Ябълките все още са в сезон. Вместо да го оставим да се развалят можем да приготвим този класически ароматен щрудел.
Необходими продукти:
250 г брашно
2 яйца
8 ябълки
100 г масло
80 г стафиди
70 г бадеми
2 с.л. захар
Половин лимон
2 с.л. мляко
30 г натрошени бисквити
1/4 ч.л. лъжичка цейлонска канела
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа. Бавно добавете една лъжица масло и половин чаша топла вода. След това добавете едно яйце и щипка сол. Замесете тестото. Добавете останалото масло и отново омесете тестото. След това го оставете за половин час, покрито с капак или кърпа. Нарежете ябълките на тънки филийки и ги поръсете с лимон. Смелете бадемите в блендер и залейте стафидите с вряла вода.
Разточете тестото върху хартия за печене възможно най-тънко. Поръсете го с натрошените бисквити, оставяйки 10 см ивица от единия край.
Подредете нарязаните ябълки, ядките и стафидите, поръсете всичко отгоре със захар, смесена с канела. Разбийте жълтъка с млякото и намажете с четка лентата, която е останала без плънка. Навийте внимателно щрудела на руло с помощта на хартията.
Намазнете тава за печене и поставете щрудела с прегънатата част надолу. Поставете във фурната на 220 градуса и оставете за 40 минути.
Да ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
2 | 0 |