Има ли такова животно като женски мултитаскинг?

Зависи къде го търсите, но може и така да се каже...

Почти няма ден, прекаран в интернет, в който да не попадам на широко разпространеното схващане, че за разлика от мъжете, жените са изключително добри в правенето на няколко неща едновременно.

Може би поради същата причина досега съм възприемал въпросното твърдение за чиста монета, но понеже по природа съм любопитен и честолюбив мъж, реших да проверя дали някой някога не си е правил труда да го тества понаучному, така да се каже.

Ето ви и резултатите от моето проучване, представени съвсем накратко:

1. Никой не оспорва факта, че мъжете и жените се различават в познавателните си способности. Изследванията показват, че като цяло мъжете са по-добри в пространствената ориентация (по-добри навигатори са), докато жените са по-умели в запомнянето на ориентири.

Водещото научно обяснение за тази особеност е, че едно време мъжете ловци са имали нужда от навигационни умения по време на дългите си ловни пътешествия, докато жените събирачи са имали повече полза от способността да помнят удачните места за събиране на храна.

2. От същата тази теория произхожда и схващането, че жените са по-добри в мултитаскинга. Мъжките представители на нашите предшественици са имали само една работа - да ловуват. Жените, от своя страна, не само са събирали храна - те са гледали децата и са вършели протоеквивалента на домакинска работа.

За съжаление, единствените научни статии, които подкрепят тази теория, са дело на студенти и не са с необходимата доказателствена тежест.

3. Нещо, което е с голяма вероятност, е че на жените им се случва да вършат повече от две неща едновременно по-често, отколкото на мъжете. Едно изследване разглежда 500 домакинства и установява, че и двамата родители се занимават с мултитаскинг, но жените прекарват в това състояние средно по 48 часа седмично за разлика от мъжете, които могат да се похвалят едва с 39.

Съвсем очаквано, мултитаскингът при жените включва домакинска работа и грижи за децата.

4. Трябва да се прави разлика между превключването между две различни задачи и едновременното извършване на две различни задачи (т.нар. симултаскинг). Много изследвания подсказват, че второто е един от сигурните начини да станеш за смях или още по-лошо - да навредиш на себе си и на другите.

Класически пример е разговарянето по телефона по време на шофиране.

5. Някои изследвания показват, че мъжете са по-добри в симултаскинга, други изследвания постановяват същото за жените, трети не откриват различия между двата пола. При всички положения обаче, хората, които вършат само едно нещо, се представят по-добре от опитващите се да комбинират. Независимо от пола.

6. Единственият начин да извършваш две неща едновременно, при това качествено, е едното от тях да не изисква концентрация. Такива примери са гладене и говорене по телефона, простиране и говорене по телефона, чистене с прахосмукачка и говорене по телефона, готвене и говорене по телефона, гледане на телевизия и говорене по телефона.

Може би ще бъда обвинен в сексизъм, но никак не е чудно, че жените се славят с мултитаскинга си!

7. Едно изследване разглежда как мъже и жени се представят в редуването на изискващи умствени напъни задачи като решаването на судоку и откриването на думи сред множество букви. Между двата пола не са идентифицирани значими разлики.

Тоест, колкото и да ни се иска да кажем нещо категорично по въпроса за женския мултитаскинг, ще трябва да се задоволим с формирането на две чисто мъжки хипотези (защото още в началото споменах, че съм мъж).

Първо, жените го правят по-често, не защото са по-добри в него, а защото естеството на техните ежедневни отговорности го пред(раз)полага в по-голяма степен.

Второ, митът за женския мултитаскинг е добър повод за една жена да се самоизтъкне колко е добра в правенето на много неща, докато за един мъж е отличен начин да се скатае от домакинската работа.  

За още материали, разкриващи мъжката гледна точка по различни ежедневни теми, станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.18
malkata qnichka 17.04.2014|16:35
Доста трудно е, но понякога се случва по няколко неща на веднъж да правим.
17
marieta georgievich 16.04.2014|16:42
Понякога е трудно да се правят няколко неща на веднъж.
16
Ivelina Chervenkova 14.04.2014|15:17
Определено е доста трудно, но понякога се получава. :)
15
bilyanka razpilyanka 11.04.2014|16:37
Дори и на нас жените не винаги ни се получава в интерес на истината, а и зависи за какво се отнася.
14
Dimi Petkov 11.04.2014|16:22
Животни има колкото искате :)
13
Wild Rose 11.04.2014|15:51
Според мен това са си някакви измислици. Някои хора могат да го правят, други - не, не е до пола, просто начин на мислене.
12
Yanitza Dikova 11.04.2014|15:07
много интересна статия :)
11
Jessie Mokka 11.04.2014|14:51
Определено много интересен материал не на всички им се отдава да правят две неща или повече на веднъж.
10
Счупено Пиронче 11.04.2014|14:50
но пък за сметка на това мъжете правят едно нещо далеч по-добре от жените ;)
9
Ариана Оптимистикова 11.04.2014|14:38
и аз се обърках
8
Моника Катева 11.04.2014|14:25
как се казваше онзи пастор, който разказва точно за тези разлики, искам да ви кажа,че когато изгледах 4-5 негови лекции си обясних много неща. Значи,ако си мислите,че на един мъж трябва да му кажете веднъж "иди изхвърли боклука" и той после ви прави на пук,защото просто го кефи- е не е така, той е твърде зает с единственото си действие в момента и най-вероятно изобщо не схваща смисъла на думите ви,a ние жените бенеем ли беснеем ;))) Мъжете не могат да правят 2 неща едновременно,това е истината, без значение от научните доказателства. Ще ви дам пример, мога да гледам филм,да чета статия и да си чатя с някой едновременно,без да изтърва нишката на нито едно от тези ми занимания :D
7
Старата Госпожа 11.04.2014|12:35
Не знам за какво става въпрос .
6
Angela Ivanova 11.04.2014|11:42
Така е, жените сме мултифункционални и често правим по няколко неща едновременно, защото в противен случай времето не би ни стигнало, просто ангажиментите ни вкъщи с децата и домакинската работа са повече от тези на мъжете.
5
Liubomira Panajotova 10.04.2014|18:21
Според мен просто така сме устроени, аз мога и да говоря и да правя други неща през това време, да гледам телевизия и да чистя и пр. А съпругът ми не е така и много ми се дразни за това, сега е свикнал.
4
Vivi Vasileva 10.04.2014|17:21
Според мен това се дължи и на самия начин на мислене и на живот. Макар че има примери и за мъже, които са били добри в това - Наполеон. ;)
3
Лили Йовова 10.04.2014|17:09
Той мултитаскинг-ът е вдъхновен от жените
2
kameliq ganeva 10.04.2014|16:49
Определено всеки е добър в различни неща.
1
Теодора Динева 10.04.2014|16:25
жените са мултифункционални,вероятно и мъжете могат да са,но по-рядко им се налага,все пак има кой да го свърши...
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти