7 неочаквани промени, които се случват в тялото на жената след раждането на дете

7 неочаквани промени, които се случват в тялото на жената след раждането на дете

Животът на една жена се променя драстично след раждането, защото тя трябва да носи отговорност както за себе си, така и за бебето си. В тялото на младата майка също настъпват големи промени.

Ето как тялото на жената се променя, след като е дало живот:

1. Гласът се променя

Гласът на жена, която е родила дете, се променя - той става по-нисък и по-монотонен. Това е заключението, до което стигнаха учените от университета в Съсекс. Една година след раждането, женският глас се връща към първоначалната си честота.

Изследователите предполагат, че тези промени са причинени от хормоналните промени.Това е така, защото нивото на половите хормони драстично намалява след раждането и може да повлияе на гласните струни. Според учените максималната височина на гласа нажена, която е родила пада до 44 Hz или 2.2 полутона. Това е равно на приблизително 2 ноти за пиано.

Тази промяна обаче има и друго обяснение. Експертите смятат, че хората с нисък глас се считат за по-компетентни и зрели. Ето защо жените могат подсъзнателно да променят тембъра си, за да се приспособят към новата си роля на майка.

2. Безпокойството се увеличава

На младите майки често се казва, че трябва да бъдат спокойни, но истината е, че е невъзможно. Обикновено жена, която е родила дете скоро, е изплашена и се притеснява за всичко, като например, ако бебето плаче, ако бебето не плаче, ако бебето спи твърде много, ако бебето не спи достатъчно и т.н. Но това е нормално. Това се дължи на хормона окситоцин, който продължава да увеличава нивата на тревожност.

Окситоцинът започва да се секретира интензивно веднага след раждането. Той помага на матката, която се е разтегнала по време на бременността, да се свие. Друг хормон, наречен прогестерон, е отговорен за релаксацията на нервната система и може да помогне в тази ситуация, но е на най-ниското си ниво веднага след раждането.

Окситоцинът се нарича още хормон на любовта и позволява на жената да усети тази невероятна нежност към новороденото. Това чувство си струва цялото безпокойство, което идва с него, нали?

3. Мозъкът работи по-добре

Учените са открили, че жените стават по-умни след раждането. Мозъкът става по-голям, за да отговори на нуждите не само на собственика си, но и на нуждите на бебето. Ето защо младите майки могат да бъдат по-добри работници от колегите си, които нямат деца. "Да бъдеш по-ефективен в процеса на вземане на решения, да бъдеш емоционално устойчив, може би да участваш в различни стратегии за решаване на проблем ... това ми звучи като прекрасен изпълнителен директор или мениджър,” казва Кели Ламбърт, която изучава женските мозъци по време на и след бременност.

4. Тялото е готово за нова бременност

Имунната система на жената отслабва драстично по време на бременността - това е необходимо, за да се попречи на организма да отхвърли чуждите фетални клетки и да предизвика спонтанен аборт. Това са регулаторни Т-клетки, които са отговорни за живота на плода в матката, като гарантират, че имунната система на майката няма да отхвърли плода. Учените са открили, че тези клетки остават в тялото на майката още 4 до 5 години след раждането и са готови да мобилизират тялото възможно най-бързо в случай на развитие на нова бременност.

Това е причината, поради която жените често признават, че за тях е много по-лесно да носят второто бебе - всичко това e, защото имунната им система е напълно готова за него.

5. Връзката с бебето се формира на физическо ниво

Физическата връзка, която бебето има с майка си, не спира след раждането. Учените от Университета Алберта в Канада установиха, че клетките на бебетата могат да останат и да функционират в тялото на жената.

Изследователите стигнали до заключението, че клетките на детето могат да проникнат през плацентарната бариера в тялото на майката и да продължат да функционират там. Междудругото, мъжките клетки в мозъка на жената могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

6. Тялото се подновява

Това се дължи на кръвта на плода - тя започва процесите на регенерация в тялото на
майката. Ембрионалните клетки помагат на бременната жена раните й да зарастват по-бързо и дори могат да предотвратят и лекуват сериозни заболявания. Например, чернодробна биопсия на бременна жена с хепатит С, която е спряла лечението, показва подобрение. Учените установили, че източникът на клетките на черния дроб са клетките на плода.

Освен това, бременността може да удължи живота, но най-вече в случаите, когато бременността настъпва по-късно в живота. Учените установили, че жените, които са имали деца на по-голяма възраст, са живели по-дълго от други. В същото време възрастта на първата бременност и плодовитостта не са свързани с продължителността на живота при жените.

7. Рискът от рак намалява

Механизмът, който предпазва жените от някои видове рак, "се включва” след раждането. Например, жените, които раждат бебетата си на по-млада възраст, имат по-малък риск от рак на яйчниците и ендометриума. Рискът намалява при всяка пълна бременност. Момичетата, които са станали майки преди 25 години и кърмят бебетата си, са по-малко податливи на рак на гърдата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay