Храни, чиято консумация може да доведе до преждевременна смърт

Храни, чиято консумация може да доведе до преждевременна смърт
unsplash

Въпреки че се обръща все повече внимание на здравословното хранене в последно време, данните от последните години показват, че менюто ни се състои от почти 60% ултрапреработени храни. 

Много храни по рафтовете на магазините за хранителни стоки имат дълги списъци на съставките с неразпознаваеми думи, пълни са с добавки и добавени захари, които обикновено са изброени под десетки измамни имена. Въпреки че тези храни са известни с това, че имат доста дълъг срок на годност и, нека си признаем, често са вкусни, изследванията продължават да показват, че тези храни съкратяват живота ни. 

Анализ от ноември 2022 г., публикуван в The American Journal of Preventive Medicine, оценява здравето на над 541 000 възрастни бразилци на възраст между 30 и 69 години. Консумацията на свръхпреработени храни варира от 13% до 21% от общия прием на храна. Изследователите установяват, че консумацията на ултрапреработени храни е свързана с около 57 000 преждевременни смъртни случая, което е около 10,5% от всички преждевременни смъртни случаи при възрастни в тази възрастова група.

Как ултрапреработените храни влияят на здравето

Това не е първият път, в който се установява, че консумацията на свръхпреработени храни е свързана с отрицателни последици за здравето. Изследванията непрекъснато показват, че тези храни могат да доведат до преяждане и са свързани с развитието на затлъстяване и диабет тип 2. Много ултрапреработени храни могат да увеличат възпалението в тялото. Други проучвания дори показват връзка с повишен риск от колоректален рак, сърдечни заболявания и когнитивен спад.

Диетите с ниско качество, състоящи се предимно от ултрапреработени храни, все повече се свързват с преждевременна смърт, поради сърдечно-съдови заболявания. Изследователите в това проучване стигат до заключението, че намаляването на приема на свръхпреработена храна с 10% до 50% потенциално може да предотврати 5900 до 293000 смъртни случая.

Друг притеснителен фактор е, че размерите на порциите на ултрапреработените храни продължават да растат. Скорошно проучване, публикувано в American Journal of Public Health установява, че въпреки че здравните специалисти молят хранително-вкусовата промишленост на Съединените щати да намали размерите на порциите на ултра-преработени пакетирани храни, опаковките са до пет пъти по-големи в сравнение с размерите на същите храни през 2002г. 

Какво представляват ултрапреработените храни?

Свръхпреработените храни са храни, които не само са високо преработени, но обикновено съдържат значително количество добавени захари, химикали/добавки, сол и наситени мазнини. Тези храни включват газирани напитки (и други силно подсладени напитки), чипс, бонбони, пакетирани печива, преработено месо, замразени готови ястия и много други.

Не всички преработени храни обаче се определят като ултрапреработени. В магазина има много преработени храни, които все пак са полезни, като консервирана риба тон и зеленчуци. Замразената секция може да предложи много по-здравословни преработени храни, като замразени зеленчуци и плодове, пиле, картофи и др. 

Основната разлика между двете е броят на добавките. Ако продуктът се състои предимно от цели съставки, без твърде много добавена захар, не се счита за ултрапреработен. Но ако пакетираната храна съдържа пълен списък със съставки, които са неразпознаваеми, и голямо количество наситени мазнини и добавена захар, като същевременно не осигурява много хранителна стойност (като протеини, ненаситени мазнини, фибри и витамини/минерали), се счита за ултрапреработена храна и трябва да се консумира в умерени количества. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay