Знаете ли всички трикове за безупречно пране?

Този наръчник ще ви научи как бялото да бъде наистина бяло, черното - наистина черно, как да премахвате петна от различно естество и да си спестите много усилия в гладенето

Знаете ли всички трикове за безупречно пране?
1 ОТ 3 вижте всички снимки Live View Studios

Каквото и да ни говори леля Мария, ние си знаем - прането не е толкова лесна работа. От огромно значение са не само препаратите, които ще използваме. Още по-важно е да знаем всевъзможните трикове за справяне с тази част от домакинската работа. Те не струват почти нищо, а могат да ни решат толкова много проблеми!

Събрахме всичко, което сме чували + всичко, което никога не бяхме чували, на едно място. Резултатът е този подробен наръчник.

3 отделни коша срещу досадното сортиране на прането 
Вероятно вече сте въвели тази практика в домакинството, но не можем да не я споменем за всеки случай. Ако всички вкъщи си трупат мръсните дрехи на едно-единствено място, ще губите ценно време в избиране какво да сложите в машината преди всяко пране. Ако имате отделни кошове за бели, цветни и деликатни облекла, от вас ще се изисква само да изсипете коша в пералнята и да я пуснете.

Не забравяйте да разделяте дрехите и по материи, освен по цветове! Вълната и хавлиените кърпи, например, не бива да се перат заедно с гладките тъмни платове, по които след това ще си личи всяка попаднала там власинка.

Висящи торби срещу липсата на пространство 
Проблемът с отделните кошове за пране е, че заемат доста място. Ако квадратурата ви е дефицит, можете да решите проблема, сортирайки прането в окачени на стената платнени торби.

Мережеста торбичка срещу Чорапеното чудовище 

Понякога не ви ли се струва, че в пералнята живее чудовище, което се храни с чорапи? Елементите от тази част на прането често изследват безследно. Освен това се спотайват сред по-големите дрехи и падат по земята, когато простираме. Да не говорим колко е досадно групирането по чифтове. Мрежестите торбички със закопчалки решават всички тези проблеми. Раздайте по една такава на всеки член от семейството - да си събира мръсните чорапки и да ги слага така обединени в пералнята.

Знаете ли всички трикове за безупречно пране?Live View Studios
Киснене срещу силно замърсени дрехи 
Колкото и да е прехвалена пералнята ви машина, не подценявайте предварителното накисване. Ако искате облекла с наистина мръсен вид да изглеждат добре след прането, оставете ги да поседят във вода няколко часа и чак тогава ги сложете в пералнята.

Шампоан срещу замърсени яки 
Вземете чиста бояджийска четка или друго удобно приспособление и нарисувайте с него линия шампоан върху замърсената линия на яката. След това спокойно сложете ризата в пералнята.

Лесна за приготвяне смес срещу петната от изпотяване под мишниците
Смесете 1 част препарат за миене на съдове с 2 части водороден пероксид (перхидрол), добавете и сода за хляб. Нанесете така приготвеното "чудо", почеткайте малко с твърда четка за пране и оставете да подейства за половин-един час. След това сложете тениската/ризата в пералнята.

Пяна за бръснене срещу упорити петна от храна (кафе, соев сос, горчица) 
Нанесете пяна за бръснене върху проблемната зона и изчакайте половин час. След това повторете упражнението, а ако петното продължава да си стои, опитайте да го оставите с пяната за цяла нощ.

Тебешир срещу мазни петна 
Просто потъркайте лекьосания участък и сложете дрехата в пералнята. Прахът за пране ще свърши останалата част от работата.

Перхидрол срещу петна от кръв 
Незасъхналата кръв се отстранява сравнително лесно и само със студена вода. Ако е засъхнала обаче, първо намокрете с перхидрол и чак тогава изперете със студената вода. В случай, че е възможно, настройте и пералнята след това на ниска температура.

Лимон срещу петна върху белите дрехи 
Напоете петното с прясно изцеден лимонов сок. Оставете го на слънце за няколко часа, след това дрехата е готова да мине през пералнята. В никакъв случай не прилагайте този номер към цветно пране - лимонът действа като белина!

А петната от вино? 
Веднага, щом се полеете, тичайте към банята и попийте каквото можете с чиста влажна кърпа. Ако намерите наоколо бяло вино, изсипете малко от него върху петното - то ще неутрализира червения си събрат. По-късно просто изперете дехата по нормалния начин. Можете да опитате още с оцет, или с гореописаната рецепта за петна под мишниците.

Знаете ли всички трикове за безупречно пране?Live View Studios
Сода за хляб срещу миризмата на застояло 
През лятото се случва дрехите или самата пералня да миришат на спарено, застояло. За да се справите с това, сложете 1/4 ч.ч. сода бикарбонат, преди да пуснете машината.

Оцет срещу всичко 
За домакините от едно време той е бил незаменим помощник в прането. Качествата му не бива да се подценяват и днес. Оцетът действа като омекотител, повишава шанса да запазите цветовете и да не запазвате петната. Затова ви съветваме да опитате с една чаша, независимо дали ще перете с машина, или на ръка. 

За да бъде бялото пране наистина бяло 
Както знаете, белината и скъпите прахове не винаги вършат работата достатъчно добре. Препоръчваме ви да пробвате следния изпитан трик, но само с чисто бели дрехи - без никакви шарки и картинки по тях. Сложете ги в СТЪКЛЕНА купа и налейте толкова вода, колкото да ги покрива. Сипете вътре 1-2 ч.ч. белина и още толкова ПРАХООБРАЗЕН препарат за миене на съдове. Разбъркайте с дървена лъжица и оставете дрехите да киснат половин-един час. След това ги сложете в машината при останалото бяло пране и ги изперете по нормалния начин.

Обърнете наопаки! 
Предполагаме, че имате желание да запазите яркостта на ярките цветове, а черното да не избледнява. За целта си направете труда да обърнете дрехите наопаки преди да ги пъхнете в пералнята. Добре е и да изберете възможно най-ниската температура, която ще им бъде достатъчна за изпиране.

Закопчайте! 
Още няколко неща, които горещо ви съветваме да направите преди да пуснете машината: изправете всички ръкави и крачоли; разплетете чаршафите и хавлиите; закопчайте всички ципове и закопчалки. Така прането ви ще бъде още по-чисто, ще си спестите големи усилия при гладенето и няма да рискувате зъбците на някой цип, например, да надерат деликатна материя.

Ако притежавате сушилня... 
Преди да сложите изпраните дрехи вътре, прегледайте онези, върху които е имало по-упорити петна. В случай, че не са изчезнали, опитайте отново да ги махнете, докато са още мокри. Тогава имате по-голям шанс, тъй като топлината в сушилнята само ще затвърди позициите им.

Ако все пак извадите от сушилнята дреха, по която все още личат петна, имате още един шанс. Накиснете я за половин час в разтвор с равни количества вода и перхидрол. Веднага след това изплакнете.

Ако някоя дреха пусне цвят върху останалите... 
Понякога се случва да не прецените нещата добре. Но може би има оправия, стига да реагирате навреме. Не оставяйте боядисаните дрехи да изсъхнат, а веднага ги пуснете да се изперат още веднъж с прах и щадяща цветовете белина. И без дрешката, която е била виновна за боядисването, разбира се! 

Знаете ли всички трикове за безупречно пране?Live View Studios
Общи правила за сушене:

- Преди да сложите дрехите с ярки цветове в сушилнята или на простора, винаги ги обръщайте наопаки, за да не избледняват.

- Простирайте капризните цветове на шарена сянка или чак следобяд, отново за да не избледняват.

- При бялото пране важи обратното правило - ако е възможно, го прострете директно под сутрешните лъчи. Ще се изненадате какъв избелващ ефект може да има слънцето.

- Внимателното простиране е ключът към лесното гладене след това, така че си заслужава да отделите малко повече време. Първо изтръсквайте всяка дреха, за да се освободят гънките, а след това я поопънете и загладете, както е закачена.

- За да избегнете отбелязването на щипки върху някои дрехи, може да ги окачите на закачалки и чак тогава - на простора. 

- Не защипвайте хавлиените кърпи за ъгълчетата, защото напоени с вода, те стават прекалено тежки и ще се разтеглят. Просто ги преметнете през средата.

- Ако имате възможност, дайте на дрехите пространство да дишат върху простора. 1-2 педи разстояние между тях ще скъси времето им за съхнене.

- Навън дрехите съхнат най-добре, ако има лек вятър. При наличието на такъв можете да ги оставите да повисят на простора няколко допълнителни часа. Вятърът ги предпазва от "сковаване" и ги прави забележимо по-меки.

- Веднъж месечно почиствайте хубаво простора. Би било жалко току-що изпраните дрехи да се цапат от него!

- От време на време измивайте и щипките. Това става най-лесно като ги сложите в мрежеста торбичка, потопите я в сапунена вода и след това внимателно изплакнете. Закачете цялата торбичка на простора, за да изсъхнат щипките в нея.

Ако намирате тази статия за полезна и искате да научавате още женски хитринки от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

241 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.41
George Dimitroff 13.02.2015|09:11
Има някои верни неща , но повечето са безполезни а особено рецептите за смесване на препарати за почистване и миене на съдове са и опасни.Ще си похабите дрехите! Никога не използвайте почистващи препарати за пране на дрехи защото съдържат силно агресивни киселини и химикали предимно на амонячна основа. При смесване с белина реагират ,а при по-висока температура влакната на тъканите , особено памучните изгарят. В резулт, след сушенето и гладенето се появяват жълти петна. За по- добър ефект от прането добавяйте малко оцет, оцетна киилина или лимонтузу към праха или във фазата за плакнене.Така ще промените PH на водата което е и основната цел (мека вода)Добър резултат се получава с добавяне на малко сол към праха за пране за да омекоти водата. За петната използвайте Вениш. За избелване Водороден прекис (кислородна вода) Избелването с белина е доста скъпо,защото след основното пране при плакненето трябва да я неутрализирате с анти хлор, което е доста скъпо. Иначе очаквайте след сушенето и гладенето жълти петна. Поздрави. Prane.com www.prne.com
40
bella donna 21.02.2014|16:20
Това са мнооооого полезни съвети
39
Dorche to 12.12.2013|10:24
Не, много хубави съвети, всяка една жена се чуждае от такива.
38
kameliq ganeva 03.12.2013|13:29
Много интересни съвети, полезни за всяка една домакиня.
37
Пламена Христова 02.12.2013|14:33
Не, но определено ще се възползвам от тези защото у дома всеки ден се перат дрехи с петна от сокчета, дори и бонбони. :)
36
wild child 02.12.2013|10:52
Имаше неща които ги знаех, но определено научих и нешо ново
35
Вилислава Георгиева 29.11.2013|18:04
Много хубава статия информацията е много полезна за всички домакини.
34
rozalij gencheva 29.11.2013|08:53
Повечето трикове са ми познати, но за пастата за бръснене сега научавам.
33
Kalina Vicheva 28.11.2013|17:19
Белина използвам, но по-рядко, сега има много добри прахове, които се справят отлично с тази задача.
32
Milen Stanchev 28.11.2013|16:54
Прането си е женска работа или работа на пералнята .
31
Kostadin Filipov 28.11.2013|16:41
Честно казано не съм се замислял .
30
connie balony 28.11.2013|15:01
Не, но мисля да се възползвам от тези съвети. :)
29
Diana Nenova 28.11.2013|14:44
Добри съвети за това как да действаме практично по отношение на прането.
28
Виличка Лъжичкова 28.11.2013|13:58
Колко много тънкости имало, ще взема да пробвам! :)
27
криворазбрана цивилизация 28.11.2013|11:03
Ехе,то толкова трикове,че няма на къде повече, наистина съм изумена колко тънкости има в прането, ще пробвам някои от нещата, надявам се,че ще преборя някои бебешки лекета :)
26
didka abadjieva 28.11.2013|09:55
Аз също, но ако се наложи ще го пробвам.
25
didka abadjieva 28.11.2013|09:52
Това са много добри трикове и е хубаво да се използват.
24
roni peteva 28.11.2013|08:40
Това са съвети, които са от полза за всяка домакиня.
23
мили ванили 27.11.2013|17:58
Така е,трябва да ползваме хитринките :)
22
мили ванили 27.11.2013|17:58
Браво,това са много полезни съвети.
21
Дива Самодива 27.11.2013|16:24
"Сода за хляб срещу миризмата на застояло През лятото се случва дрехите или самата пералня да миришат на спарено, застояло. За да се справите с това, сложете 1/4 ч.ч. сода бикарбонат, преди да пуснете машината." - Това сега ми се случва, така ще последвам съвета ви
20
Juja Jujkova 27.11.2013|16:23
Пяна за бръснене срещу упорити петна от храна (кафе, соев сос, горчица) - Много интересно не съм пробвала с това чудо досега за петна;))
19
Suzi Quatro 27.11.2013|16:22
Повечето неща ги знаех,но някой ми бяха полезни. Най-често не се справям с гадните петна.
18
Дива Самодива 27.11.2013|16:22
"Вземете чиста бояджийска четка или друго удобно приспособление и нарисувайте с него линия шампоан върху замърсената линия на яката. След това спокойно сложете ризата в пералнята. - Това е много полезно, понеже приятеля ми често ходи с ризи.
17
chest slava 27.11.2013|16:10
Тези не ги знаех .
16
otec natanail 27.11.2013|16:00
Тази статия определено е а жени .
15
Ариана Оптимистикова 27.11.2013|15:53
много полезно, много
14
подут венец 27.11.2013|15:42
До сега нищо не съм прал през животът си .
13
cvetence xristova 27.11.2013|15:15
Не, но мисля да се възползвам от тези които сте дали.
12
Victoria Peshev 27.11.2013|14:54
заппазих си инфото за това кои петна с какво се премахват, тъй като дори и скъпите препарати понякога не помагат.
11
Radina Arabadjieva 27.11.2013|14:36
Много интересни съвети! :)
10
rebelle fleur 27.11.2013|14:33
Полезни съвети! Аз от доста време използвам този трик с торбите и ги сортирам директно като ги слагам в коша за пране, след това просто пера и не си губя времето да прехвърлям планини от дрехи.
9
Църна Мацка 27.11.2013|14:13
Един съвет и от мен - сапун за ръчно пране за изпиране на петната от дезодорант против изпотяване, които оставят гадни бели следи.
8
Svetlozara Halacheva 27.11.2013|13:51
колко много съвети имало за прането :)
7
Ralica Hristova 27.11.2013|13:35
Да,мисля,че торба с чорапи ама определено гарантира,че те ще бъдат изпрани..... мерси :)
6
viki stoilova 27.11.2013|13:33
С пяната за бръснене не го знаех.
5
viki stoilova 27.11.2013|13:33
Винаги обръщам дрехите наопаки, за да не избеляват.
4
malkata qnichka 27.11.2013|13:05
Много интересни съвети, не знаех, че може да се псравим лесно с такива петна.
3
human factor 27.11.2013|12:47
Лимонът и оцетът много ги уважавам. Те много ми помагат в домакинството.
2
Elica Veleva 27.11.2013|12:45
Аз дрехите ги обръщам наопаки още като ги слагат в пералнята да се перат.
1
Roberta Tododrova 27.11.2013|11:25
Много добри съвети, аз знам и още един трик, който не е описан в статията по повод борбата с мазните петна, нанася се паста за зъби на петното и се оставя да изсъхне, след това се изпира в пералнята и петното изчезва.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти