Когато детето не може да казва "р" и други звукове

Помогнете на детето си да се справи с грешното звукопризношение

Адриана Василева е логопед и вече завърши гостуването си в рубриката ни "Питайте специалиста”. Всеки имаше възможност да отправи към нея въпроси на тема "Говорни нарушения при децата”, и то в рамките на три седмици.

Тя е магистър по специалност "Специфични обучителни трудности” в СУ "Св. Климент Охридски” от 2001 година.

Работила е в Ресурсен център на Факултет по начална и предучилищна педагогика с различни случаи на заекване, дислалия и специфични обучителни трудности от 1997 до 2001 година. От 2001 до 2008 е била логопед в частни училища, а от 2004 има собствено логопедично студио за деца и възрастни.

Адриана Василева се занимава с диагностика, превенция, корекция и рехабилитация на деца с нарушение на звукопроизношението, заекване, общо недоразвитие на речта, забавено езиково развитие, липса на реч, афазия, дислексия, синдром на Даун, специфични обучителни трудности, хиперактивност с или без дефицит на вниманието.

Събрахме всички въпроси, които вие, читателите на Jenite.bg, зададохте към нея. Групирахме ги по теми и ще публикуваме по един материал с мнение от Адриана Василева всяка седмица.

Първият материал съдържаше отговорите на въпроси от общ характер, които си задава всеки родител в даден момент. Днес тя ще обясни подробно как да постъпите, ако детето ви има проблеми при произнасянето на определени звукове.

Какво да правя, ако детето ми не може да казва "р”?
Ако детето ви е на възраст до 5 години и не може да казва "р”, няма място за притеснения. Вероятно с времето самò ще се научи да произнася този звук.

В повечето случаи до навършване на петата годинка звукът сам се появява. Много от нас още си спомнят през какви подигравки са минали, докато започнат да произнасят правилно "Рачо реже риба”. Именно тук идва вашата основна роля като родител - опитайте се да обясните на детето си, че трябва да се упражнява и да се стреми към правилно произношение, без да обръща внимание на нападките по свой адрес.

В случай че вашето дете вече е навършило 5 години, но все още има затруднения при произнасянето на звука "р” или го заменя със звука "л”, е необходимо да се обърнете към логопед. След консултация той ще определи дали е необходимо започването на планирана логопедична терапия, както и каква точно ще бъде тя.

От всички звукове "р” е най-труден за артикулиране и е възможно да се появи последен. След шестата годинка обаче, вероятността да се появи сам драстично намалява. Неправилното произношение пък се превръща в навик на по-късна възраст, който много трудно би могъл да бъде променен. Ето защо е необходимо да се действа навреме.

Какво да правя, ако детето ми не изговаря правилно звуковете "з”, "ш”, "ч”, "ц”?
Ако детето ви е навършило 5 години и не изговаря добре тези звукове, трябва да отидете на консултация при логопед. В случай, че някой друг от семейството е имал или има подобен проблем, е повече от наложително да се започне терапия.

На първо място, нарушенията създават дискомфорт от гледна точка на комуникацията с останалите. Това, от своя страна, създава психологични бариери и е сериозна предпоставка за проблеми с четенето и писането в училищна възраст.

Възможно е персоналът в детската градина да не открие навреме проблема. Ето защо, при най-малкото съмнение, че детето ви има нарушено звукопроизношение, направете консултация с логопед.

Какво да правя, ако детето ми заменя различни звукове?
В най-добрия случай детето не е сигурно как точно се произнася въпросния звук или пък е създаден погрешен навик в произношението. В по-сериозните случаи детето разменя местата на звуковете в думите, не е сигурно как точно трябва да звучи думата, изговаря само началото или само края й.

Ако детето ви е проговорило, но допуска тези грешки, е добре възможно най-скоро да посетите логопедичен кабинет. В случая е възможно вашият личен лекар или специалистите от детската градина да твърдят, че детето няма нужда от терапия. Моят съвет обаче е все пак да направите консултация с логопед.

Нарушените звукове биха могли да бъдат изчистени до училищна възраст, само ако се започне навременна терапия.

Ако детето ви е навършило 5 години и чак сега сте взели решение да го заведете на консултация, няма нужда да се самообвинявате, че сте закъснели. Просто бъдете стриктни по време на терапията и помагайте максимално старателно на детето си да се справи с този проблем.


За да следите темите с отговор от логопед Адриана Василева, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

Може да зададете въпросите си на гостуващия в момента специалист - клиничен психолог Ваня Антонова - като последвате този линк. Тя ще отговаря на запитвания по темата "Хранителни зависимости".

18 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.14
Victoria Peshev 05.07.2013|20:09
Едно време в училище имаше логопеди, които работеха с децата с проблеми, ама сега няма такова нещо.
13
galia ivanova 05.07.2013|14:20
аз така и не се научих да казвам "р" и понякога "л" , моите родители не са ме водили на специалист като малко , а когато ми се наложи да посетя логопед бях прекалено голяма за да си променям начин на изговаряне на тези звукове, беше започнало да ми допада как ги изговарям :)))
12
Kremena kremi 05.07.2013|13:53
Дам трябва да се обръща навреме внимание на тези неща
11
Kremena kremi 05.07.2013|13:53
Най-добре от малко да се хване и да научи добре звуците;) Дали ще е с игра на думи или с рисуване, няма значение
10
Изабела Белла 05.07.2013|13:52
На мен кръщелника ми половината букви не ги изговаря добре! Уж го водиха на логопет, но нещо стана и се отказаха. Имаше дори проблеми в училище, защото не чуваше добре звучците заради това!
9
blue aquamarine 05.07.2013|13:52
В повечето да. Но е добре да му се обърне внимание в един момент
8
Изабела Белла 05.07.2013|13:50
Много е важно наистина от малко да се хване детето дали правилно ше изговаря някой буквички:) За съжаление много родители омаловажават този проблем и оставят децата да страдат от тези комплекси за цял живот.
7
blue aquamarine 05.07.2013|13:50
КОгато бях малка, също някъд еоколо 4-5 годишна не можех да казвам "р" и "л". Баща ми ме научи, като рисвуахме постоянно чорапчета, и ме караше да ги повтарям :)) Така от чоуапче, стана чорапе;) А с л-то тренирахме къде точно се слага езика и с думата лодка;)) Бързо се научих
6
Angela Ivanova 05.07.2013|13:43
По принцип с годините правилното произношение на думите се оправя и наистина малко трудно се научават децата да казват р, но в повечето случаи сами се справят с този проблем с нарастването на възрастта.
5
Diana Nenova 05.07.2013|13:41
Много полезни съвети откривам лично за себе си в тази рубрика. Като млада майка за мен тази информация от доказан специалист е много ценна.
4
нова надежда 05.07.2013|13:35
Истината е, че държавата също трябва да е отговорна към децата (уви, много често родителите не са) и да има задължителни посещения на логопеди по детските градини. Само така ще се помогне на детето.
3
Анита Кралева 05.07.2013|13:27
Това наистина може да е голяма проблем, за радост при добър специалист, нещата може да се поправят много бързо!
2
Marieta Jeleva 05.07.2013|13:21
Освен, че трябва да се иде при специалист, трябва и след това да се спазват съветите му и да се правят упражненията вкъщи.
1
Dimana Dimova 05.07.2013|13:05
Общо взето - заведете го при логопед. Племенникът ми не си отваря устата както трябва, от което се получава едно сдъвкване на думите.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти