10 неща, които всяка майка трябва да знае, преди да роди второ дете

10 неща, които всяка майка трябва да знае, преди да роди второ дете

По време на бременността матката ви трябва да се увеличи размера си близо 500 пъти за 9 месеца и след това да се върне към първоначалните си размери. Мозъкът също не е пощаден, тъй като много жени съобщават за увреждане на паметта и объркване по време на бременност. Но дори и така, много от нас с готовност преминават през всичко това втори или дори трети път. Но помнете, всяка бременност е различна - втората е особено различна от първата. 

Ето как втората бременност може да се различава от първата:

1. Втората бременност може да ви измори повече

Спомняте ли си първата си бременност и колко енергична се чувствахте? Това беше специално време в живота ви и се наслаждавате много на партньора, приятелите и семейството си. Но при втората бременност вече имате отговорността да се грижите за първото си дете и това означава, че може да не отделите толкова време за себе си, колкото преди.

Плюс това, тялото ви е наводнено с хормон, наречен прогестерон, който подготвя тялото ви за всички физически промени при раждането. Страничният ефект на този хормон е умората, така че може да усещате вълни от изтощение... 

2. Самото раждане може да бъде много различно 

Опитът при раждане може също да се различава при първата и втората бременност. Всъщност повечето жени са съгласни, че всяко следващо раждане става все по-лесно. Вашият опит с първото раждане помага и може да сте по-добре оборудвани втория път.

От друга страна, ако първият път сте имали секцио, шансовете за вагинално раждане след цезарово сечение, са доста ниски. 

3. Ще почувствате движенията на бебето много по-рано

Първите движения на бебето могат да бъдат усетени при първа бременност между шестнадесетата и двадесет и петата седмица за първи път. При втората бременност можете да усетите движенията на бебето още на 13-та седмица. Това обикновено се дължи на факта, че вече знаете какво ще усетите. 

4. Коремът може да бъде по-голям по-рано

За много жени, бременни за първи път, коремът се появява през втория триместър и обикновено през първите 3 месеца изобщо не личи. Но по време на втора бременност или трета, коремът се проявява по-рано.

Експертите казват, че това е така, защото коремните мускули са се разтегнали малко и може да не са се върнали към първоначалния си размер. Така че скриването на втора бременност не е толкова лесно, колкото държането на първата в тайна. Плюс това, това може да означава и повече стрии.

5. Сутрешното гадене може да отсъства или да е много по-силно

При някои жени страшното сутрешно гадене никога не се появява. За други, при втората бременност е много по-лошо от първия път.

6. Чувствителността на гърдите може да бъде намалена или да отсъства

Първите бременности обикновено идват с толкова чувствителност на гърдите, че сутиените се превръщат в смъртен враг. Но за много жени втората бременност не носи такава изключителна чувствителност в гърдите им. И размерът на гърдите не се увеличава толкова много втория път.

7. Желанието за храна или непоносимостта към някои храни може да бъде по-малка

Може също така да откриете, че при втората бременност желанието или отвращението ви към храната не са толкова изразени, колкото първия път. От друга страна, може да изпитате изцяло нов набор от хранителни отвращения.

8. Бебето може да е разположено по-ниско

След първата бременност коремните и тазовите мускули са отслабнали. При втората бременност коремът е разположен по-ниско, тъй като мускулите не са толкова силни, колкото преди.

Това от своя страна може да причини натиск и болка в тазовата област. 

9. Следродилните контракции могат да бъдат по-интензивни и болезнени

След като родите бебето, матката трябва да работи усилено, за да се върне към първоначалния си размер. И докато се свива, получавате следродилни контракции. Може да сте усетили лека версия на тези контракции, подобни на менструални спазми, след първото раждане.

Но те стават по-тежки при втора бременност и всяка след нея. Всъщност може да ги усещате най-много, докато кърмите. 

10. Втората бременност може да доведе до повече болки в гърба

Един от многото хормони, произвеждани в тялото ви по време на бременност, е релаксинът. Неговата работа е да подготви тялото ви за раждане, като разхлаби мускулите и ставите. Възможно е да сте усещали болки, особено в гърба по време на първата бременност.

Но при втората бременност или след нея болката вероятно ще се влоши. Виновникът отново е релаксинът, който разхлабва вече разхлабените стави и мускули още повече, причинявайки ви дискомфорт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay