Късно проговаряне и неправилно произнасяне на думите

Говорните нарушения от всеки тип е добре да бъдат преодоляни доста преди първия учебен ден

Адриана Василева е логопед и вече завърши гостуването си в рубриката ни "Питайте специалиста”. Всеки имаше възможност да отправи към нея въпроси на тема "Говорни нарушения при децата", и то в рамките на три седмици.

Тя е магистър по специалност "Специфични обучителни трудности" в СУ "Св. Климент Охридски" от 2001 година.

Работила е в Ресурсен център на Факултет по начална и предучилищна педагогика с различни случаи на заекване, дислалия и специфични обучителни трудности от 1997 до 2001 година. От 2001 до 2008 е била логопед в частни училища, а от 2004 има собствено логопедично студио за деца и възрастни.

Адриана Василева се занимава с диагностика, превенция, корекция и рехабилитация на деца с нарушение на звукопроизношението, заекване, общо недоразвитие на речта, забавено езиково развитие, липса на реч, афазия, дислексия, синдром на Даун, специфични обучителни трудности, хиперактивност с или без дефицит на вниманието.

Събрахме всички въпроси, които вие, читателите на Jenite.bg, зададохте към нея. Групирахме ги по теми и вече публикувахме три материала с мнение от Адриана Василева.

Първият материал съдържаше отговорите на въпроси от общ характер, които си задава всеки родител в даден момент. В другия тя обясни подробно как да постъпите, ако детето ви има проблеми при произнасянето на определени звукове. Третата статия бе посветена на заекването и неговото преодоляване. Днес пък ще обърне внимание на няколко въпроса, свързани с нечленоразделното говорене и проблематичното произнасяне на думи и изречения.

Колкото деца има по този свят, толкова потенциални говорни нарушения съществуват. Всеки един случай е уникален, проблемите възникват по различни причини и съответно могат да бъдат преодоляни по различни начини.

Важно е да знаете, че при нормално развитие детето е в състояние да съставя прости изречения, след като навърши година и половина. Дотогава би трябвало да е усвоило по-кратките думи и да съумява да ги свърже в просто изречение, което да изрази неговото мнение или желание.

Ако след навършване на тази възраст забелязвате, че детето ви произнася отделни думи, но неясно; произнася само първите или само последните срички от думата; виждате, че ви разбира, но не използва думи, за да създава цели конструкции, е редно да го заведете на логопедична консултация.

По принцип благоприятна възраст за започване на работа с логопед е три години. Тогава вниманието на детето става по-устойчиво и може да остане в компанията на логопеда.

Дотогава е хубаво да изисквате от него да изговаря кратки думи и фрази като "дай ми”, "ела”, "чао”, "топка”, "пате”, "коте”. Също така, за да му помогнете допълнително, е добре да организирате игри, които развиват фината моторика и задържането на вниманието. Тези елементи от детското развитие се постигат и чрез честа смяна на игрите.

Друга възможна причина за нарушение при произнасянето на думите, е да не ги чува правилно. Добре е да разделяте многосричните думи на срички, а кратките думи да изговаряте отчетливо, така че да може да ги чуе максимално добре. Докато изговаряте различните думи, е добре детето да вижда устата ви - това ще му помогне да започне да ги произнася самостоятелно.

Възможно е детето ви да проговори късно или да започне навреме да произнася кратки думички, след което говорното му развитие да спре. При това положение, все пак изчакайте до третата годинка. Може късното проговаряне да е наследствено и да бъде преодоляно. Също така, по различни причини, детето може да разбира значението на думите, но да отказва да ги изговаря поради някаква бариера на подсъзнателно равнище.

Ако обаче нещата не са се оправили до третия рожден ден, потърсете помощта на логопед. Проблемът няма да отшуми на по-късна възраст. При прекомерно изчакване се губи ценно време, в което детето може да започне да наваксва. Невъзможността му да се изрази създава за него и психологичен дискомфорт, който се задълбочава, докато чакате напразно.

Говорните нарушения от този, а и от всеки друг тип, е добре да бъдат преодоляни доста преди първия учебен ден. Влизайки в училищна възраст, детето ще има проблеми в четенето, писането и нормалната комуникация с връстниците си.

Късно проговаряне и неправилно произнасяне на думитеThinkstock/Guliver

Понякога родителите споделят, че детето им съумява да произнесе правилно думите на английски език, но на български не му се получава. Това се дължи на факта, че повечето английски думи, които се учат на тази възраст, са кратки и лесни за изричане. Децата лесно ги усвояват и дори понякога предпочитат да заменят думите на български.

Друга причина за това са добре разработените програми за изучаване на английски език, които включват чрез картинки, книжки и други нагледни материали. Ето защо може да опитате същия подход при българските думи.

Имайте предвид, че невъзможността да се изразява се отразява на емоционалното състояние на детето ви. Вероятно, когато се опитва да говори, но не му се получава, ще се натъжава и ще плаче, че не може да общува с вас. Ще се ядосва, че не го разбирате от първия път и че трябва да повтаря едно и също нещо.

Това всъщност е съвсем нормална реакция - и вие бихте се почувствали по същия начин. Ето защо е важно при първите съмнения за говорни нарушения да посетите логопедичен кабинет и да започнете специализирана терапия, отговаряща на нуждите на детето ви.

Всякакви други поведенчески симптоми, които съпровождат говорните нарушения, са сигнал за по-сериозни проблеми. Може изоставането в развитието да включва и умственото такова. В такъв случай детето трябва да бъде прегледано и наблюдавано от психолог, който да постави точна диагноза. Само така може да се работи за подобряване на състоянието му още в ранна детска възраст, когато не е твърде късно.

За още полезни съвети, свързани с вашите деца, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

21 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.11
Моника Катева 20.07.2013|13:14
така е :) но в крайна сметка има различни деца, ако до 3г. не говори значи вече има проблем,моето дете проговори на 2.5г. никакъв проблем няма сега, не млъква :D
10
Lili Mileva 19.07.2013|19:29
Според мен една консултация с логопед на тригодишна възраст никога не е излишна.
9
rozalij gencheva 19.07.2013|17:53
Проблемите трябва да се решават в ранен етап и да се съветваме със специалист.
8
Kalina Vicheva 19.07.2013|17:12
Дъщеричката ми е на две и за сега се спрява доста доста добре, дори се изненадах, че толкова добре се научи да произнася Р - един труден за децата звук.
7
vyara dimova 19.07.2013|17:01
6
vyara dimova 19.07.2013|17:01
Има трънки, няма, а трябва да има;)
5
катерино моме 19.07.2013|16:47
родителите трябва да рвеагират своевременно
4
tedka todorova 19.07.2013|16:34
Не случайно в детските градини има логопеди, ако се забележи подобен проблем да се работи с детето преди да тръгне на училище.
3
Емилия ОтЛьонеберя 19.07.2013|16:06
дано не се налага да допирам до нея
2
Экатерина Карапетрова 19.07.2013|14:49
Много полезни съвети за жени като мен, на които този етап тепърва предстои, а имат толкова много въпроси.
1
Росица Живкова 19.07.2013|13:50
Съветвам всички да търсят специалист навреме, а да не чакат само да се оправи.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти