Работата на бюро може да е фатална за здравето

Нека станем от бюрата си за здраве

Десет години работа на бюро увеличават почти двойно риска от развитието на някои видове рак на дебелото черво, пише БТА, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

 

Лошата новина е, че редовните упражнения не намаляват този риск. Откритието хвърля светлина върху опасностите, които крият съвременните модели на работа. Ракът на дебелото черво е с висока смъртност, тъй като много хора често пренебрегват ранните признаци. Храненето, изобилстващо от мазнини и червено месо, и липсата на достатъчно физически упражнения са сред основните рискови фактори за
заболяването.

 

Авторите на настоящето проучване от университета на Западна Австралия са установили, че дългите периоди на неактивност през деня също крият риск. За целите на изследването специалистите са анализирали данни за 918 души с рак на дебелото черво и са ги сравнили с тези за 1021 здрави индивида.

 

Изследователите са открили, че служителите, работили седяща работа над 10 години, са изложени на 94 процента по-висок риск от рак на дисталния колон и 44 процента по-висок риск от рак на ректума.

 

Проучването показва още, че физическата активност през свободното време не може да повлияе върху вредите, нанесени от дългите периоди на заседяване.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти