Кошмарът на бременната жена

д-р Анета Костурска
акушер-гинеколог, онколог

По какъв начин да се предпазим от спонтанен аборт

Кошмарът на бременната жена

Най-щастливият миг за всяка зряла жена е след чакане, притеснения и безсънни нощи да разбере, че е бременна. Добрата новина е придружена с объркващи емоции, но здравето на бъдещата мама и плода в нея трябва да е приоритет. За съжаление, 10-15% от бременните у нас минават през кошмара, наречен "спонтанен аборт”. Повече по темата разбрахме от д-р Анета Костурска - специалист акушер-гинеколог и онколог.

Какво точно представлява спонтанният аборт?
Всяко прекъсване на бременност преди жизнеспособността на плода се нарича аборт, тоест преди 20 гестационна седмица. Абортът може да бъде спонтанен: ранен – 12 г.с. или късен – между 12-20 г.с. Абортът е изкуствен, ако е по желание или по медицински показания.

От какво може да бъде причинен той?
За спонтанния аборт могат да бъдат отговорни много фактори. Дефект на оплодената яйцеклетка, анатомични и хромозомни аномалии водят до т.нар. "кухо яйце” - липсващ или загинал ембрион. Причини за тези аномалии могат да бъдат, например, късно оплождане на яйцеклетката (3 дни след овулацията), непълноценна сперма, вирусни инфекции (рубеола, грип, морбили), радиация, химикали (включително и лекарства), възпаления на вътрешната повърхност на матката.

Когато някоя жена току-що е разбрала, че е бременна, какво не трябва да прави в никакъв случай, за да се предпази от спонтанен аборт?
Да не употребява никакви лекарства без разрешение от гинеколог. Наркотичните вещества, алкохолът, цигарите и солариумът също са строго противопоказни. Жената трябва да избягва горещите вани или посещението на SPA комплекси, докато е бременна.

Може ли да протече нормална бременност след спонтанен аборт и колко най-рано би могло да се случи това?
Да, спонтанният аборт се повтаря изключително рядко. Разбира се, след него трябва да се уточнят вероятните причини, които са го предизвикали, за да бъдат отстранени при необходимост. Повторен опит за забременяване се препоръчва след 3 до 6 месеца, зависи в какъв етап от бременността плодът е бил изгубен и какъв е импактът на случилото се върху психиката на жената.

Оказва се обаче, че бъдещата майка трябва да бъде бдителна и да се пази не само през първите три месеца на бременността. За плода всеки момент от развитието му е рисков. Затова трябва да се ограничават всякакви вредни въздействия, които биха могли да се отразят негативно на беззащитното бебе.

И все пак има някои рискови групи жени, при които вероятността за спонтанен аборт е по-висока, отколкото при останалите. Това са бременните, болни от вирусни инфекции или възпалителни заболявания на гениталиите.

Спонтанният аборт крие опасности за организма на жената, затова е много важно при подобен проблем веднага да се потърси помощта на специалист. При направена манипулация след аборта в здравно заведение, под упойка и от гинеколог, вероятността за усложнение е минимална.

Остава тежестта и мъката по изгубеното малко същество, чийто образ още през първите дни на бременността се е настанил трайно в съзнанието на бъдещата майка. Дори да ви се случи подобна тегоба, не губете надежда, че всичко ще бъде наред. Не сте единствени! И с много любов и грижа скоро ще създадете чудесно мъниче, благодарение на което животът ви ще придобие един напълно нов смисъл.

д-р Анета Костурска
акушер-гинеколог, онколог
75 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.22
Milata Mila 27.06.2013|13:53
Наистина ще е много потискащо! Не ми се мисли,ако ми се бе случило, сигурно е най-ужасното нещо на света, но за съжаление животът е несправедлив, не трябва никога да се предаваме.
21
Marry Hristova 01.05.2013|23:32
Преди година минах през този кошмар и мога да кажа от собствен опит,че е наистина като да минеш през ада. Не бе планирана бременност,но това не направи по-малко болезнен кошмара ми. Мислех си, че познавам приятелят си, но съм грешала жестоко, от мига в който той чу думите: "Бременна съм", той се превърна в друг човек, не човек не е правилната дума, той не е нито човек,нито мъж... Ако бе поне едно от тези двете щеше ли да заплашва жената, която ще роди неговото дете? Вместо щастие, спокойствие и разумно отношение той ми даде непрекъснат тормоз, заплахи и най-важното, малко чудо растящо вътре в мен. След всичките сълзи и непрекъснат страх, че ще стори нещо на малкото чудо вътре в мен, една сутрин се събудих и знаех, че съня, който бях сънувала е предвестник и нещо лошо ще се случи, кръвта сякаш крещеше: –Да,ти знаеш, няма го вече... Но не исках да вярвам, докато лекарят след това не ми каза: -Не долавям пулс. Това е една малка част от моят страшен кошмар, но последвалата депресия бе дори по-страшна. След като преодолееш всичко това, ставаш съвсем друга, променена жена, на която и е трудно да се познае, но животът продължава си помислих, защото видях как той продължи сякаш нищо не е станало. И сега си мисля,хубаво ли е да почувстваш облекчение и да изоставиш страховете си? Защото за мен няма облекчение, още се питам аз ли съм виновна? А страхът е просто заменен от нов, дали ще го износя докраят следващият път? Сигурна съм, че той не се тормози с такива мисли и не чувства вина. Но рано или късно всеки си получава заслуженото, надявам се на това, да му се върне и на него някога...
20
мая анкова 26.06.2012|15:55
ауу, трябва да се предпазваме много мот такова нещо, да се вардим и пазим, най-важното е да се знае, че много трябва да се почива, работата няма да избяга
19
ivanka stoqnova 26.06.2012|15:15
Изобщо да не мисли такива работи!За всяка една жена бремеността протича по различен начин!Само позитивно да се мисли!
18
bojidara naneva 26.06.2012|15:07
Така е....това е нещото, което най- много може да те събори....но за съжаление с нашият живот и това ежедневие...
17
Женя Маврикова 26.06.2012|14:58
Пазете здравето си и нервите си,най-вече,че стресът е най-коварното нещо,отвън не оставя следи,а вътре всичко става на пихтия
16
jaba kikirica 26.06.2012|14:52
Да, това е едно от най- гадните неща, които може да се случи на някого.....Пази Боже...
15
simona ognqnova 26.06.2012|14:14
Така една жена може да премине през най- големият си ад....на никого не го пожелавам...
14
Steli Kamenova 26.06.2012|14:04
:) Така е, няма нищо по-хубаво в живота на една жена и когато се говори за бременности трябва с положителни емоции да се прави :)
13
tiha paranoq 26.06.2012|13:48
Вижте - ако не е ин витро - не се притеснявайте толкова. Пак ще забременеете ако стане белята да апортирате. Пазете си нервните клетки, че те не се възстановяват.
12
feqta nazubkite 26.06.2012|11:56
Ужас....това е едно от най- лошите неща, което може да се случи на една жена...
11
sexapilnata pichka 26.06.2012|11:46
всичко е в Божиите ръце , но все пак една бременна жена трябва да внимава с много неща ...
10
Lilia Petrova 26.06.2012|11:45
няма по -страшно нещо за една бременна жена :(
9
ludmila kotlarova 26.06.2012|11:18
Мерси за информацията- много е полезна, аз още не съм се сблъсквала с тази важна крачка...
8
Соня СТ 26.06.2012|10:24
Да, затова трябва да се прави консултация с психолог. Защото тези травми са най-тежките. Освен това една жена в депресиля, следствие от спонтанен аборт, не винаги успява да зачене втори път, толкова скоро, колкото реалното й физическо състояние позволява. Трябва да се обръща много голямо внимание и на този фактор.
7
manuela penkova 26.06.2012|10:13
спонтанният аборт е нещо много тежко и оставя дълбоки и трайни емоционални травми,за това дамите в такова деликатно положение трябва много да си почиват,да бъдат щастливи и спокойни,за да има всички предпоставки бременността да мине както се казва "по вода"
6
Milena Tsenova 26.06.2012|10:01
съвсем съм съгласна с теб,но скорошен случай с моя позната ми доказа,че нищо не е сигурно-по време на бременността си беше най-нервният човек на света,пиеше и пушеше,а сега малкото вече на почти годинка е истинско ангелче!
5
Angela Ivanova 26.06.2012|09:54
По време на бременността напрежението трябва да е сведено до минимум, отразява се зле както на самата бременност, така и на плода и при нервни бременни майки се раждат нервни бебета, които плачат постоянно.Така, че само добро настроение и пълно спокойствие.
4
Fanka Kraeva 26.06.2012|09:40
Само положителни мисли за бременните момичета!Негативните могат много да усложнят положението,сякаш хормоните не са достатъчни...
3
Asen Ivanov 26.06.2012|08:40
Така е, травмата за жената е и физическа и емоционална.Много трудно преживяват спонтанен аборт, дори в случаите, в които бебето не е планирано и желано.
2
Roberta Tododrova 26.06.2012|08:34
Определено спонтанният аборт крие рискове за здравето на жената, особено ако е късно установен, тоест ако жената не е знаела за наличието на бременност и е сметнала, че кръвотечението се дължи на цикъла и, а всъщност това да е спонтанен аборт.При най-малкото съмнение трябва да се потърси помощ от специалист.
1
Dolly Staneva 26.06.2012|08:01
:( Не знам за чисто физическата възможност на майката да забременее след спонтанен аборт, но със сигурност остават дълготрайни притеснения, стрес и други неприятни емоционални изживявания.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти