Свежа работна сила

Винаги има какво да научим от служителите на 20-и-няколко

Гина Амаро Рудан
Гина Амаро Рудан

Гина Амаро Рудан описва себе си в личния си блог като "въздействащ писател, говорител и блогър с желание да вдъхновява скритите гении". Гина е и колумнист в рубриката за кариера и личностно развитие на Forbes. Наскоро попаднахме на находчивите ѝ идеи и свеж поглед над всичко онова, през което преминаваме ежедневно, а именно - работният процес.

Гина се интресува от новото поколение и неговите умения. Споделя, че винаги се стреми да е в среда с хора, наполовина на възрастта ѝ, за да ги наблюдава и да се учи от тях. Децата на технологиите. Във всяка фирма има такива - млади и интелигентни. Гина се гмурка надълбоко в техния свят и ни разкрива какво има там.

Ако се замислим, 20-и-няколко годишните ни мотивират. Напълно логично, всички сме били млади и сме гледали на новата си работа като най-важното нещо на света. Работата, от която зависим, чрез която ще се издигнем, или поне така сме си мислели. За разлика от по-възрастните служители, младите попълнения са по-мотивирани и съответно се отнасят доста сериозно към задълженията си. И освен че са учудващо отговорни, мозъкът им е остър като бръснач. Приемат проблемите като изпитания на личността и ги елиминират с лекота.

Ако погледнем служителите с понатрупан стаж ще забележим, че те се отнасят някак по-спокойно към работните спънки. Свикнали са с тях и не им обръщат особено внимание. Но това може да им изиграе лоша шега, предупреждава Рудан.


"Ако искаш да си добър в бизнеса, в обкръжението ти трябва да има няколко човека под 30-годишна възраст в обкръжението си, категорична е тя. Аз често разговарям с няколко наполовина по-млади от мен хора - единият е художник, другите са програмист, музикант и научен работник. Всеки един от тях е дяволски добър в работата си и всеки един ми разяснява даден проблем, когато трябва да направя материал за него. Съветват ме какво да чета, показват ми тенденциите в технологиите. Тези хора внасят свежест в живота ми. Учат ме на онова, което моето поколение не е успяло да види и разбере."

Според Рудан ако по-възрастните хора контактуват често с представители на младото поколение, те ще им помогнат да се развият в ерата на технологиите и консуматорското поведение. Ако и във вашия офис има колеги под 30, поговорете с тях, пийте кафе или обядвайте заедно. Житейският им опит, макар и по-скромен, има с какво да ви обогати. Не гледайте на тях като на заплаха, а като на свеж полъх на идеи.

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 18.10.2011|09:16
С две ръце гласувам за това. Личен опит. Такива хора си мислят, че са вечни и не приемат и капчица свеж въздух. Никой не оспорва опита им. Младите просто искат да дадат младостта си, точно както и те са го направили някога. Но конфликтът между поколенията не е от днес и от вчера.
1
Не е посочен 14.10.2011|15:23
Безспорно младите хора внасят свежест е работния процес, най-малкото с присъствието си,но и най-вече с идеите си. В България има една неприятна тенденция - когато млад човек се присъедини към колектив от застаряващи лелки със закостенели разбирания за света, все едно влиза в психо филм. Те не виждат свежестта в новия член на екипа, а заплаха в негово лице и се опитват всячески да потиснат мотивацията и стремежите за развитие. Трудно е да се работи с хора, които не искат нищо да се променя нито в работата, нито в живота им. Чехов ги наричаше "човекът в калъф".
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay