9 козметични съставки, които трябва да се избягват при бременност

9 козметични съставки, които трябва да се избягват при бременност

Бременноста е вълнуващ период, който обаче никак не е за подценяване. Освен емоционалния аспект на този момент от живота, има някои фактори, на които трябва да обърнем внимание, за да сме сигурни, че живеем безопасно както за себе си, така и за растящия в нас живот.

Козметиката е нещо, което изпозламе всекидневно, често без да се замисляме, но по време на бременност има съставки, които е добре да избягваме, тъй като някои от тях могат да причинят сериозни проблеми на плода. Ето кои са те:

Ретиноиди

Тези вещества, като например ретинол и изотретиноин, могат да бъдат намерени в анти-стареещи кремове и продукти против акне. Високите дози от ретиноиди са свързани с възможни вродени дефекти при развиващия се плод.

Салицилова киселина

Тя се използва често в продукти за почистване на лице и лечение на акне. Високи дози от салицилова киселина могат да предизвикат проблеми при бременността, но малките количества, намиращи се в козметичните продукти, обикновено се считат за безопасни.

Фталати

Тези химикали се използват в някои парфюми и продукти за коса. Някои фталати са свързани със забавяне на развитието на мъжкия фетус и други проблеми.

Формалдехид

Това е консервант, който се използва в някои козметични продукти. Високи нива от формалдехид, особено при вдишване, могат да бъдат вредни за бременните жени и плода.

Парафини и минерални масла

Те се използват в много продукти за грижа за кожата и козметика. Избягването им се препоръчва поради възможността да съдържат замърсители, които могат да бъдат абсорбирани от кожата.

Феноксиетанол

Този консервант се използва в козметични продукти, като кремове и шампоани. Високите дози от феноксиетанол са свързани със сърдечни проблеми и възможни вродени дефекти.

Оксибензон (бензофенон-3)

Този химикал се среща във филтри за слънце и други продукти за защита от слънцето. Има съмнения за възможно негативно въздействие върху хормоналната система.

Алуминий

Този метал може да бъде намерен в антиперспиранти. Високите дози от алуминий са свързани с възможни проблеми във връзка с нервната система.

Амоняк

Използва се в някои продукти за коса, като бои. Има потенциални рискове за здравето поради възможни дразнещи ефекти и абсорбция от кожата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay