Дневникът на една жена в развод: За брака... Цинично!

Епизод 13 в рубриката на Jenite.bg, посветена на една лична история

Епизод 1: Представяне 

Епизод 2: Решението
 

Епизод 3: Женени съквартиранти 

Епизод 4: Децата

Епизод 5: Приятелите

Епизод 6: Другата

Епизод 7: Родителите 

Епизод 8: Усещане за свобода 

Епизод 9: НЕдостойните 

Епизод 10: Любовта си отива 

Епизод 11: Дела и документи

Епизод 12: Love is in the air

Епизод 13

Написах заглавието, погледнах го няколко пъти и го изтрих. После го написах отново. Не за друго – зачудих се наистина ли толкова съм се променила само за една година? Или всъщност винаги съм смятала, че бракът е набедена институция?

Ако трябва да съм искрена, това, което исках да преживея като събитие, беше сватбата. От позицията на настоящето, смея да кажа, че имаше много начини да осъществя това желание и без цялата съпътстваща документация, но кой би заменил вълшебството на онзи акт на вричане, когато обещаваш някому, че ще бъдете заедно... завинаги.

По-малко от десетилетие брачен живот май е претворило романтичната кифла в мен в цинична реалистка? Не. Не бяха годините брак, а няколкото месеца живот в полубрак. Искате ли да знаете как реагират мъжете на репликата "развеждам се"? Сякаш 300 червени лампи светват в съзнанието им и всички до една гласят – тази жена има нужда от секс и аз ще ѝ го дам. А, когато това са съпрузите на собствените ви приятелки или пък силните половинки от близко семейство, то отношението ви към брака ще стане не цинично, а направо вулгарно.

За период от два месеца, между октомври и декември, чух няколко изповеди – и на мъже, и на жени. Една от най-фрапантните гласеше следното: "И какво? Как реши, че някой ще се грижи по-добре за децата ти от собствения им баща? Аз нали я бях оставил моята. Е, не мога да си представя друг да целува момиченцата ми за лека нощ. Няма как да стане. Да, не мога да понасям майка им. Ако зависи от мен и ден няма да живея с нея. Но няма сила, която да ме отдели от дъщерите ми!" Това вървеше в комплект с: "Извинявай, че ще ти го кажа в прав текст, но... няма кой да те вземе на сериозно от тук насетне. С тези две деца от друг мъж. Аз да съм – ще мина, ще те оправя и съм си плюл на петите."

Не знам дали има смисъл да казвам, че от тогава (края на ноември) тези хора категорично не присъстват в обкръжението ми. По-културните и семейно настроени мъже сред близките ни обясниха как семейството си е семейство, а каквото става извън него си остава, където се е случило.

Или да ви разкажа за женените си колеги, които рязко промениха посоката на "шегите" в моята компания? А обажданията от онзи, който стана баща преди по-малко от месец и се чуди как да ми звъни по три пъти на ден, докато е на работа... Започвам да си мисля, че най-добрият начин да разберете дали мъжът ви кръшка е да го запознаете с приятелка или колежка, която се развежда. Отпусне ли се или ще ѝ посегне, или ще ѝ разкаже той как уважава съпругата си, като прави всичко възможно страничните му връзки да не се разбират. Какво да е отношението ми към брака в такъв случай?

Любовта се трансформирала в уважение с времето – дрън-дрън! Уважавате майка си и близките роднини. Това, че криете изневярата от партньора си, е поради вина, страх, остатъчна любов, за да запазите личния си авторитет (основно пред децата), но не и от уважение. Ако уважаваш някого няма да допуснеш той да бъде правен на глупак от когото и да било, камо ли от самия теб.

Друг е въпросът защо се е стигнало до тази изневяра. Ще кажете, че заради това, през което минавам, съм склонна към злоба и цинизъм. И може би ще сте прави. Не познавам идеални семейства. Но познавам такива, в които има любов. Забележете – не казвам хармония, а любов. По мои наблюдения успяват да я запазят онези, които общуват открито, изглаждат разногласията си в диалог и не си позволяват да трупат напрежение, да преглъщат чувства, било то и негативни и да оставят другия да се "досеща". Колкото по-рано и двамата в двойката разберат, че никой не е в главата на другия и не може да разбере какво се случва вътре, толкова по-добре.

Аз не се справих с тази задача. Винаги съм смятала, че щом някой е до мен толкова години, би следвало да ме познава като дланта на ръката си. Така и не се запитах дали аз го познавам по този начин. След като обсъждахме настоящата му връзка и той спомена, че харесва жени с дълги пръсти, се засмях – никога не съм и предполагала, че мъжът ми харесва дълги пръсти. Факт е, че моите са такива, но какво от това?

Изобщо нямам и представа за типа жени, които биха привлекли вниманието му. Да, знам как яде кюфтетата и, че мрази прекалено гореща храна. Но, погледнато реално, той има същите аргументи срещу моята личност, които аз използвам срещу неговата. Разликата е само в това, че аз си служа умело с думите и мога да го накарам да се чувства виновен за всичко. Бракът се превръща във фарс и започва да проявява ярки черти на цинизъм тогава, когато партньорството замине в "9-а глуха" и всеки започне да дърпа чергата към своята страна. Но истинските проблеми изплуват на повърхността, след като и на двамата партньори им омръзне да спазват благоприличие. Да, могат да полагат усилие "пред хората", но защо да се мъчат да го поддържат и у дома?

И, за да стане историята на всеки любовен живот още по-напрегната, идва и осъзнаването, че всеки човек минава през различни етапи в развитието си като личност. Докато на 20 години си имал едни приоритети, на 30 мирогледът ти може да е коренно променен. А човекът до теб да не е мръднал на йота. Как да продължите заедно в такъв случай?

Извод: Няма нищо по-прекрасно от брака, докато не стане ужасен. Добрата новина е, че именно, защото е връзка между двама, зависи от вас как точно ще се свържете така, че възлите да са устойчиви и издръжливи във времето.

Ще ви разказвам различните епизоди от историята си в "Дневникът на една жена в развод". Всяка сряда само в Jenite.bg!

Ако искате да следите отблизо тази рубрика, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

108 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.46
roni peteva 12.04.2013|21:14
Изчерпана ли е една връзка, няма смисъл от мъчения!
45
Дива Самодива 12.04.2013|12:57
Не разбирам защо го четеш, след като не ти харесва??? Мазохистка ли си?
44
Дива Самодива 12.04.2013|12:54
Извода ми хареса! всичко зависи от нас, не бива да оставяме нещата на самотек в една връзка!
43
rozalij gencheva 11.04.2013|18:44
Не е лесно в такава ситуация, защото ти идват куп проблеми наведнъж за разрешаване и нервите и тормозът са страшно много.
42
Veronika Hristova 11.04.2013|18:15
Няма край ..............
41
мистерия финикова 11.04.2013|18:13
тази не знам защо пише такива работи
40
mimi zvetkova 11.04.2013|16:59
Една такава жена за тях е лесна плячка в техните очи.
39
mimi zvetkova 11.04.2013|16:54
Подписа не крепи една връзка да бъде по - добра.
38
Diana Nenova 11.04.2013|15:13
Защото някои хора живеят със схващането, че трябва да се случи този подпис, за да си живеят добре и пр.
37
ekaterina tsoneva 11.04.2013|15:05
странно ми е как толкова много неща е осъзнала толкова късно....като това че е хубаво да говориш за проблемите с половинката си и други ....ама по-добре късно от колкото никога
36
borislava tihomirova 11.04.2013|14:20
тази жена минава през толкова много различни моменти че сигурно й е трудно да ги опише.и това което наистина изпитва едва ли наистина осъзнаваме...
35
Margaritka Ilieva 11.04.2013|14:07
Ужас, не знаех,че са такива мъжете при развод, направо се побъркват явно
34
Виличка Лъжичкова 11.04.2013|13:59
определено нещата наистина така стоят при развод! тази статия е точно в десетката, обкръжението от мъже прощръкляват като глутница след разгонена кучка.
33
mihaela angelova 11.04.2013|13:55
аз все още не мога да разбера защо едва ли не обществото ни налага мисленето че задължително трябва да подпишем за да узаконим връзката си.то ако ни е писано да сме заедно кому е нужно всичко това.мисля че с този подпис хората започват да се чувстват като в окови което пречи на взаимоотношенията между хората
32
Vanesa Apostolova 11.04.2013|13:39
точно казано! сякаш срама нямат, не знам какви тъпаци са мъжете,после що им се нервираме, че как!
31
krasimira jekova 11.04.2013|13:21
мъжете са такива хищници като разберат за жена в развод и веднага като подивели се лепват за нея, тя милата все едно на въже държана и веднага ще му върже...а за онези на които скоро им се е родило детенце и свалят други жени даже не искам да коментирам те са ми най-долните....
30
Vanya Black 11.04.2013|13:01
Никога не съм държала на брака и подписа, попенеже малко и неусетно някои неща се променят и не всичко е за добро. Стабилна ли е една връзка и отговорен ли е партньора и без този подпис нещата ще вървят добре.
29
София Павлова 11.04.2013|12:54
След като прочетох двата абзаца творчески терзания за заглавието, което крайно, не ме интересува, се отказах.
28
Margо Filipova 11.04.2013|12:46
Това вече взима все по сериозно да ми писва!
27
Анита Кралева 11.04.2013|12:41
Дам, никак не е лесно, а и няма как да не се промениш!
26
Nevena Radulova 11.04.2013|12:27
Текстовете или разводът?
25
Женя Маврикова 11.04.2013|12:05
Страшна работа е това!
24
Milata Mila 11.04.2013|11:41
то и това го има,че си мислят,че едва ли не 'загоряла' и трябва да я оправят набързо,щото тя има излишък то хормони и ще е УАУ изживяване.. та така,тъпотии. Иначе за мисля за брака абсолютно същото,смотана история, хората се прикриват и лъжат, избягват.... бракът е до време,когато намерим добър човек с който се разбираме,правим си деца, после по живо по здраво продължаваме напред.
23
Пияно пиле 11.04.2013|11:33
Ужас, ама че мъже имало! Нез наех че така трябва да гледам на жените,които се развеждат хаха :Р
22
Vivi Vasileva 11.04.2013|10:57
Е да, но все пак поне в началото всички с още детския си акъл я възприемаме като магически акт като се започне от роклите и се мине през вричането.
21
Vivi Vasileva 11.04.2013|10:51
Развеждащите се жени и като цяло самотните майки наистина се смятат от повечето мъже за лесна плячка, тъй като ги възприемат като отчаяни, без претенции и пр, а истината е, че самите хора, които си въобразяват, че ще ги огрее са такива.
20
evelin mincheva 11.04.2013|09:04
Доста смелост се изисква да напишеш историята за развода си. Това значи отново да минеш през онзи ад.
19
greta petrova 10.04.2013|20:01
АМА, КАТО ВИ ОМРЪЗНА ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ?
18
Росица Живкова 10.04.2013|18:11
На мен съвсем искрено ми омръзна.
17
Daniela Gulubova 10.04.2013|17:52
сериозно - това няма ли да има край?!
16
мистерия финикова 10.04.2013|17:29
тая разведената се не спря
15
Теодора Динева 10.04.2013|16:38
Силна жена,говореща без притеснение за живота и мислите си!
14
Емилия ОтЛьонеберя 10.04.2013|16:29
тази нещастна жена няма милост
13
vanya vaseva 10.04.2013|16:20
Хах, интересна гледна точка на случващото се в празните мъжки глави.
12
viki todorova 10.04.2013|15:37
Има ли лъжи в един брак, той просто е обречен рано или късно на провал!
11
Katrin Velinova 10.04.2013|15:26
Децата е бива ад са прецедент двама души да стоят заедно, това е изкуствено поддържане на връзката/брака.
10
доплеров ефект 10.04.2013|15:25
Да родиш две деца от един мъже и после да се разведеш с него не е никак лесно решение. Малцина само се решават.
9
Katrin Velinova 10.04.2013|15:24
И какво като жената е с две деца. Който я хареса истински, ще ги приеме
8
числото Фи 10.04.2013|15:24
Няма пълно щастие, но щом в една връзка се стигне до нетърпимост, няма смисъл да сте заедно.
7
доплеров ефект 10.04.2013|15:23
С годините хората се променят, започват да търсят други неща, да гледат различно на партньора си и това неминуемо води до края на връзката.
6
числото Фи 10.04.2013|15:21
За проблемите трябв ада се говори открито. като се премълчават само се задълбочават
5
доплеров ефект 10.04.2013|15:20
"Ако уважаваш някого няма да допуснеш той да бъде правен на глупак от когото и да било, камо ли от самия теб. " - точно така мисля и аз
4
Katrin Velinova 10.04.2013|15:19
"ще ѝ разкаже той как уважава съпругата си, като прави всичко възможно страничните му връзки да не се разбират." - интересен начин на уважение.
3
доплеров ефект 10.04.2013|15:18
" А обажданията от онзи, който стана баща преди по-малко от месец и се чуди как да ми звъни по три пъти на ден, докато е на работа..." - ехе какви долни екземпляри имат сред мъжете
2
числото Фи 10.04.2013|15:16
Сватбата не е само веселие и всички да са облечени в елегантни дрехи. Има и една част който всеки пренебрегва - документите
1
Roberta Tododrova 10.04.2013|15:14
Няма нищо вечно на този свят мила, бракът също е временно явление, с редки изключения, аз имам един такъв пример в семейството, даже два, баба ми и дядо ми са женени и не са имали други партньори, но не бих казала, че се обичат, но пра баба ми и пра дядо ми се обичаха цял живот, дори и след смъртта на бабата, а докато беше болна дядото се грижеше за нея като за малко дете. Жалко, че такава любов не можем да срещнем днес, в съвременния живот, любов, за която да си струва да живееш и с която да умреш.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти