Какво да правите, когато не можете да спрете да мислите за някого

Какво да правите, когато не можете да спрете да мислите за някого
unsplash

Вероятно на всеки се е случвало- просто да не може да спре да мисли за даден човек. Това може да бъде бивш партньор, бивш приятел, колега или познат. Чудите се кога ще бъде следващият път, когато ще го видите; представяте си бъдещи разговори; преосмисляте минали такива; измисляте си причини да му изпратите съобщение; проверявате акаунта му в социалните мрежи отново и отново... Тези мисли обикновено са всепоглъщащи и изключително изтощителни.

Ако някога сте били в тази ситуация, вероятно сте искали да знаете как да спрете да мислите за някого. Истината е, че няма вълшебна стратегия за това как да спрете да мислите за конкретен човек. Необходима е упорита работа, а най-важното е да разберете защо този конкретен човек се върти в ума ви. 

Защо не можете да спрете да мислите за този човек

Какво да правите, когато не можете да спрете да мислите за някогоunsplash

Ако сте влюбени в човека, за когото не можете да спрете да мислите, това е напълно разбираемо и съвсем нормално. Хубаво е да мислите за нещата, на които се възхищавате в някого, и да мечтаете за бъдеща връзка; до известна степен същото важи и за платоничното привличане. 

Но ако човекът, за когото не спирате да мислите, е бивш или някой, който ви е отхвърлил, вероятно скърбите. Нормално е да преминете през процес на скръб [след раздяла]. Не е задължително да сте били с някого дълго време, по-скоро интензивността на чувствата определя колко време ще ви бъде необходимо, за да превъзмогнете този човек. 

Раздялата с някого, към когото сте привързани, може дори да причини симптоми като затруднения със съня, храненето и депресия, според проучване от 2019 г. Хората с тревожност, например, са склонни да прекарват повече време в размишления, според проучване в списание "Личност и индивидуални различия" и това може да повлияе и на връзки, различни от романтичните.

Кога непрестанното мислене за някого се превръща в проблем

Неконтролируемото, обсесивно мислене може да бъде червен флаг за тревожно разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство. Ако усещате, че наистина нямате контрол върху мислите си, добре е да поговорите със специалист. 

Някои ясни признаци, че мислите за някого твърде много, включват: изминали са повече от шест месеца от началото на тези мисли; вашите приятели споменават, че са притеснени от това колко често споменавате някого; имате проблеми със съня или храненето или мислите като цяло пречат на ежедневието ви; чувствате се тревожни или депресирани. 

Как да спрете да мислите за някого?

Какво да правите, когато не можете да спрете да мислите за някогоunsplash

Не се опитвайте да спрете да мислите за някого твърде рано

Не можете веднага да забравите човека, особено ако става дума за раздяла. Важно е да имате търпение и да сте наясно, че това отнема време. Докато сте в този етап на "обработка", обградете се със здравословни инструменти за справяне: упражнения, прекарване на време с приятели и достатъчно сън. 

Обърнете внимание на мислите си и опитайте да ги разгадаете

Ако сте преминали този ранен етап и все още имате проблеми да извадите този човек от ума си, не се опитвайте просто да потискате мислите. Вместо това отделете време да анализирате на какво може да се дължи това. Чувствате ли вина? Гняв? Тъга? Объркване? Колкото повече се опитвате да отблъснете това, което наистина чувствате, толкова по-трудно е да освободите тези емоции. 

Преформулирайте мислите си

След като забележите мислите си и маркирате емоциите си, използвайте положително утвърждение, като например: "Правя най-доброто, което мога", "Това е наистина трудно" или "Това е временно и в един момент ще премина през това". 

Опитайте също така да насочите мисленето си към бъдещето и това, което сте научили, което ще внесете в следващата си връзка, като например по-ясно общуване.

Отдалечете се възможно най-много от този човек

Трябва да прекъснете всички форми на контакт с човека, който не можете да изкарате от ума си. Ако непрестанно проверявате профилите му в социалните мрежи, единственото, което ще постигнете, е задълбочаване на тези мисли. Тази стъпка е особено важна, ако се опитвате да спрете да мислите за бивш, който е продължил напред. 

Празнувайте своите мини победи

Прекарали сте половин ден, без да мислите за него/нея? Това е чудесно! Това е малка победа, която си струва да бъде отпразнувана. Колкото по-уверени сте в себе си, толкова по-голям напредък ще постигате. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay