Инконтиненция след раждане- какво представлява и как да се справим?

Инконтиненция след раждане- какво представлява и как да се справим?
pixabay

Бременността и раждането, като даването на живот, е нещо изключително специално и най-щастливият момент в живота на всяка жена. Бременността носи със себе си някои неприятни усещания, самото раждане пък е доста болезнено, но моментът, в който видите малкото човече, което тъкмо е поело първата си глътка въздух, забравяте за всяка болка, неудобство и неразположение. 

Въпреки това, възстановяването след раждането не е особено бърз процес и носи със себе си някои доста неприятни усещания. Разбира се продължавате да изпитвате болка, има кървене, наподобяващо месечен цикъл около 30-40 дни и други неща, за които жените не говорят. Друго неприятно нещо, което се случва на някои жени, обикновено след естествено раждане, е инконтиненция или неспособност за задържане на урината, особно при стресови ситуации. Накратко, можем да изпуснем урина дори след обикновено кихане. 

Това е изключително неприятно и доста стресиращо за жените, тъй като трябва да се справят с много нови неща едновременно. Не се паникьосвайте, това не е нещо необратимо. Тя може да бъде причинена от спадане на органите в малкия таз, както и от стрес, нервни разстройства, инфекции на пикочните пътища, които могат да отслабят мускулатурата на пикочния мехур, а това води до неприятното неволево изпускане.

За да избегнете този проблем, най-добре е да вземете мерки преди да се е случило, а именно редовни физически упражнения за малкия таз. Тонусът на вагиналните мускули е важен за всяка жена, не само за тези, които ще раждат или са родили скоро, а упражненията са изключително лесно- просто стягайте и отпускайте влагалищните мускули по няколко минути всеки ден. 

При много тежки случаи се налага хирургическа намеса, при която чрез пластическа операция се повдигат органите в малкия таз. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти