Какво означава да си аромантичен?

Аромантичен е термин, който обикновено се използва за описване на човек, който изпитва малко или никакво романтично привличане.

Какво означава да си аромантичен?
pixabay

Все още има твърде малко изследвания върху това поведение. Да бъдеш аромантичен е по-различно от това да бъдеш асексуален, което означава, че не изпитваш сексуално влечение, въпреки че и двете състояния могат да се припокриват.

И двата термина се занимават с привличане. Но разликата е, че ароматизмът се отнася до романтиката, а асексуалността до липсата на сексуално влечение. Определено има припокриване между двете състояния, но има и много хора, идентифициращи се като асексуални или аромантични.

Готови ли сте да се обвържете, ако сте аромантични?

Разбира се. Грешно е схващането, което често може да бъде прочетено в мрежата, че аромантизмът е просто термин, използван от мъжете, които не желаят да се обвържат. Не бива да се приравнява фобията от обвързване с аромантизма.

Мислите си, че може да сте аромантични?

Не се развълнувате от романтични филми или книги. Може би най-добрата ви приятелка се е влюбвала неведнъж, та дори и в двама едновременно – а вие никога не сте изпитвали подобно чувство. Ако ви се е случвало – възможно е да сте аромантични. Подобни преживявания обаче могат да бъдат объркващи и могат да попречат на хората да осъзнаят, че са аромантични.

Измисляли сте си романтична връзка. Аромантичните хора често се преструват, че са във връзка, защото им се казва, че това е нормално.

Никога не сте чувствали онези пеперуди в стомаха. Може би сте се вълнували, когато ви предстои важно събитие, но когато става въпрос за други хора – дори и някого, към когото сте привлечени – никога. Когато сте били във връзка, може би сте се чувствали по-малко развълнувани или еуфорични.

Денят на влюбените не е вашият празник. Мразите Свети Валентин? Но докато празникът е недолюбван, ако сте аромантични, той няма да ви дразни, а ще сте по-скоро безразлични към него.

Вие сте всеотдайни приятели. Да бъдете аромантични, не означава, че не сте привлечени към другите. Това означава, че просто сте привлечени към тях по по-неромантичен начин. Аромантичните хора вероятно имат много близки приятели, които значат много за тях. Съчувствието не е същото като да се чувстваш романтично. Можем да съчувстваме на деца, родители и всякакви хора, към които никога не бихме изпитвали романтични чувства.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти