„Метаморфозата“ на Франц Кафка – 11 знакови разказa от „поета на отчуждението“ отново на български

Един от най-знаковите немскоезични писатели oт началото на XX век се завръща в превод на Венцеслав Константинов

„Метаморфозата“ на Франц Кафка – 11 знакови разказa от „поета на отчуждението“ отново на български
Ciela

През 1883 г. в семейството на Херман Кафка – среднозаможен търговец от еврейски произход – се ражда Франц Кафка – момчето, чието литературно наследство ще преобрази историята на литературата и чието творчество и до днес остава загадка и вдъхновение за редица писатели.

Почти век след смъртта на немскоезичния автор на български език се появява отново сборникът "Метаморфозата" , приютяващ 11 от най-знаковите му разкази. Луксозното издание е в майсторския превод на Венцеслав Константинов и с въздействащите илюстрации на художника Дамян Дамянов.

В тези текстове"поетът на отчуждението" вплита страха, самотата, захвърлеността на "малкия човек" в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също така и онези"неразрушимост и светлина", които все пак проникват през паяжината от мрачни тонове.

„Метаморфозата“ на Франц Кафка – 11 знакови разказa от „поета на отчуждението“ отново на българскиCiela

"Присъдата”, "Огнярят”, "Метаморфозата”, "Грижата на бащата”, "Единадесет сина", "Братоубийство", "В наказателната колония", "Малката жена", "Селски лекар", "Първа горест" и "Издръжливец на гладуване" са своебразният "метафизичен експеримент" на писателя, опитът му чрез словото да улови "мистерията на съществуването". А поместените в изданието илюстрации на талантливия художник Дамян Дамянов по безпогрешен начин улавят "кафкианската бездна" и превеждат през мрачните лабиринти, населили художествения космос на Кафка.

Преплитайки  погнусата от бюрократичната машина, духовното и физическо осакатяване на малкия човек, полуреалните образи на града мъчител и града спасител, тези текстове създават един необясним, абсурден и плашещо реалистичен свят, в който читателят открива както собствнения си ад, така и надеждата.

Хумористични и "освобождаващо иронични", невъзмутмо ведри по своему и дълбоко трагични, тези разкази притчи отварят широко вратите към несъзнаваното и "преправят пътя към вселената на надеждата". А "Метаморфозата" , която носят,  превръща Кафка в "писател на нашето време", независимо от века и годината. В "пророк на мрака", но и "пророк на светлината", от чийто психологически "пъкъл" "читателят излиза разтърсен, но докоснал се до истината".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти