Как да почиствате дома си като професионалист

Как да почиствате дома си като професионалист
Pexels

Всички искаме домът ни да бъде по-чист, по-уютен и с по-здравословна атмосфера. Тайната за всички тези неща се крие в правилното почистване.

Можете да бъдете сигурни, че тези трикове за почистване работят. От вас зависи да ги приложите на практика:

1. Разпределяйте домакинските задължения между всички членове на семейството

Ако искате домът ви винаги да бъде чист и подреден, без цялата тежест да пада върху вас, разпределете задълженията вкъщи. Когато всеки отговаря за нещо, нещата ще се случват по-лесно, всички ще са допринесли за приятната атмосфера вкъщи и домакинските задължения няма да запълват целия ви ден.

2. Превърнете почистването в игра

Има различни приложения, които превръщат почистването в игра, особено за децата. Например, за всяка свършена задача, получават точки, а накрая с тези точки могат да се случват различни неща. Можете и да импровизирате, например да определите сами какви ще бъдат наградите за измиване на чиниите, пускане на прахосмукачка и т.н.

3. Правете си препарати за почистване сами

Можете сами да си направите универсален препарат за почистване, като смесите една чаена лъжичка препарат за съдове, две чаши вода и 10 капки масло от чаено дърво в стъклена бутилка със спрей. Тази формула може да се използва за почистване на повечето непорести повърхности във вашия дом - не са необходими силни химикали.

4. Избирайте концентрирани почистващи препарати

Концентрираните продукти не само съдържат по-малко вода, но поради по-високото ниво на почистващи съставки, те вършат по-добра работа и се справят със замърсяванията по-бързо, което означава, че се използват по-малко вода и енергия, за да се почисти дома.

5. Избягвайте цветните препарати

Когато купувате препарати за почистване, трябва да имате предвид, че цветните препарати не са най-добрият избор. Цветът и багрилата служат само за естетически причини и не помагат при работата на почистващите продукти, а обикновено са с по-висока цена.

6. Избирайте екосъобразни продукти и инструменти за почистване  

Преминаването към продукти, създадени с прости, естествени съставки, е страхотно решение за почистване през 2023 г. както за вашия дом, така и за планетата. Екологичните продукти обикновено имат по-леки, по-компактни опаковки без пластмаса, което спестява място в шкафа и намалява въглеродните емисии от транспортирането в сравнение с традиционните почистващи препарати.

7. Не подценявайте бързото почистване

Ако искате чист дом, третирайте го като всеки важен, текущ проект и го добавете към календара си. Идеята е да го превърнете в рутинна част от деня си, а не в нещо, с което ще се захванете, ако не се появи нещо друго, защото винаги изниква нещо друго. Повечето хора си мислят, че няма смисъл да забършат само малък участък от кухненския плот или пък да почистят пода само с прахосмукачката, ако няма да правят основно почистване. Малките ви усилия накрая ще бъдат възнаградени.

8. Почиствайте от горе надолу

Когато почиствате дома си, винаги започвайте от най-отдалечената стая на апартамента и почиствайте от тавана до пода. Ако например първо почистете пода, а след това праха от мебелите, ще трябва да почистите пода отново. Затова винаги започвайте от горе надолу.

9. Инвестирайте във филтри и пречистватели на въздух

По-малко прах и мръсотия прави почистването по-лесно и дома ви по-здравословен. Отоплителните и климатичните системи циркулират въздуха в целия дом и ако системата има пречиствател за въздуха, още по-добре. Ако няма, можете отделно да си купите пречиствател. Така в дома ви ще има по-малко прах и въздухът ще бъде много по-чист.

10. Не смесвайте химически почистващи продукти

Някои хора умишлено добавят оцет към белината, така че да е по-силен дезинфектант. Рискът обаче е по-голям от ползите. Белината реагира с оцетната киселина в оцета и се получава токсичен газ. Никога не смесвайте съставки, които не знаете как реагират една с друга.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay