Бебе с памучни пелени

Памучните пелени имат само предимства спрямо еднократните

Бебе с памучни пелени

Доскоро смятах, че едно от чудесата на цивилизацията, наред с пералнята, чийто създател бих номинирала за Нобелова награда, са и пелените за еднократна употреба. Махаш от дупето на бебето заедно с цялото съдържание, сгъваш в удобна за изхвърляне форма и мяташ в кофата за боклук. Съвършено!


Докато не прочетох едно интервю с Маги Малеева, в което тя твърди, че една такава мини-бомба се разгражда средно за около 500 години, а за времето, в което употребява еднократни пелени, бебето запълва кубатурата на апартамент от 80 кв.м. Едно човече в размер от 3 до 10-15 кг и от 50 до 98 см успява да остави боклук за пра-пра-пра-пра-пра внуците си! И всичко това, за да ми е удобно на мен. Почувствах се виновна.

Втората повратна точка беше, когато разбрах мнението на един от най-добрите нефролози в България, а именно – доц. Буева. С две думи тя посочва негативите за здравето на самото дете в случай, че не ви пука за природата. От една страна илюзорната идея, че бебето е "сухо”, кара майките да сменят пелената по-рядко. Това често държи изпражненията в пряк контакт с гениталиите, което е предпоставка за възникване на тежки бъбречни инфекции. За справка – бебе в памучна пелена плаче още при първото намокряне и няма начин да не я смениш.

От друга страна – тепърва предстои да се изяснява влиянието на "парниковия ефект” на пелената върху развитието на тестисите при момченцата. Принципно идеята на скротумната торбичка е именно да държи тази част от мъжкото тяло на по-ниска температура, за да осигури оптимална среда за производство на бъдещия оплодителен материал. А еднократната пелена слага кръст на тази природна грижа за поколението, като поддържа симпатично висока температура в сравнително тясно и влажно пространство.

Не на последно място – оказва се, че единственият индивид, който оставя малкото си да живее в собствените си екскременти човекът. Къде ни отиде природната интелигентност?

От общуването ми с други майки разбрах за ЕБХ – абревиатура, под която се крие простичкото "Естествена бебешка хигиена”. Идеята е, че бебето от самото си раждане се чувства дискомфортно, когато е мокро или изцапано. Може би вече сте забелязали как човечето сякаш бърза да се облекчи, когато свалите пелената или вече сте подложили нова и чиста, която в последствие моментално отива в коша. Именно в тези моменти е добре да следите реакциите на мъничето. То гримасничи специфично, издава звуци, свива крачета. Ако се постараете да запомните част от тях и наблюдавате бебето, ще откриете, че ги повтаря при всяко изхождане. Така давате начало на едно много интересно общуване със знаци, а резултатът от него е бебе, което се изхожда върху плота за повиване. Явно иска да стои чистичко докато спи.

Именно това е принципът, който използва ЕБХ – след 40-тия ден от раждането започвате да "държите” човечето над легенче, мивката или директно тоалетната (като начало се препоръчва това с легенчето). С времето то ще ви дава сигнали, а вие ще знаете, че е време да махнете пелената.

Знам, че звучи невъзможно, но личният ми опит говори, че синът ми на 3 месеца ме будеше всяка сутрин, за да се изходи, а на възраст от 5 месеца имахме само една изцапана пелена за денонощие. Разбира се памучна, защото при такъв начин на отглеждане и прането значително намалява.

Дори да не използвате ЕБХ, а само памучни пелени, то те в съвременния си вид изглеждат много по-различно от онова, което помнят майките и бабите ни. Де факто идеята на еднократните е претворена в многократни. Имат копченца или лепки, правят се във весели десени и приятни цветове. Освен това от поне 3 години едни от най-популярните марки на пазара се внасят в България и могат да се открият в различни сайтове за отглеждане на деца по природосъобразен начин. Добрата новина е, че има и родни производители – аз ги поръчах от предприемчива, сръчна майка, която ги изработи за седмица. Взех 10 чифта, които тогава ми излязоха 180 лв. Сега цената е малко по-висока, но така или иначе за еднократни пелени се харчат много, много повече пари, а размерът на тези е универсален и се регулира с копченца. Освен това ви гарантирам, че до 18-тия месец на бебето ще се сбогувате окончателно с употребата им и ще имате свободно щъкащо мъниче по гащички – чисто и удобно за всички.

И въпреки, че не вярвам в теорията за световната конспирация, съм убедена, че производителите на еднократни пелени са тези, на които дължим "съвременните психологически проучвания”, че децата не са готови да се разделят с пелената до втората си годинка. Е, нека погледнем в бъдещето – аз лично не бих искала да завещая на внуците си планини от еднократни пелени. Пък нека да съм старомодна!

98 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 04.09.2011|16:01
Вие, скъпи съвременни майки сте от поколението отгледано без памперси, с обикновенни тензухени пелени,чист памук,екологични, незапарващи.Повярвайте ми изобщо не е трудно да се гледат децата по този начин, първо е по евтино, защото с 10 комплекта пелени отглеждаш детето, второ, грижиш се за майката природа, не я замърсяваш.Памперсите, помагат на майките и... на производителите пълнят джобовете!!!!!
1
Не е посочен 24.08.2011|16:34
Памперсите също така много спарват дупенцата на малките бебоци. Много по-добре би било да се използват пелени, все пак, когато сме били малки не ги е имало, но това на много млади майки не би се понравило. Толкова сме улеснени сега, че поне това можем да направим за малките си същества.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay