Какво знаем за празника Хелоуин?

Какво знаем за празника Хелоуин?
pixabay.com

Въпросът дали да празнуваме Хелоуин, защото не е български празник, или да празнуваме, защото празниците ни носят позитивни емоции ни сплотяват е спорен. Вероятно повечете от нас не са съвсем запознати от къде произлиза празника, но ние сме приготвли кратка история, от къде се е зародила тази традиция:

Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

Хелоуин може да бъде определен като "бал с маски", който се празнува предимно от англоговорящите странии. Той произлиза от древните келти, които отпразнували своята Нова година - Самхайн (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу  тяхната Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на тела, в които да се вселят.

Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com


За да се предпазят от тези сенки, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да си придадат възможно най-страшвен вид като се обличали като животни с кожи и всевъзможни страшни същества, за да изплашат сенките. Оставяли храна на портите си, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. Жители на градовете се събирали около огнища, които били запалвани от  жреци, които правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com


На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

Какво знаем за празника Хелоуин? pixabay.com


Хелоуин е празник, който се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, правят се традиционни игри "шега или пакост", в които децата избират.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти