За какво да внимаваме при покупка на имот на "зелено"?!

Експерт: Столичните квартали Хаджи Димитър, Слатина и Сухата река стават все по-предпочитани!

За какво да внимаваме при покупка на имот на "зелено"?!

Антония Петрова е професионалист в сферата на недвижимите имоти, който започва своята кариера през 2015 година. Тя разполага с богат опит и знания в областта, притежавайки бакалавърска степен по Маркетинг от УНСС, както и магистърска степен по Бизнес с недвижими имоти.

С годините тя се е специализирала в продажбата на имоти в строеж и е придобила ценен опит в работата с всички видове недвижими имоти.  От началото на своята кариера, Антония е част от екипа на ARCO REAL ESTATE, където непрекъснато развива и усъвършенства своите умения и знания. През януари 2023 година, нейните усилия и отдаденост са били признати и наградени, като тя е спечелила престижната награда ”Брокер на годината” за 2022 година. 

Какво е наблюдението ви в сегмента "Имоти в строеж"- има ли увеличаване или спад на сделките на база предходни периоди?

Имоти в строеж винаги са били търсени заради крайната цена, тя винаги е по-ниска спрямо завършените имоти. По-търсените имоти са тези след акт 14 и чл. 181 ал. 2 от ЗУТ, акт 15, защото това позволява да се финансира от банките. Миналата година имаше засилен интерес при закупуването на имоти "на зелено”. Практиката показва, че те се купуват повече в райони, в които има по-малко строителство. Районите, при които преобладава интерес към ново строителство, са Овча купел, Малинова долина, Дружба. Моята прогноза, която съвпада с прогнозите на много колеги експерти от сферата, е че в бъдеще този интерес ще се задържи. 

За какво трябва да се внимава при закупуване на имот "на зелено”?

Трябва да се проверят добре инвеститора и строителя. Важно е да се отбележи, че има разлика между инвеститор и строител. Много от клиентите това не го знаят. Важно е да се проучи фирмата на инвеститора, да се проучи Търговският регистър да се събере цялостна информация за дружеството, капитала, размера на капитала, дори годишните финансови отчети на дружеството. Когато се проверява строителя идникаторите  са дали са спазени сроковете,  дали е писано в Камарата на строителите, има ли други задължения. Всичко това трябва да се провери от самия купувач. Именно затова е важно в такива моменти да се избере брокер или агенция, която да може да извърши именно тази проверка. 

Кои са предимствата на новото строителство и каква е тенденцията при интереса към него?

По принцип новото строителство важи правилото, че хубавото е самата визия отвън. Много клиенти гледат именно това - като влезеш в самата сграда, етажната площадка да бъде добре направена, да не е боядисана с блажна боя, да не мирише на влага както в старите сгради. Други фактори, които привлича клиентите, са използването на висококачествени материали, новите строителни технологии, високата енергийна ефективност, качественото саниране.

Интересът към новото строителство се покачва, но по-скоро към завършеното. Тенденцията е, че са съгласни да дадат по-висока цена на квадратен метър за този тип строителство, което е по-лесно за отдаване под наем, като се избегне необходимостта да се прави ремонт. 

Kaк се развиват столичните квартали Хаджи Димитър, Слатина, Сухата река в последните години?

Сухата река и Хаджи Димитър са доста крайни квартали. Преди години, когато започнах да работя като брокер, това бяха районите, които бяха много подценявани от клиентите - както за инвестиция, така и за живеене. Те бяха на много по-ниска цена от това, което е в останалите райони. Говорим за стари столични квартали, които са с много добра инфраструктура. В момента Хаджи Димитър и Сухата река имат метростанции. Има развитие откъм транспортни връзки, училища, детски градини, супермаркети, пазари - важни фактори за избор на жилище. В тези райони се купуват имоти предимно от хора, които и живеят в района. В момента има интерес и към тези квартали дори  от клиенти от други градове на страната. Така че - тези квартали се развиват. Инвеститорите също гледат в тази посока. В момента има доста свободни парцели, на които да се строи. Качеството е средно, но на добра цена. Наблюдението ми е, че веднага, когато започне една сграда да се строи, дори още да няма разрешение за строеж, интересът е голям. Имаме пример от миналата година - сграда, която няма разрешение за строеж, беше капарирана на 100%. Въпреки покачването на цената на строителните материали и съответно промяна в крайната цена, която не беше много голяма, клиентите се съгласиха. Имаше доста хора, които закупиха например тристаен апартамент - от 90 до 98 хиляди евро. Цена, която никъде няма да намерите в София. Сградата беше и супер близо до метростанция. Дори имаше клиенти, които чакаха някой да се откаже. В Слатина ситуацията беше идентична. Това е район, в който има строителство, но в момента, в който тръгне да се вдига една сграда и има разрешение за строеж, клиентите веднага тръгват да капарират, защото строителството в района не е толкова често и съответно няма презастрояване. В момента бързо се развива и квартал "Левски”. Инвеститорите го търсят като райони. Там все още е има не застроени  парцели и се строи. "Слатина”, от друга страна, няма толкова парцели, но там също много бързо се капарира всичко. 

Вашата прогноза за пазара на недвижими имоти?

През последните няколко месеца пазарът се е балансирал и нормализирал. Остават купувачите, които са силно мотивирани да купуват, както и продавачи, които са силно мотивирани да продават. Относно ценовите нива - всичко ще зависи от броя сделки, които ще се реализират. В този контекст се получават и все по-изгодни отстъпки. Купувачите вече взимат по-трудно решения и обмислят повече и затова продавачите трябва да бъдат конкурентни на пазара.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay