Училищно меню с много любов

Хем весело, хем полезно за детето

Училищно меню с много любов

Голяма част от българчетата, кой знае защо, се срамуват да извадят пред съучениците си храната, изпратена от мама. Предпочитат да се съревновават кой може да си позволи повече лакомства от лавката. Те обаче не са особено здравословни

Нашият съвет е - отпускайте на детето си дребни джобни пари, за да не се чувства зле, че само то е останало без чипс или вафла. Но едновременно с това му приготвяйте и кутия полезна, питателна храна от вкъщи. А за да не си помисли да я изхвърли, за да не я гледа с досада, можете да включите в нея следните "съставки":

Една супена лъжица игривост 
Храненето по време на междучасие трябва да е забавно за децата. Така че би било чудесно, ако в кутията си за обяд открият пъстро и тематично подредено меню. Добре е и самата кутия да бъде с любими за тях картинки. В нашата рубрика "Храна" вече сме споделяли няколко идеи за хапване, аранжирано по весел начин - например "динозавърски яйца" или "закуска-влакче". Оттам нататък, можете да оставите въображението си да се вдетинява на воля и да експериментирате с пиратски кораби, принцеси, симпатични животинки и какво ли не още.

Цветната тематика е друг интересен вариант. Казват, че с храната не бива да се играе, но защо пък не, ако така ще се изяде с повече желание. Опитайте да установите определени дни от седмицата (или от месеца), в които цялото меню да е издържано в един цвят. Например: салата, краставица, грах, зелена ябълка, сладко от смокини за здравословния "зеления ден". Яйце, пилешко месо, мляко с ориз за "бял вторник". И така нататък.

Щипка изненада  
На детето, както и на всеки друг, ще му омръзне да яде едни и същи неща по цяла година. Затова опитвайте да разнообразите, заменяйки хляба на сандвича с тортила или голямо листо салата. Вместо майонеза пък можете да използвате неочаквани сосове - песто или хумус, например. Проверете как ще реагира вашият малчуган и в случай, че в менюто му се появи непознат за него плод, изрязан в симпатична форма.

Също както шоколадовото яйце, кутията за обяд трябва да съдържа и нещо особено приятно, което детето да очаква с нетърпение. Вероятно това ще бъде някой от любимите му десерти. Или малък термос с прясно изцедения сок, който най-много му харесва да пие.

Хрупкавост на вкус
Докато приготвяте обяда за училище, не забравяйте следния факт - децата обичат храната да бъде хрупкава! А освен от мазния чипс, това удоволствие може да им се предостави от редица по-здравословни вкусотии: моркови и крастaвици, да речем. Които ще бъдат изпапкани с още по-голяма радост, ако при тях малчуганът си намери и апетитен сос, в който да ги топи.

И все пак, наблюдавайте как реагира детето на пъстрите менюта, с които го изпращате в час. Може да се чувства щастливо, но винаги съществува вариантът съучениците му да са твърде жестоки и да го подлагат на потискащи подигравки относно "храната на мама".

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Lilia Petrova 19.09.2012|14:50
за децата всичко най-добро :)
12
Silvi Milenova 19.09.2012|10:36
Децата са много жестоки и ще му се смеят много, ако занесе нещо такова в училище!
11
Vanesa Apostolova 19.09.2012|10:27
Направо ще го побъркат от подигравки!
10
Milena Tsenova 19.09.2012|10:09
не бих рискувала да му се подиграват заради домашната храна,предпочитам да му дам пари да си купи нещо,макар и да знам,че не е много здравословно,но знам колко жестоки могат да бъдат децата
9
Лола Стефанова 18.09.2012|17:04
Всичко е въпрос на това как ще си научиш детето според мен, поне докато са малки се поддават на моделиране, след това нека правят каквото сметнат за добре.
8
katya noveva 18.09.2012|16:22
Много забавно, но малко майки имат време да се занимават с такива чудесии. а и децата наистина ще му се смея.
7
tatqna ivancheva 18.09.2012|14:54
Понякога децата наистина са много жестоки и могат да подложат своето другарче на голям срам и притеснение!Затова не мисля,че трябва да си изпращаме децата с разни приготвени храни от вкъщи,а да им даваме джобни и през голямото междучасие да си купуват нещо вкусно,а не глупост от лавката!
6
луда гъба 18.09.2012|14:47
Страхотно решение за злояди деца :)Много е весело
5
Galen Vladov 18.09.2012|14:26
И аз съм за закусването сутрин,но има деца който не искат да закусват и тръгват гладни и тогава са принудени да си купуват глупости от училищната лавка!
4
cvetan nikolaev 18.09.2012|14:08
Смятам,че децата трябва сутрин задължително да закусват и след това ако огладнеят да си купят нещо малко от лавката,а не разните хамбургери и тем подобни!
3
Църна Мацка 18.09.2012|13:43
Много добри идейки давате! Подигравките в училище няма да му влияят толкова, ако има правилно отношение към храната, а домашно приготвената такава е нрасривнимо по-вкусна и полезна.
2
galia ivanova 18.09.2012|12:31
какви неща има за днешните деца , много глезотийки :)
1
sexapilnata pichka 18.09.2012|12:28
мале, мале , както съм гладна сега :)
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти