Готова ли съм за бебе? Какво да имате предвид преди да забременеете

Готова ли съм за бебе? Какво да имате предвид преди да забременеете
Pexels

Ако започнете да се питате "Готова ли съм да имам бебе?", вероятно започвате сериозно да мислите дали да станете родител. Запомнете – няма начин да се подготвите напълно за родителство, но има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид, когато сте готови да се подготвите за бременност.

Разбира се, имайте предвид, че подготовката за бременност е различнa за всеки и това е съвсем нормално! 

Ето какво трябва да имате предвид преди да забременеете: 

Отделете малко време за размисъл

Ако мислите кога може да е подходящият момент за бебе, може да е полезно да направите крачка назад и да помислите как бебето се вписва във вашия живот. Ако имате партньор, включването му в този диалог също е наистина важно.

Например, може да попитате как раждането на бебе ще промени или няма да промени вашия начин на живот и/или професионални пътища. Това може да предизвика въпроси относно вашата жизнена ситуация, финанси, както и вашето здраве. Може също така да ви помогне да обмислите някои въпроси, които да задълбочите, свързани с вашата професионална ситуация. 

Освен това, обмислянето на това колко деца може да искате също може да ви помогне да обмислите последователността и правилното време за всичко това. За въпроси като тези може първо да говорите с приятел, който е минал през това. 

Планирайте преглед преди бременността

Трябва да се уверите, че здравето ви е наред, тъй като това е ключов фактор - да имате бебе е много работа за вашето тяло. Препоръчително е като първа стъпка в процеса да се направи задълбочен преглед при акушер-гинеколог, преди да започнете с опитите. 

Тази проверка преди зачеването ще премине през всички неща, които трябва да вземете предвид, когато се впускате в опити за зачеване. Ще научите за ваксинациите, които е важно да получите преди и по време на бременност, дали лекарствата, които приемате, са безопасни за бременност, как да оптимизирате всички здравословни състояния, които може да имате, и вашият лекар може да ви помогне да решите кога може да е подходящият момент да се откажете от вашите противозачатъчни, ако е приложимо.

Това също е чудесен момент да планирате посещение при зъболекар, за да сте сигурни, че сте в крак със здравето на зъбите си, което може да окаже влияние върху бременността ви. Добре е вашият партньор също да си направи основни изследвания. 

Помислете за някои ключови фактори в начина ви на живот

Преди да се опитате да забременеете, важно е да прецените вашата диета и други навици като пиене или пушене. Балансираната диета с много плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни е от ключово значение за получаване на всички необходими хранителни вещества за здравословна бременност.

Освен това сега е чудесен момент да започнете да приемате пренатален витамин. Препоръчителен е приема на витамин, който съдържа поне 400 микрограма фолиева киселина дневно, за да се намали рискът от дефекти на невралната тръба (като спина бифида) при бебета. В идеалния случай вашият пренатален витамин съдържа и други ключови хранителни вещества като DHA, холин, витамин D, калций и магнезий.

Богата на хранителни вещества диета заедно с умерени упражнения (~30 минути/5 дни в седмицата) също ще помогнат за избягване на усложнения по време на бременност като прееклампсия или гестационен диабет. Разбира се, във всяка ситуация умереността е ключова, тъй като поднорменото тегло носи рискове, както и проблеми с плодовитостта, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.

Ако вие пушите или вашият партньор пуши, сега е моментът да се откажете. Пушенето носи различни рискове, включително проблеми с плодовитостта, проблеми с растежа на бебето, докато сте бременна, преждевременно раждане и раждане с вродени дефекти. То също така увеличава вероятността от синдром на внезапна детска смърт след раждането на бебето. Ако вашият партньор пуши и вие или бебето сте изложени на пасивно пушене, много от тези рискове все още са налице.

И накрая, добре е да спрете консумацията на алкохол, когато се опитвате да забременеете, до края на бременността. Рисковете включват възможна намалена плодовитост, спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане и ниско тегло при раждане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay