Ето какво да правите, ако вашето дете ви удря

Ето какво да правите, ако вашето дете ви удря

Случва ли ви се вашето дете да ви удря, при положение че вие никога не сте го удряли и то не е ставало свидетел на насилие? Дали то не таи в себе си гняв? Или пък го прави, когато прояви каприз? Възможно е и да заплаче, след като му направите забележка. Ето как да се справите със ситуацията.

Ако отговорът на всички въпроси е "да", изглежда, че детето ви има проблеми с гнева и трудности при овладяване на емоциите. Често хората се чувстват опустошени от емоционалните сътресения и изпитват затруднения да ги регулират по подходящ начин. Това ги кара да действат по неадаптивен начин. Понякога свързаната вина може да присъства, а понякога не. Тъй като детето ви проявява вина за агресивните си действия, това е положителен знак. Това е така, защото наличието на вина поне мотивира човека да направи нещо за промяна на поведението си. Детето трябва да бъде насърчавано да работи по своите проблеми. Много е важно да се разбере основният проблем, който поражда агресията му.

Трябва да разговаряте откровено с него, без да провокирате агресивното му поведение, за да разберете какво се крие зад него. Трябва да разговаряте и с другите хора в живота му, за да разберете как то си взаимодейства с тях. Това ще ви даде прозорец към емоционалния му свят.

Трябва да сте сигурни, че това, което казвате на детето си относно неговите действия, е в съответствие с това, което баща му му казва. Несъгласуваната комуникация, ако има такава, може да обърка индивида повече.

Можете да помогнете на детето си да практикува прости упражнения за релаксация като дълбоко дишане, за да намалите нивото на възбуда, придружаващо раздразнителността. Много често раздразнителността се ражда от тревожни или депресивни мисли и емоции. Опитайте се да разберете контекста, за да получите ясна картина за неговото поведение.

Може да насърчите детето си да гледа позитивни и мотивационни клипове, които моделират ползите от положителното поведение. Много е важно да му осигурите положителна подкрепа. Също така не забравяйте да го хвалите, когато то изпълнява положителна дейност, независимо колко тривиална е тя. Една малка похвала може да направи голяма крачка.

Ако положението се задълбочава, трябва да посетите консултант, за да обсъдите емоционалните и поведенчески проблеми с професионалист. След като проблемите бъдат идентифицирани правилно, съветникът може да помогне на вас и детето ви да се справи с този емоционален смут.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay