Странно, но факт: човешката красота се определя от бялото на очите

Погледни ме с бялото на очите!

От БТА съобщават за ново откритие на учени от университета на Мерилинед, според което красотата на човешкото лице зависи от бялото на очите.

 

Новината ми стана изключително интересна, поради две причини. Първата е изразът "Не ме гледай с бялото на очите!", който има доста негативен оттенък, а втората се отнася до онези фактори, влияещи на отношението ни към хората на подсъзнателно ниво. На всички ни се е случвало да бъдем неустоимо привлечени от някого или напротив – да не можем да понасяме, иначе на пръв поглед напълно приятния човечец. Тук именно се намесват усещания и възприятия, за които изобщо не си даваме сметка като мириса, феромоните, както се оказва - и бялото на очите.

 

След като изследват 208 доброволци, на които показват около 200 снимки на очи, изследователите стигат до извода, че бялото на очите дава представа за емоционалното и здравословно състояние на наблюдавания. Оценките за привлекателност пък влияят върху поведението.

 

"Стандартите за красота варират в различните култури. Младостта и здравето обаче се харесват навсякъде, защото се свързват с репродуктивни предимства" – обяснява д-р Робърт Провайн.

 

Това е първото изследване, което показва, че червенината на очите ни дава толкова богата информация за човека срещу нас. Хората изглежда са единственият вид, в който цветът на склерата се възприема като признак за здравословно или емоционално състояние.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
V D 13.04.2011|10:24
Наистина странно, но факт. Случвало ми се е наистина да харесам в някой много очите, а всъщност той да не притежава много други красиви черти. Очите издават много за характера на човек, дори повече отколкото можем да си представим.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти