Кръвните групи имат и история, и връзка с храненето ни

Да се храним съобразно кръвната група

Кръвните групи имат и история, и връзка с храненето ни

В червените кръвни телца, наречени еритроцити, има вещества, предизвикващи тяхното прилепване. Това са хемаглутиногените, които се разделят на А и В. При различните хора те се срещат отделно, съвместно или изобщо липсват и така се определя принадлежността на даден човек към една или друга кръвна група. В еритроцитите на нулева кръвна група такава вещества няма, при А и В се съдържа 1 вещество, а в АВ група - две.

 

Ясно е, че кръвта ни и храната, която консумираме встъпват в химична реакция. Продуктите, съвместими с нашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали нашите прародители в древността, когато се е формирала самата кръвна група. Този факт налага бързо проучване на историята на кръвните групи.

 

Кръвна група 0
Това е първата от известните ни кръвни групи, за която учените са установили, че е съществувала още при кроманьонците. До днес е най-разпространената, а хората с такава кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността това им е позволявяло по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с нулева кръв има много стомашна киселина, така той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещетва. Този тип хора условно биват наричани "ловци".

 

Кръвна група А
Имунната система на хората с А кръвна група, появили се между 25-15 хиляди години преди Христа им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които са ставали все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлевторявала за сметка на различните житни растения и риба, затова този тип хора са наречени "земеделци".

 

Кръвна група В
Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години преди Христа. Наречени са "чергари". Употребявали предимно мляко и всичко останало, което успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на "ловците" и "земеделците", техният организъм се смята за по-издръжлив.

 

Кръвна група AB
По време на цялата история на човечеството са съществували само три кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат "загадка", защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната ни еволюция.

 

Ако имате нулева кръв, по-добре е да избирате храни с голямо съдържание на белтъчини като месо, птици, риба, а също и разнообразни плодове, докато зеленчуците, зърнените, бобовите и млечните продукти не са съвместими с вашата кръв.


При кръвна група А най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви, бобови и зърнени продукти, плодове и зеленчуци и малко количество риба.

 

Ако имате В кръв, оптималната храна за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като само пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете смело да ядете плодове и зеленчуци.

 

В случай, че имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто ви хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay