8 интересни факта за черния дроб

8 интересни факта за черния дроб

Ако бъдете помолени да назовете един орган в тялото си, кой ще е първият, който ще изникне в съзнанието ви? Вероятно сърцето, което изпомпва кръв в цялото тяло и е символ на любовта по целия свят? Или белите дробове, които ни позволяват да дишаме прекрасен свеж въздух?

По всяка вероятност няма да бъде черния дроб- един от най-пренебреваните и в същото време един от най-важните органи в човешкото тяло. 

Крайно време е да покажем малко признателност към този орган, като ви разкажем няколко интересни факта за него: 

1. Черният дроб е голям и силно кръвоснабден орган

Познайте колко голям е черният ви дроб. Ако мислите за размера на топка за голф или грейпфрут, грешите!

При напълно зрял мъж този орган е с размерите на футболна топка.

Разположен точно под ребрата, от дясната страна на тялото, черният дроб тежи средно 1,5 кг, което го прави вторият по големина орган след кожата.

Черният дроб се състои от четири дяла и е с червено-кафяв цвят. Във всеки момент черният дроб съдържа около 10% от цялата кръв в тялото ви и я филтрира със скорост около 1,4 литра в минута.

2. Черният дроб е доста мултифункционален

Чудили ли сте се някога как храната, която ядем, ни дава енергия? Познай какво- нашият стар приятел черният дроб играе основна роля в това!

Въглехидратите, които ядем, се разграждат до глюкоза от черния дроб и се съхраняват там като гликоген. Не само това, но при спешна нужда от глюкоза, черният дроб може бързо да преобразува своя запас от гликоген обратно в глюкоза.

Той действа като филтър за премахване на токсини като алкохол от нашата кръв и играе ключова роля в борбата с инфекциите.

Черният дроб съдържа повече от половината макрофаги в тялото – бели кръвни клетки, които унищожават всякакви бактерии или други неблагоприятни чужди тела в кръвта ни, които биха могли да ни разболеят.

Той също така разгражда и премахва старите клетки на тялото, произвежда протеини за съсирване на кръвта и съхранява различни витамини и минерали.

За разлика от много други органи в нашето тяло, като сърцето, белите дробове и бъбреците, учените все още не са успели да проектират машина, която може изкуствено да изпълнява всички функции на черния дроб, така че трябва много да се грижим за здравето на този орган. 

3. Жлъчният сок се секретира от черния дроб

Жлъчният сок е жълтокафява или зеленикава телесна течност, която подпомага храносмилането. Около 1 литър такава течност се произвежда от черния дроб всеки ден. 

След като се нахраните, жлъчният сок, която се образува в черния дроб и се събира в малки канали, преминава към главния жлъчен канал и след това се изхвърля в дванадесетопръстника на тънките черва. Играе важна роля при разграждането и усвояването на мазнините. 

4. Черният дроб едновременно е орган и жлеза

Жлезите са група клетки със специализирана задача да произвеждат и освобождават вещества, които изпълняват специфична функция в тялото.

Производството на жлъчен сок попада до голяма степен в тази категория, което технически прави черния дроб както орган, така и жлеза!

5. Черният дроб е най-добрият приятел на мозъка

Глюкозата е основният източник на енергия за клетките на нашия мозък и без нея нашият мозък бързо би спрял да функционира правилно и в крайна сметка би умрял.

Така че в моментите, когато имаме липса на глюкоза в тялото, например между храненията или по време на тренировка, черният дроб преобразува част от запасите си и дава на мозъка необходимата глюкоза.

Без здрав, функциониращ черен дроб, филтриращ кръвта ни, можем да развием мозъчно заболяване, наречено чернодробна енцефалопатия, при което токсините в кръвта навлизат в мозъка. Това състояние може да причини редица неприятни симптоми като гърчове, неясен говор, объркване и забравяне. Може да доведе дори до изпадане в кома. 

6. Някои лекарства биха били безполезни или токсични, ако черният дроб не ги преработваше

Вероятно ще се изненадате да научите, че без черния дроб болкоуспокояващите няма да имат ефект.

Много лекарства се прилагат в неактивна форма и трябва да бъдат превърнати или "метаболизирани" от тялото в тяхната активна, терапевтична форма.

Някои лекарства, като лекарствата за химиотерапия, са изключително вредни за телесните тъкани и трябва да се предписват в идеално балансирана доза.

Дозата се изчислява така, че черният дроб да не отстрани лекарството от кръвта твърде бързо, преди да успее да помогне, но и не толкова, че черният дроб да не може да го отстрани достатъчно бързо. По този начин лекарството ще навреди повече, отколкото ще помогне. 

Това важи за абсолютно всички лекарства- от обикновен аналгин до силни, животоподдържащи лекарства. 

7. Черният дроб може да се регенерира

Черният дроб е едно от малкото неща в човешкото тяло, които могат да се регенерират. Той може да се възстанови напълно от само 25% от себе си за няколко седмици. Това е причината, поради която донорите на черен дроб могат да дарят над половината от черния си дроб на човек, който се нуждае от трансплантация и да се възстановят напълно. 

Смята се, че това се дължи на наличието на по-високо от средното количество от ензима "теломераза". Теломеразата е отговорна за производството на "теломери" - ДНК вериги, които се намират в края на хромозомите, за да ги предпазят от увреждане, но се съкращават в процеса на клетъчна репликация. След много клетъчни репликации теломерите в крайна сметка изчезват и краищата на действителния кодиращ генетичен материал стават уязвими, причинявайки физическите промени, които виждаме с напредване на възрастта. Въпреки това, тъй като някои чернодробни клетки имат по-високо ниво на теломераза, те могат да запазят теломерите си по-дълго, защитавайки хромозомите и по този начин позволявайки повече клетъчни репликации, давайки този регенеративен ефект на органа. 

8. Древните гърци били очаровани от черния дроб

Има доказателства, които предполагат, че древните гърци са били наясно с регенеративните свойства на черния дроб дори и без съвременните технологии. 

В гръцката митология Зевс наказва титана Прометей за това, че е откраднал огъня и го е дал на човечеството. Той го връзва за скала и изпраща орел всеки ден, за да изяде черния му дроб, който след това ще израсне отново, за да бъде изяден отново на следващия ден и така отново и отново. 

Древните гърци са смятали, че черният дроб е сърцевината на човешките емоции. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay