Зла прокоба тегне над обитателите на “Среднощният дворец”

Свръхестествени зли сили, кръв, ужас и приятелство в “Среднощният дворец”

Зла прокоба тегне над обитателите на “Среднощният дворец”
Изток-Запад

"Среднощният дворец” (изд. "Изток-Запад”) на Карлос Руис Сафон излиза у нас чак две десетилетия след своето написване. Тя е част от юношеската "Трилогия на мъглата” (заедно с "Принцът на мъглата” и "Септемврийска светлина”), зачената още през 1993 г. Макар съдържанието на поредицата да е недвусмислено отправено към по-младите, авторът се стреми то да заинтригува читатели от всички възрасти.

220-те страници ще ви потопят в екзотичния, но пропит от мизерия град Калкута, Североизточна Индия, в период, когато страната все още е британска колония. Сюжетът се разгръща в два различни периода: в трагедия от 1916 година и по време на нейното по-нататъшно изкупление през 1932 от осемте приятели-главни герои.

"Бебетата вече не плачеха, само трепереха от студ. Одеялото, в което бяха увити, бе прогизнало. Пийп взе малките им ръчици в своите с надеждата да ги стопли, докато наблюдаваше през процепите на стълбището улиците, които водеха началото си от Майдан. Не помнеше колко убийци бе наел преследвачът му, но знаеше, че има в револвера си два куршума - само два, и трябваше да ги използва по най-разумния начин; бе изстрелял останалите в тунела на гарата."

Бен, Изабел, Сет, Рошан, Майкъл, Сирадж и Йън са седем младежи, сираци от сиропиталището "Свети Патрик”. Всеки един от тях притежава някакъв талант и достатъчно въображение, за да членува в създаденото от тях тайно общество "Чоубар”. Срещите им се осъществяват в изоставена сграда с достолепното име "Среднощният дворец”, където те споделят своя опит, истории и легенди и поддържат сплотеността на приятелството си жива.

След навършване на 16 години момчетата и Изабел трябва завинаги да напуснат институцията и да започнат своя "нов” живот самостоятелно. Всеки един предварително е начертал своите планове за бъдещето, но никой от тях не предполага, че отмъщението на една погубена душа е на път да им се противопостави.

Зла прокоба тегне над обитателите на “Среднощният дворец”Изток-Запад

"От мрака изникна влак с нажежена до червено метална броня, обвита в пламъци. Момчето видя изкривените от агония лица на десетки лица, заклещени във вътрешостта на влака. Дъжд от летящи отломки валеше във всички посоки, образувайки каскада от искри.

...

Горящият влак прекоси пустата равнина и момчето с ужас осъзна, че се носи право към сградата на "Св. Патрик" със силата и яростта на снаряд. Затича се след машината, като избягваше пороя от искри и пръски разтопено желязо, но не бе в състояние да догони влака, които летеше с нарастваща скорост към сиропиталището, багрейки небето в алено. Бен спря запъхтян и завика с цяло гърло, за да предупреди онези, които спяха кротко в сградата, без да подозират за бедствието, надвиснало над тях."

Скоро Бен разкрива тайна, крита от него цели 16 години. Той има сестра близначка (Шиър), с която, освен родословие, споделя и обща съдба. Двамата са преследвани от ужасяващото проклятие на духа Джавахал, който търси отмъщение за мъката си от миналото. За целта е нужно да бъде принесено в жертва тялото на брата или на сестрата. 

Мистерия, свръхестествени зли сили, кръв и приятелство – от началото до края "Среднощният дворец” държи читателите в постоянно напрежение. Макар втората приключенска книга от "Трилогия на мъглата” да не е толкова подобаващо четиво за плажа, тя е повече от подходяща в късните часове на нощта, когато обстановката ще способства за най-пълноценното й поглъщане.

За още препоръчани от нас заглавия посетете страницата на Jenite.bg във Facebook.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти