Как да отговорите на въпроса "Кои са най-големите ви слабости?"

Как да отговорите на въпроса "Кои са най-големите ви слабости?"
unsplash

"Кое смятате за най-голямата си слабост?" – ужасният въпрос, който всеки се надява да избегне по време на интервю за работа!

Ако кажете нещо грешно, можете да намалите шансовете си за получаване на работата, но ако не отговорите изобщо, със сигурност няма да получите работата. 

И така, как трябва да отговорите на този труден въпрос?

Подготвихме това кратко ръководство, за да ви научим на всичко, което трябва да знаете за отговора на този труден въпрос.

Защо HR-ите задават този въпрос

Целта на този въпрос не е да ви засрами или да ви подмами да кажете на интервюиращия в какво не сте добри, а по-скоро да може да придобие представа за вашия характер и как решавате проблеми.

Въпросът също се поставя, за да се види дали сте подходящ за организацията и работата, за която сте кандидатствали. Например, ако кандидатствате за роля в обслужването на клиенти и кажете на мениджъра по наемането, че сте срамежлив, най-вероятно няма да сте подходящ за работата, тъй като ще се очаква да се занимавате с клиенти по цял ден.

HR-ите вземат под внимание как отговаряте на този въпрос. Те обръщат внимание на това дали се сривате под натиск или отговаряте уверено и убедено.

Как да отговорите?

Тези съвети ще ви помогнат да създадете идеалния отговор на въпроса.

1. Бъдете откровени

Това не означава непременно, че трябва да изречете първото нещо, което ви хрумне, а по-скоро трябва да споменете нещо, което можете да развиете. С други думи, избройте подобряваща се слабост, нещо, върху което вече работите или можете да работите с течение на времето.

2. Изберете слабост, която не засяга пряко работата ви

Слабостта, която решите да споменете, не трябва да засяга пряко работата, за която кандидатствате. Ако работата изисква да сте добри с числата, например, тогава не трябва да идентифицирате математиката като своя слабост. По същия начин, ако се занимавате с продажби, не признавайте, че сте мълчаливи или срамежливи.

3. Уверете се, че слабостта е относително малка

Въпреки че слабостта не трябва да засяга работата, тя трябва да е свързана с позицията като цяло и да е незначителна. Трябва да е нещо, което може да се поправи лесно. Например притеснението от говорене пред хора е слабост, с която много професионалисти се борят, но това е нещо, което може да се подобри с практика.

4. Използвайте техниката STAR

Когато описвате слабостта си по време на интервюто, трябва да обмислите използването на метода STAR:

Ситуация: Обяснете контекста на примера (публично говорене на работа)

Задача: Посочете каква е вашата цел (да се представите с лекота пред голяма група хора)

Действие: Опишете действията, които сте предприели, за да подобрите слабостта си (курсове, обучения и т.н.)

Резултат: Споменете резултата (по-спокойно сте, когато правите презентации сега).

5. Споменете какво сте направили, за да разрешите проблема

Когато давате своя отговор, важно е да посочите мерките, които сте предприели, за да разрешите проблема си. И ако все още не сте постигнали никакъв напредък, трябва да започнете да го правите сега! Има много начини за подобряване и преодоляване на слабостите; те включват присъединяване към семинари, извършване на доброволческа работа, поемане на допълнителни задължения, получаване на ментор и намиране на инструменти за помощ.

Примери за слабости

Когато трябва да признаем нашите слабости на интервю, е трудно да знаем какво да кажем. Искате да бъдете честни, но и да не казвате нещо, което може да навреди на шансовете ви да получите работата. За да ви помогнем с тази дилема, ние съставихме списък с някои страхотни примери за слабости, за да ви помогнем да отговорите по-уверено на този въпрос по време на интервюто си:

Липса на опит със специфичен за компанията софтуер

Колебливост, когато става въпрос за делегиране на задачи

Оставяне на проекти недовършени

Самокритика

Страх от говорене пред хора

Липса на опит

Която и слабост да изберете, не забравяйте да обясните как работите върху подобряването в тази област и как вече сте предприели стъпки за справяне с нея. Искате вашият потенциален работодател да разбере, че имате недостатъци, но също така трябва да му покажете, че сте готови да растете и да се развивате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay