Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци

Sometimes I Cry е баладично парче на българската певица и италианското дуо JazzyFunk

През последните седмици романтично настроените ни души бяха докоснати от едно нежно парче, което се завъртя в българския музикален ефир. Оказва се, че Sometimes I Cry може да се похвали с още по-впечатляващ успех на световно ниво. Става въпрос за съвместен проект на популярното италианско дуо JazzyFunk и певицата Веселина Попова. Песента им прекара немалко време на първа позиция в класацията на големия международен сайт за хаус музика Traxsource - категория Lounge / Chill out.   

Видеоклипът към Sometimes I Cry е заснет на Българското Черноморие. Това се е случило през февруари, когато момчетата от JazzyFunk са посетили Бургас за съвместно участие с Веси. Този уикенд всички те отново ще пътуват към красивия български град, за да зарадват с музиката си тамошната публика. Възползваме се от гостуването на музикантите в България, за да ви представим едно свежо интервю с тях.

Веси Попова няма нужда от специално представяне. Българската аудитория я познава като изключително красива жена с изключително красив глас. Екипът на Jenite.bg вече е разговарял с нея на различни теми, музикални и не съвсем. Днес ще обърнем специално внимание на новата насока в кариерата ѝ - от година насам Веси е решила да се съсредоточи изцяло върху хаус музиката. Само за няколко месеца чаровната изпълнителка е записала над 20 авторски проекта с популярни диджеи от различни страни: Англия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Турция, Тунис, Словакия, Португалия... И България, разбира се!

Филипо Пербелини и Макс Кортела - това са имената на двете момчета от Верона, избрали да се представят на музикалната сцена с общото название JazzyFunk. Филипо е певецът и музикантът на дуото. Той изпълнява вокалите, свири мелодиите на пиано, бас, синтезатор. Макс е диджеят. Негова задача е да се грижи за цялата студийна продукция. Двамата заедно създават уникално звучене, което представлява впечатляваща иновация в света на deep house музиката от последните две години. Революционните методи на JazzyFunk привличат вниманието и желанието за колаборации на известни творци от цял свят.

 

Всеки музикант си има своя лична история, свързана с музиката. Каква е историята на всеки от вас?

Веси: Винаги съм имала музиката в мен и покрай мен. Първите ми спомени, свързани с нея, са от много ранно детство. Баща ми е музикант - саксофонист. Той често ни свиреше, а аз и сестра ми танцувахме. Общо взето целият ми живот е бил близо до това изкуство, но реших да се занимавам професионално чак след участието ми в Music Idol.

Филипо: Пея от малък и обожавам музиката. Не съм предполагал, че ще си изкарвам хляба с това, но ми харесва.

Макс: Аз започнах да диджействам, когато бях на 13. Така и не спрях.

Филипо и Макс, как се събрахте, за да сформирате група?

Ние се познаваме от деца. Родителите ни бяха приятели, те ни предадоха и страстта към музиката. Двамата сме работили заедно в продължение на много години, в един момент естествено решихме да създадем група.

Какво ви обединява и какво ви прави различни – не само в музиката, но и в живота?

В живота също сме едно истински силно дуо. Всеки от нас си има собствени правила и отговорности. Намираме се в хармония помежду си и трудно можем да се скараме.

Как решихте да направите съвместен проект с Веси?

Чухме гласа ѝ по радиото. Тя наистина много ни хареса, решихме да се свържем с нея по Facebook и така започнахме да действаме заедно. Веси е истински професионалист, работи здраво.

Веси, теб с какво те впечатли музиката на JazzyFunk? Веднага ли се съгласи да изпееш вокали за тях?

Те са уникални музиканти. В случая не става въпрос само за DJ продуциране. JazzyFunk съчетават различни стилове музика с хаус музиката, а това е точно по мой вкус. Филипо е и много добър певец. Чрез следващия ни проект ще се уверите в това. Много скоро очаквайте дуетното ни парче Last Night, в което взима участие и DJ Queto.

Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци

С JazzyFunk вече имахте няколко съвместни участия в България. Какво е усещането да си с тях на една сцена? 

Веси: JazzyFunk изключително много държат на своите лайв изпълнения и правят уникални такива. В концепцията им е заложено импровизацията на живо да се осъществява с пълното участие на публиката, така всеки път се получава съвсем ново шоу, съвсем различно изживяване. По време на лайв изпълненията всички тракове се преработват и съчетават с музикални импровизации на живо. Свири се и на истински инструменти, което дава голямо разнообразие от звуци. За мен е много интересно и е чест да участвам във всичко това. Всяко участие с JazzyFunk ми доставя огромно удоволствие като музикант.

JazzyFunk допълват: Обичаме да взаимодействаме с публиката. Вярваме в "магическата сила" на живото изпълнение, на партитата, в които многото енергии, събрани на едно място, създават наистина уникална атмосфера. Всяко наше участие си има собствена история и е различно от останалите преди това. Най-красивото усещане е, когато хората не просто слушат музиката ни, а и пеят заедно с нас.

Прочетохме, че като дуо сте имали участия в Италия, Германия, Франция, Испания, Англия, Швейцария, Турция, Гърция, Русия, Полша, Литва, Египет... След всички тези пътешествия, какво впечатление ви направи България? 

Хубава страна! Онова, което ни хареса най-много, е уважението към артиста и начинът, по който публиката се включва в шоуто на живо.

Като жители на Верона бихте ли казали, че тя наистина е толкова романтична, колкото чужденците си мислят?

Да, Верона е един от най-романтичните градове в Италия.

По какъв начин италианските корени влияят на вашата музика?

Предпочитаме да звучим интернационално, затова експериментираме със стилове като nu disco, indie dance, deep house с примеси на соул, фънк, джаз влияния... Но все пак винаги запазваме италианските си корени.

Веси, от известно време ти също получаваш покани за участия в чужбина. Разкажи ни за последното си такова.

През декември бях в няколко града в Русия. С две изречения: хубави хора, които знаят как да се забавляват; ужасен студ, беше -30 градуса. Сега ми предстоят няколко участия в Истанбул. Последния път, когато пях там, бях очарована от града. Надявам се този път да имам повече време за да го разгледам.

Преди записваше и поп парчета, но напоследък си се концентрирала изцяло върху хаус музиката. Как се стигна до тази промяна?

Просто намерих себе си в този стил. В хаус проектите аз съм и съавтор, по този начин имам свободата да влагам в тях емоциите си. Това ме кара да се чувствам удовлетворена - моите емоции докосват хората.

В поп музиката вокалистът е бляскавото лице на всеки проект, докато при хауса по-скоро остава в сянката на диджея. Неприятно ли ти е това?

Би се подразнил човек, който има грешни подбуди да се занимава с музика. Аз правя това, което обичам. Не се боря за слава и блясък. В нашите проекти ние сме TEAM.

Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци
Само за последната година си работила с над 10 диджея, популярни на световната хаус сцена. Ще ни разкажеш ли как се свързвате един с друг, как протича творческият процес по създаването на един трак? 

За колаборациите ми се грижи моят мениджър Радослав Чилингиров. Той води кореспонденцията с продуцентите, с лейбълите, уговаря участията... Работният процес протича различно в различните случаи. Понякога първо ми изпращат музиката и тя ме вдъхновява за създаването на текста и кантото. Друг път създавам моята част първа, а диджеят разработва музиката, вдъхновен от моите идеи.

"Музикант къща не храни" – какво мислиш по този въпрос? Коя част от работата реално ти носи доходи и до каква степен се налага да инвестираш обратно?

Доходите са основно от участия, но има и доходи от авторските права над музиката, която правя. Хубавото е, че издавам в цял свят, през големи лейбъли, а там нещата са някак по-смислени и уредени относно авторството. Почти всичко влагам обратно в новите си проекти.

Занимаваш ли се с нещо друго професионално? 

Голямо удоволствие ми достави да се изявявам и като актриса, но музиката винаги ще е в центъра на моя свят. Точно затова с моя мениджър решихме да създадем COOLTURE SOUND. Идеята на агенцията е да менажираме различни артисти, да организираме събития, да популяризираме този стил в България, в същото време и да покажем на света колко талантливи български продуценти и изпълнители имаме. Много скоро ще стартира и нашият лейбъл.

След като си навътре в ситуацията с хаус музиката в България, как би я определила? Получава ли се така, че на международно ниво успехите ти в тази област да се забелязват повече, отколкото тук?

Със сигурност хаус музиката в чужбина е много по-развита, отколкото тук, затова е нормално там да се позиционирам по-добре. Проектите ми получават много добри отзиви от хора от цял свят, в това число и от мои колеги. Щастлива съм, че мога да се похваля с това, че последните ми продукции присъстват дълго време на челни места в световни чартове. 

Завършваме с няколко творчески въпроса, насочени към всички. Какъв тип емоции ви вдъхновяват най-силно? Имате ли си някакви специални "ритуали", които ви помагат да се настроите на творческа вълна?

Веси: Всички емоции могат да ме вдъхновят. Никога не мога да създам нещо само, защото трябва. Музата или я има, или не. Най-често, за да ми се получат нещата, имам нужда от спокойствие и усамотение. Един свят, който си е само мой.

JazzyFunk: Нашите тракове изразяват всякакви емоции – от любов до радост или болка. Най-важното е чрез музиката да се разкаже някаква история. Нямаме специални ритуали, имаме само страстта, а тя ни води навсякъде.

Благодарим на Веси Попова и момчетата от JazzyFunk за това интервю! Очакваме с нетърпение изненадите, които са ни приготвили в предстоящите си проекти!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти