Бизнес дамата в мюсюлманския свят

Проблем има. Но той е свързан по-скоро с въпроса за излизането на арабските жени от домашния свят, отколкото с конкретната им религия

Бизнес дамата в мюсюлманския свят

Коран, шериата и фередже – това са първите асоциации, които ни идват наум, щом чуем за "грубия" мюсюлмански свят и отношението му към "нежния" пол. Коран, шериата и фередже – трите думи звучат зловещо в масовото съзнание на повечето западни християни. Те са останали с убеждението, че за една мюсюлманка е трудно да оцелее като отстояваща себе си личност, камо ли да се занимава с бизнес.

Истината е, че жените в ислямската действителност далеч не са толкова потискани, колкото мнозина си мислят. Разбира се, има и изключения – под формата на отделни личности, или цели държави. Мюсюлманският свят в никакъв случай не може да се определи като хомогенен. Свободата, на която се радват жените в по-демократичните Турция и Индонезия, например, все още е немислима за страни като Саудитска Арабия и Иран. Тамошните правителства с пълна сила използват възможностите на религията за контрол над цялото население. Погрешно е да се мисли обаче, че дискриминативно отношение към жената или каквито и да било пречки за обвързването ѝ с бизнес са заложени в самата свещена книга на исляма.

"Стремежът към знание е дълг на всеки мюсюлманин, било то мъж или жена" – така пише в Корана. Изобщо, текстовете разглеждат двата пола като равнопоставени и взаимно допълващи се. Поради биологичните им особености, лидерството е дадено на мъжете, но заедно с това право те получават и неотменимото задължение да се грижат за женската част от рода си. Що се отнася до историята за първородния грях, Коранът не хвърля вината за непокорството на Адам върху Ева. Във времена, в които другите култури са умували по въпроса дали жената има душа и са я лишавали от основни човешки права, Мохамед е проповядвал, че бащите не трябва да обиждат дъщерите си, нито да предпочитат синовете пред тях, а момите могат свободно да избират своя жених. 

Още преди 14 века пророкът дава на мюсюлманките права, с които дамите в модерните общества се сдобиха едва през миналото столетие. Според Корана, наред с възможността да запазят моминското си име след встъпване в брак, жените разполагат и с всички права върху личното си имущество и наследство. Дори при наличието на такова, мъжът е длъжен да осигурява съпругата си и тя "върти" икономиката в дома. В този смисъл, жените от ислямския свят отдавна са свикнали да управляват финанси.

Въпросът за навлизането на мюсюлманката в света на бизнеса е свързан по-скоро с въпроса за излизането ѝ от домашния свят, отколкото с конкретната ѝ религия. В това отношение Коранът отново е благосклонен – най-отговорното призвание на жената е грижата за семейството, но тя е напълно свободна да се занимава с бизнес и търговия, стига това да не влиза в противоречие с нейната вяра и свещената роля на майка. Още в зората на исляма мюсюлманката е била бизнес дама, учен, съветник, дори и съдия. Мюсюлманката-домакиня, от своя страна, рядко страда от липсата на професионална реализация, тъй като смята собствената си роля за достатъчно отговорна. Все пак именно семейството е основна единица в ислямските общества, а домакинята е изключително важна за неговото добруване. 

Така че, проблемът не идва от условията в религията. По-скоро се крие там, че в условия на традиционализъм и патриархат, дори и когато има амбиция, мюсюлманката може да бъде възпрепятствана в опита си за социален успех. Въпреки че Мохамед подкрепя обществените ѝ прояви, съпругът и роднините ѝ често имат далеч по-назадничави възгледи относно женската роля. Много от мюсюлманите уважават съпругите си и се отнасят добре с тях, но все пак споделят убеждението, че мястото на жената е вкъщи. Въпреки всичко, мъжете едва ли ще откажат правото на мюсюлманката да участва в която и да било сфера, ако тя демонстрира безспорни умения за това. Подходящ пример е Беназир Бхуто, която двукратно бе избирана за министър-председател на Пакистан.


Бизнес дамата в мюсюлманския святМохамед и ХадиджаВсяка мюсюлманка познава добре и черпи вдъхновение от делата на Хадиджа бинт Хувайлид и Айша бинт Абу Бакр – две от жените на Мохамед. 

Хадиджа е първата му съпруга и първият човек, приел исляма. Тя била дъщеря на известен търговец, от когото наследила и голямото си богатство, и предприемаческия талант. След смъртта на баща си продължила успешно да развива бизнеса му. Легендата разказва, че когато керваните на племето курейши се събирали за търговско пътуване, керванът на Хадиджа бил голям колкото всички останали, взети заедно. Тази забележителна личност имала безупречна репутация. Влиятелните мъже уважавали нейните бизнес умения, жените обичали щедрия ѝ характер. Тя хранела бедните, обличала ги и помагала финансово на роднините си. Мнозина били кандидатите за ръката на Хадиджа. Но бизнес дамата избрала Мохамед, след като изключително успешно изпълнил търговска задача в Сирия, която тя му била поставила.

По време на брака с Хадиджа, Мохамед не се възползвал от правото си да има други жени. След смъртта ѝ пророкът бил дълбоко опечален, но по-късно многократно се женил. Айша бинт Абу Бакр е смятана за най-любимата му съпруга. Тя била начетена, остроумна, красива и се превърнала във важен фактор в ислямската политика. Имала категорично мнение по най-различни въпроси и не се бояла да го изразява съвсем недвусмислено. Айша била сред най-видните юристи на своето време и много от решенията ѝ, залегнали в шериата, са действащи и до днес.

Биографията на първите мюсюлманки е доказателство, че някога последователките на исляма са имали силно изразена обществена роля. Коранът третира жената като отговорна и самостоятелна личност, а нейното декласиране по-късно е причинено от консервативни възгледи в управлението и патриархалното общество.

Що се отнася до фереджето, изискванията по този въпрос също не са толкова свирепи, колкото повечето хора си мислят. Като цяло религията изисква благоприличие, но детайлите подлежат на лична интерпретация. Ислямската бизнес дама няма да сложи къса пола, но това не ѝ пречи да облече дънки или дреха с дължина под коляното. Тя рядко крие лицето си, но според миналогодишно изследване печели повече уважение в предприемаческите среди, когато носи забрадка. В това няма нищо странно. Бизнес обществата по цял свят приемат по-добре онези, които се съобразяват със съответната им култура.

Разбира се, бизнес отношенията с жена от ислямския свят крият определени специфики. Както останалите мюсюлмани, тя счита петък за почивен ден и е напрегната по време на Рамадан. Някои от по-фанатичните общества все още смятат за недопустимо докосването между двама души от различен пол. Прието е, че когато мъж се среща с мюсюлманка по работа, не трябва да ѝ подава ръка, освен ако тя сама не прояви инициатива за ръкостискане. Изключвайки тези подробности, мюсюлманката не се различава особено от която и да било бизнес дама в модерния свят. Нещо повече – може да се каже, че ислямските предприемачки са по-сплотени и добронамерени в отношенията помежду си, тъй като от край време са свикнали да бъдат сестри в своето женско, отделено от мъжкото, общество.

Богатите, добре образовани дами в ислямския свят имат възможност да пренебрегнат консервативните очаквания за ролята на жената и да участват пълноценно както в политическия, така и в икономическия живот на страните си. По-бедните мюсюлманки пък традиционно разполагат с повече свобода, що се отнася до движението им в публичното пространство. По време на размириците, които наблюдавахме през последните години, жените излизаха в защита на каузата наравно с мъжете. Може да се очаква, че в бъдеще същите тези жени няма да се задоволяват с второстепенна обществена роля и ще защитават правата си. 

Когато говорим за бизнес, прието да изтъкваме и положителни примери. Затова обещаваме тази седмица да продължим темата и да ви представим дамите от арабския свят, чиито имена присъстват в последните списъците на Fobres с най-влиятелните жени по света. 

42 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.35
Galya Nesheva 07.10.2012|05:39
Mnogo hubava statia, dostavi mi udovolstvie da ia cheta.
34
hristina dobreva 03.10.2012|09:02
да,наистина това е една емблематична творба,която никога не бих забравила,а колко подобни истории остават скрити за света...не ми се мисли
33
katya noveva 02.10.2012|19:21
Не било прието да се подава ръка....
32
мили ванили 02.10.2012|12:57
Това понятие може да бъде реалност само в по-цивилизованите места от мюсюлманският свят
31
Danaq Todorova 02.10.2012|09:07
каквото и да се случва в Корана,както и да го тълкуват и колкото и толерантен да се опитват да го представят,то жените винаги ще бъдат потискани в мюсюлманския свят!
30
jordanka marinova 02.10.2012|08:48
и какво излиза,не Коранът е проблемът,а начинът,по който бива тълкуван!
29
мили ванили 01.10.2012|19:35
Колкото и такива целенасочени статии да излязат никой никога няма да забрави книги като "Не,без дъщеря ми",разказващи истински истории за сблъсъка с мюсюлманската култура и мъжете по-точно
28
Romina Aleksandrova 01.10.2012|16:53
Равни пред бога, но не и пред обществото. Според мен това в арабския свят са изкуствено създадени норми, които обаче се пазят и до днес.
27
Леля Марче 01.10.2012|16:51
Както видяхме от материала, много жени са били такъв пример. Просто днешните разбирания май не са толкова либерални в този свят, колкото когато е било тогава.
26
Леля Марче 01.10.2012|16:50
Така си е. И сега би трябвало да е така, но не знам в съвременния мюсюлмански свят как стоят нещата.
25
katya noveva 01.10.2012|16:49
Не искам да съм мюсюлманка, та било то и бизнес дама!
24
Леля Марче 01.10.2012|16:42
Ама за това ти се говори бе Донева, прочети - че те по техния си Коран са си много равни, само че в днешно време май има много спекулации и криворазбрани идеи!
23
Леля Марче 01.10.2012|16:40
"Биографията на първите мюсюлманки е доказателство, че някога последователките на исляма са имали силно изразена обществена роля. Коранът третира жената като отговорна и самостоятелна личност, а нейното декласиране по-късно е причинено от консервативни възгледи в управлението и патриархалното общество." - Силно се надявам статията ви или подобна такава да бъде прочетена от все повече и повече хора с подобни религиозни принадлежности, особено мъже! Мисля, че днешните мъже от този свят, просто спекулират с правата на жените !!
22
Виолета Донева 01.10.2012|15:59
Никога мъжете и жените в мюсюлманският свят няма да имат равни права,никога!
21
София Павлова 01.10.2012|15:14
Истина е че тези жени се сблъскват с много предизвикателства!
20
aneliq doncheva 01.10.2012|14:30
Ако погледнем практиката на ранните мюсюлмански поколения като Хадиджа,явно жените са се наслаждавали на живота у дома, но също така активно са участвали в бизнеса!
19
Надя Богданова 01.10.2012|14:09
Наложено е такова възприемане на мюсюлманските жени.Много жени разказаха публично историите си за сблъсъка им с мъже мюсюлмани,за които жената е вещ...
18
cvetomira ivanova 01.10.2012|14:05
За мен бизнес дамите в мюсюлманския свят са на жени затворнички в „златна клетка"!
17
vyara dimova 01.10.2012|13:50
Опитахте се да ни направите толерантни към мюсюлманите ли? С една статия трудно се постига това, но пък така се започва.
16
krasimira jekova 01.10.2012|13:50
радвам се ,че не съм мюсюлманка
15
sexapilnata pichka 01.10.2012|13:45
то хубаво ги следват , ама не знаеш на какъв стрес са подложени....
14
Margо Filipova 01.10.2012|13:28
Стремежът към знание е дълг на всеки мюсюлманин, било то мъж или жена" – така пише в Корана. Религията им е не по различна от нашата. Това как я тълкуват е проблем!!!
13
Mer Zlatkova 01.10.2012|13:03
Според мен ислямският свят повече ще спечели, ако захвърли тези фанатични и деспотични порядки. Например прекрасната кралица на Йордания е чудесен и доста умерен пример по отношение на това колко модерно и в същото време красиво може да изглежда една жена.
12
Silvi Milenova 01.10.2012|13:02
Много интересна гледна точка! Статията е много добра!
11
Анита Кралева 01.10.2012|13:01
Това е интересен материал, който определено поставя много въпроси!
10
Vanesa Apostolova 01.10.2012|12:35
Много интерсна статия! Определено ми хареса адски много!
9
Dukesa Bub 01.10.2012|12:18
Много хубава статия, много ми беше интересно да я прочета и да науча и другата гледна точка за живота на тези жени в страните, където религията им не е тълкувана неправилно и където фанатизмът не ги завладял. И преди бях чувала, че в действителност те имат доста повече права и живеят изключително свободно, освен това са подсигурени на 100% финансово, могат да си избират сами за кого да се омъжат, с две думи, животът им не е някакъв ад, както се опитват да ни го представят по филми и популистки предавания. Е, да, има и изключения, но те не са заради самата религия, а тя е само параван за интересите на властта.
8
Мая La 01.10.2012|12:16
"Погрешно е да се мисли обаче, че дискриминативно отношение към жената или каквито и да било пречки за обвързването ѝ с бизнес са заложени в самата свещена книга на исляма." Защо да са горките?!?! Те си следват мечтите, освен това нямат нищо общо с наложеният стереотип!
7
sexapilnata pichka 01.10.2012|11:56
всички сме хора на този свят !
6
nina stanislavova 01.10.2012|11:47
горките жени , хич не са за завиждане
5
diana ilieva 01.10.2012|11:44
Не знам с какво трябва да се сблъскват тези жени....
4
mikky piky 01.10.2012|11:37
Хич не им е лесно и на тях....
3
Палома Гълъбова 01.10.2012|11:29
И пак стигаме до извода, че всичко произтича от двоякото тълкуване на Корана, според изгодата на едни. не само положението на жената, фереджетата и пр, но и свещената война са следствие от придаването на думите в свещената книга на друг смисъл.
2
siana todorova 01.10.2012|11:23
Аз не знам как ще се оправят скоро....с тази религия ще е трудно да излязат от старите стереотипи.
1
Milen Stanchev 01.10.2012|11:10
Много са строги изискванията към мюсюлманските жени по корана. На практика те завършват едно образование, само за да получат повече пари за продажбата си.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти