Как да постигнете така мечтаната бременност?

Отговорите на вашите въпроси от специалистите!

В рамките на месец май дискутирахме как да сбъднете своята мечта и да се сдобиете с рожба с помощта на специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев" в темата на месеца "Пътят към успешната бременност"
Благодарение на вашите въпроси, потърсихме отговорите на акушер-гинеколозите от най-добрата клиника в България по репродуктивно здраве.

Възможно ли е след  раждане на едно здраво момиченце преди пет години при напълно здрави родители (изследвания като спермограма, цитонамазка и хормонални изследвания са в нормата),  стресът от очакването да оказва влияние на забременяването въпреки опитите в продължение на две години?
Така нареченият "вторичен стерилитет" – проблемно забременяване след една или повече настъпили бременности, не е рядко срещано явление. На свой ред немалък процент от безплодието е с неизяснена етиология или не са ясни преките причини за ненастъпването на бременност при изследвани различни фактори. В част от тези случаи може да се говори за психологически причини, водещи до безплодие. Ю

Стресът е сред основни фактори, на които трябва да се обърне внимание при подготовката за зачеване. Често високите нива на стрес могат да бъдат причина за проблеми със забременяването и стерилитет, както при жените, така и на мъжете. При жените психологическото напрежение може да предизвика дисфункции на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос, което да доведе до хормонални нарушения. Те на свой ред могат да причинят смущения в менструалния цикъл и да доведат до отсъствие на овулация.

Стресът е пряко свързан с повишаване на нивата на хормона пролактин, произвеждан от хипофизната жлеза, които над определени стойности възпрепятстват забременяването. В допълнение емоционалното напрежение при жените може да предизвика и чисто физиологични реакции, които да възпрепятстват движението на яйцеклетки и сперматозоиди през фалопиевите тръби или да нарушат кръвоснабдяването на матката.

При мъжете стресогенните фактори могат да нарушат нормалния процес на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко на брой сперматозоиди с нарушена морфология и плодителни качества. Излишно е да се споменава, че високите нива на стрес могат да потиснат сексуалното влечение и на двамата партньори, което също да затрудни създаването на дете.

Все пак трябва да се има предвид, че хормоналните резултати и спермограмата в норма са само началните изследвания, с които започва понякога дългият път към зачеването с мечтаното бебе. Преди да се говори за психогенно безплодие, е необходимо да бъдат изключени други чисто физиологически фактори, възпрепятстващи спонтанно зачеване.

При всички положения, за да може да бъде даден адекватен медицински съвет е нужна пряка консултация с репродуктивен специалист и преглед с ултразвукова диагностика. На база на резултатите от прегледа и запознаване с анамнезата и обективното състояние при двойката, може да се предложи план за поведение.

Доколко генетичните и имунологични проблеми при един от двамата партньори може да бъдат пречка за постигането на бременност? Може ли при тези обстоятелства да настъпи зачеване по естествен път?

Как да постигнете така мечтаната бременност?Thinkstock/Guliver


На първо място генетичните и имунологичните проблеми трябва да се разделят на два различни вида фактори, възпрепятстващи зачеването, макар при някои от тях да може да има връзка. Тези фактори имат толкова огромно разнообразие, а оттам и влияние върху постигането на бременност, че без по-голяма конкретика трудно може да се даде коректно медицинско становище. При някои генетични проблеми е възможно естествено зачеване, други пък правят зачеването по какъвто и начин непрепоръчително и дори невъзможно.

Какво означава  хомозиготно носителство на 4G/4G алел и каква връзка има с невъзможността за забременяване? 
Най-общо това носителство е отговорно за проблемите с трофиката на плода и възможността от тромбози, които възпрепятстват плацентата да изхранва адекватно растящото бебе, което води до неговото загиване. С други думи, носителството е свързано най-вече със затруднение на имплантацията на оплодения ембрион и последваща силно повишена опасност от спонтанен аборт.

Препоръчително е пациенти, диагностицирани с хомозиготно носителство на 4G/4G алел, да се насочат към консултация с генетик и впоследствие да бъдат поети от акушер-гинеколог, репродуктивен специалист, който да назначи адекватна терапия, още преди да стартират опитите за зачеване. В големия си процент случаите на това носителство могат да бъдат адекватно третирани за предпазване на една евентуална бременност. В много малък процент може да става въпрос за по-особена мутация – изоформа, която не подлежи на терапия.

4. С партньора ми срещаме големи трудности в опитите за забременяване. Искаме да се консултираме със специалист, но желаем да бъдем наясно с това, което предстои. Какви процедури се правят, какви изследвания са необходими и възможно ли е проблемът да бъде установен още при първата консултация?

Как да постигнете така мечтаната бременност?Thinkstock/Guliver

Ще се опитаме да отговорим възможно най-подробно. Имайте предвид, че е необходимо да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, в случай че правите неуспешни опити за зачеване и при Вас или Вашия партньор е налице някое от следните обстоятелства:

- липсата на забременяване продължава повече от 12 месеца при активни опити за зачеване по време и около овулация;

- менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни;

- липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца;

- нередовен менструален цикъл;

- два или повече аборта (спонтанни или по желание);

- жени над 35-годишна възраст;

- мъже и жени с прекарани в миналото сексуално-трансмисивни инфекции.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. Тези пациенти трябва да се обърнат към специализирани клиники като Медицински комплекс "Д-р Щерев”, с широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог, андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори, и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда. Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл – между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията. При жената се назначава и изследване на т.нар. базални хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл):

Как да постигнете така мечтаната бременност?Thinkstock/Guliver

- FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) е хормон, който се секретира от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при ин витро процедура;

- LH (лутеинизращ хормон) има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената;

- Estradiol (eстрадиол) е основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на ин витро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията при ин витро процедура;

- Progesteron (прогестерон) е хормон, отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-ти – 23-ти ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и така нататък. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа (анализ на семенната течност). При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и други.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената. Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол или хистеросалпингография (така наречената "цветна снимка"). В случай че не се установи причина за ненастъпване на бременност, по време на дните около овулация, на двойката се препоръчват полови контакти (така наречения "контролиран коитус"), като съпругът спазва 3-5 дни въздържание преди това.

Не се препоръчва прекалено дълго въздържание, нито пък липса на такова, тъй като това е оптималният период за обновяване на сперматозоидите в еякулата. На същия или следващия ден чрез ултразвуков преглед се проверява дали доминантния фоликул се е спукал. Това е индиректен метод за установяване на овулация и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации както при жената така и при мъжа.

Така например при клинични данни за ендометриоза може да се назначи лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии или хистероскопия с цел оглед състоянието на маточното тяло. При повтарящи се спонтанни аборти, по преценка на лекуващия лекар може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори. По време на всички описани стъпки е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Заедно с него вие ще извървите понякога нелекия път към желаната бременност и раждане на здраво бебе.

Как да постигнете така мечтаната бременност?Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Възможно ли е високото TSH (в случая 5.1, като се знае, че при бременност нормалните граници не трябва да надвишават 2.5) да е причина за проблеми със забременяването?
Не е изключено високото TSH, което е индикатор за проблем със щитовидната жлеза, да е причина за ненастъпване на бременност или за проблем с износването на такава. Научните данни показват, че 2% от жените, страдащи от стерилитет, са диагностицирани с хипотиреодизъм. Препоръчително е да се направи консултация с репродуктивен ендокринолог, който да препоръча терапия за намаляване на TSH в референтни граници и след нея да се проследи дали високите нива на хормона, индикиращи патология на щитовидната жлеза, са били причина за проблемно забременяване.

На 40 години съм и имам едно дете на 10 години. Правим опити за второ дете, но не се получава. Възможно ли е яйчниковият ми резерв да е изчерпан и с кои изследвания трябва да започнем?
С напредване на репродуктивната възраст спонтанното зачеване със здраво дете може да бъде затруднено. Това може да се дължи на влошеното генетично качеството на яйцеклетките, както и на намаления или изчерпан яйчников резерв. Поставянето на тази диагноза стартира с преглед при репродуктивен специалист с ултразвукова диагностика и включва провеждане на хормонални изследвания. Прегледът цели да установи наличието на антрални фоликули, а паралелно с тях се прави хормонални изследвания на Инхибин-Б и Антимюеров хормон. Допълнително, по преценка на лекуващия лекар, могат да се назначат и други хормонални изследвания.

Пречи ли тромбофилията на забременяването?
Тромбофилията е състояние свързано с патология при кръвосъсирването – повишена склонност към формиране на кръвни съсиреци (тромби) в кръвоносната система. Състоянието най-често е генетично обусловено и без ясно изявени симптоми. Тромбофилията в общия случай не е причина за невъзможност за зачеване, но много често води до повтарящи се спонтанни аборти. Съвременната генетика дава възможност да се изследват предразположенията към вродени тромбофилии. За радост, с правилна диагноза това състояние може да бъде профилактирано от проследяващия бременността акушер-гинеколог още от самото ѝ начало.

Ще очакваме да бъдете активни с въпроси и коментари и през месец септември, когато темата на месеца е "9 месеца щастие". Задайте своите въпроси към специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев".

21 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти