Изчезващата Африка

Изложба на покъртителни фотографии, запечатали един изчезващ под тежестта на цивилизацията свят

Изчезващата Африка
www.photosynthesis.bg

По-добре късно, отколкото твърде късно, нали? Днес открихме изключителна изложба, която ще бъде още само ден във ФотоСинтезис арт център на бул. "Васил Левски" 57. Сбирката от фотографии на Димитрина Василева показва живота и културата на част от плeмената в Източна Африка, които са на път да загубят своята идентичност.

"Изчезващата Африка" представя 50 пленителни и разтърсващи фотографии, запечатали живота и културата на част от плeмената в Източна Африка, които вследствие на цивилизацията, глобализацията, принудителната миграция, промени в климата и екологията, политически и икономически интереси, както и намесата на християнските мисионери, са пред заплахата да изчезнат.

Ако винаги сте искали да видите как изглежда живота отвътре за най-древните африкански племена, можете ад го направите сега. Условията са сурови и безпощадни, и точно това прави снимките на Димитрина уникално красиви. Заснела е различни земи и лица от племената Рендил, Туркана, Ел Моло, Самбуру в Кения и Масаи, Хадзабе и Датога в Танзания.

Очаква ви среща с един обречен свят, който до преди десетилетие се е смятал за част от малкото останали недокоснати земи, но ситуацията вече е различна. Кадрите на Димитрина са всъщност уловени мигове от ежедневието на напълно непознати за нас хора - техния прост ритъм на живот и смърт, грижа, радост, ритуали, колирит. Зад документалистиката прозира тяхната зависимост и болката на земята им, която е колкото красива и истинска, толкова и обречена. И само ние можем да спрем всичко това.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти