Тя е Ан Фам – усмихнатата виетнамка, отрасла в България. С удоволствие запознава българина (и всички желаещи) с кухнята на Виетнам. Координатор е на кулинарното училище Amuse Bouche и е водеща на тематични виетнамски вечери, чиято цел е да разпространят това познание. И определено има защо – както ще разберете след мъничко, кухнята е много балансирана и здравословна. А и в кулинарията граници наистина не съществуват.
С какво се храни един виетнамец в България?
Зависи кога е дошъл. Аз съм дошла на пет годинки. Обичам виетнамската кухня така, както обичам и българската, без шкембе чорба. Мога да готвя почти всичко, без шкембе чорба! Иначе, както българинът изживява културен шок, когато за първи път отиде във Виетнам, така и виетнамецът трудно свиква с кухнята, която е коренно различна от неговата. Във Виетнам много важно е балансирането между месо и зеленчуци.
Най-основната разлика е, че във Виетнам хората се хранят с много по-разнообразна храна. Сервират се различни порции. В една вечеря може да има парче риба котлет, скариди, друго месо, купа с бульон, зеленчуци, и всеки си взима по малко. Поднасянето на огромна пържола, с гарнитура пържени картофи със сирене, изцяло е извън Фън Шуй на виетнамеца.
Коя азиатска кухня най-много се доближава до виетнамската?
Може би тайландската, но пак няма толкова общо. Източна Азия е огромна, така че разнообразието в националните кухни също е такова. Да не говорим, че всяка страна сама по себе си е разделена на региони. Дори в малка България, в различните райони, се консумират различни неща.
Китайците например използват много захар, нишесте, пържат, панират много. При виетнамската кухня нещата са много по-балансирани, няма дълга обработка.
От японска кухня интересуваш ли се?
Интересувам се от всякакви националности. Обичам да експериментирам. Наскоро правих суши, в което запазих само ориза, маринатата и норито. С всичко останало импровизирах с луканка, сирене, кашкавал, кисели краставички. Един истински суши-майстор би ме заплюл!
Намираш ли нещо общо между виетнамците и балканците?
Разбира се, че има сходни неща. Българинът принципно отрича нещо по презумпция, когато не го познава. Това е и една от причините да започна да водя своя блог, в който описвам Виетнам и неговата култура, храна, обичаи, както и да организирам курсовете, посветени на виетнамската кухня. За да може хората да научат колкото се може повече.
Какво е твоето цялостно усещане за балканската кухня?
Като цяло, не е особено здравословна. Слава Богу, поне е вкусна! Защото има нездравословна кухня, която и вкусна не е. Например немската!
Но да се върнем на въпроса - нормално да е така. Всичко зависи от климата, от региона, от културата, от това до каква степен е урбанизирана една страна. Когато си овчар в Родопите, със сигурност трябва да се храниш със здрава храна.
Няма как да не те попитам... Кое е най-странното месо, което си приготвяла и опитвала?
О, това са просто туристически атракции, историята с кучешкото месо имам предвид. Никой обикновен виетнамец, на вечеря да кажем, няма да си сготви такова месо. То със сигурност е и много трудно за обработка. Време е хората да се ограмотят на тази тема. Всъщност много народи ядат кучешко месо.
В Китай, Тайланд, Корея, също се консумира кучешко месо, но българинът знае единствено за виетнамците, вероятно заради големия брой виетнамски строители, които са живели тук по време на социализма.
Още за виетнамската кухня и специализираните курсове, посветени на нея и организирани от Ан Фам, може да прочетете в Kulinar.bg
9 | 1 |