Как да говорите с шефа си?

Как да говорите с шефа си?
unsplash

Разговорите с шефа понякога са доста трудни, особено когато става въпрос за чувствителни теми като бонуси или напускане на работа. Вашата кариера в крайна сметка е в ръцете на вашия мениджър и трябва да имате стабилни отношения с него, като същевременно оставате верни на своите ценности и мнение.

Има правилен начин за комуникация с шефа, ето няколко полезни съвета и няколко неща, които не бива да правите: 

1. Заявявайте ясно от какво имате нужда

Вашият мениджър вероятно е зает и няма време да ви слуша в продължение на часове. Независимо дали просто го предупреждавате за нещо или искате одобрение за някой проект, обяснете точно и ясно какво искате, за да не му губите времето, и за да получите отговор по-бързо. 

2. Обърнете внимание на предпочитанията на вашия шеф

Комуникационните предпочитания на всеки са различни - някои шефове държат вратата си отворена и нямат нищо против да бъдат прекъсвани за бърз разговор. Други предпочитат предизвестие чрез чат или покана в календара. Винаги се съобразявайте с неговите предпочитания относно това. 

3. Бъдете наясно с езика на тялото си

Когато говорите с шефа си, не забравяйте, че използвате и езика на тялото си. Избягвайте да се въртите или да се излежавате на стола. Винаги поддържайте зрителен контакт. Няма нищо по-лошо от това да разговаряте с някого и да гледате навсякъде, но не и в него. 

4. Бъдете лоялни

Опитайте се да не пазите от шефа си тайни, свързани с работата. Ако сте направили грешка, признайте я и обяснете как ще я поправите - ще получите много повече уважение по този начин. Силната връзка с мениджъра е жизненоважна, дори ако вие или той преминете към друга компания, добрият контакт може да ви бъде от полза през цялата ви кариера.

5. Искайте съвети

Вашият мениджър ще ви цени повече, когато искате съвети от него. Ако се сблъскате с проблем или просто се нуждаете от обратна връзка, бъдете открити за това и попитайте шефа си за мнението му. Това ще направи много добро впечатление. 

6. Бъдете уверени

Важно е да сте уверени в уменията си и в това, което носите на компанията. Когато говорите с шефа си, споменавайте постиженията си и споделете знанията и способностите си. По този начин ще напомните на шефа си за вашите компетенции и силни страни, като ще му позволите да види какво ще загуби, ако напуснете компанията.

7. Бъдете благодарни

Независимо от резултата, трябва да покажете признателността си за времето, отделено за обсъждане на проблема ви. Бъдете учтиви и искрени. Важно е да покажете, че цените мнението на шефа си, дори да не сте особено съгласни с това, което сте чули.

Неща, които не бива да правите: 

1. Да криете грешките си 

Нелоялно и неетично е да криете грешките си на работното място. Ако изпитвате затруднения, съобщете ги на шефа си. Негово задължение е да ви напътства и да ви научи как да напредвате. Ако мениджърът ви е информиран за предизвикателствата, пред които се изправяте, можете да се справите с малките проблеми, преди да възникнат големи.

2. Да провеждате разговор, когато сте разстроени

Съвсем нормално е да се случват неща, които да ви ядосват, разочароват и т.н. Макар че първата реакция на повечето хора би била да отидат при мениджъра си и да започнат скандал, това не носи абсолютно никаква полза. Изчакайте малко, докато се успокоите, обмислете нещата и чак тогава започнете разговор по темата. 

3. Не позволявайте настроението на шефа ви да ви се отразява 

Често хората се притесняват да говорят с шефа си, когато той е ядосан или разстроен. Това обаче няма нищо общо с вас, така че не се притеснявайте да говорите с мениджъра си, без значение в какво настроение е. Не е редно да спирате работата си, за да изчакате шефът ви да бъде в по-добро настроение. 

4. Не чакайте похвала

Нямате нужда от потупване по рамото, за да си вършите работата. Трябва да сте уверени в това, което правите, тъй като не бихте получили тази позиция, ако не сте способни да се справяте с нея. Вашият шеф не чете мисли, така че ако наистина не сте сигурни в работата си, просто попитайте как сте се справили с последния си проект, вместо да чакате да бъдете похвалени.

5. Не приемайте критиките като лична атака

Много служители приемат критиката лично и вярват, че шефът им има лошо отношение към самите тях. Повярвайте, вашият мениджър има по-важна работа от това да крои заговори срещу вас. Идеята на критиката е да ставате по-добри, така че приемете това, което сте чули и опитайте да докажете, че можете да се справите с всичко. 

6. Никога не го прекъсвайте

Това правило важи за провеждане на разговори с всички, не само с шефа си. Изключително невъзпитано е да прекъсвате хората, с които разговаряте, дори да не сте съгласни с това, което чувате. А това правило важи с още по-голяма сила, когато разговаряте с човек, който е на по-висока позиция от вас. 

7. Не бъдете твърде смирени

Никога не позволявайте на шефа си да ви мачка. Дори да не се справяте с работата си, има други начини да ви го покаже. Ако вашият ръководител си позволява да се държи неуважително с вас, има само един правилен ход и това е да отстоявате себе си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay