Какво ще се случи, ако водата и сушата си разменят местата?

Какво ще се случи, ако водата и сушата си разменят местата?
Pexels

71% от Земята е покрита от вода, а земята, на която живеем, съставлява само останалите 29%. Но ако водата и сушата си сменят местата, Земята щеше да се превърне в съвсем различно място. Температурата на Земята би се покачила драстично и това би довело до увеличаване на популацията на месоядни животни. Дали хората биха могли да оцелеят при тези условия?

Ето някои от по-драстичните промени, които биха се случили, ако водата и сушата си разменят местата...

1. Температурата на Земята ще се покачи драстично

Водата абсорбира много топлина, без да причинява значително покачване на температурата. Поради тази способност, наличието на голямо количество вода в океаните помага за поддържането на нормална температура на Земята. Също така изпаряването на вода от океаните и реките помага за регулиране на земната температура. Ако водата и сушата си разменят местата, температурата на Земята ще се повиши много бързо и ще стане много по-горещо. Големи части от земните маси ще станат сухи.

2. Количеството кислород в атмосферата ще намалее

Морските растения доставят около 70% от кислорода, присъстващ в нашата атмосфера. Без големи водни басейни много водни растения бързо ще изчезнат, което от своя страна би довело до по-малко кислород в атмосферата. Водните басейни също действат като "мивка" и абсорбират въглеродния диоксид, който отделяме в атмосферата. Така че, ако имаше по-малък процент вода, от една страна кислородът ще намалее, а от друга, въглеродният диоксид ще се увеличи в атмосферата. И тъй като въглеродният диоксид е парников газ, това би довело и до драстично глобално затопляне.

3. Фауната ще се промени

Размяната на местата на водата и земята би оказало влияние и върху жизнените форми на Земята. Температурата би се покачила драстично, количеството кислород в атмосферата ще намалее и количеството въглероден диоксид ще се увеличи. Всичко това би затруднило живота на планетата. И за да могат животните и растенията да съществуват, те ще трябва да се модифицират, за да могат да оцелеят. Поради по-малкото наличие на растения, скоростта на изчезване би се ускорила, тъй като тревопасните ще бъдат застрашени от месоядните. Метеорологичните условия също ще бъдат по-благосклонни за студенокръвните животни, отколкото за нас, топлокръвните.

4. Сухопътният транспорт ще стане по-лесен

Сухопътният транспорт ще стане много по-лесен, тъй като големи пространства земя ще бъдат свързани, без да има прекъсвания от вода. От друга страна, водният транспорт ще бъде почти невъзможен. Страните, които зависят от износа на морски дарове, ще бъдат най-ощетени.

5. Човешката цивилизация и икономика ще бъдат променени до неузнаваемост

Водата е източник на живот. С недостига на вода страните биха се стремили да контролират колкото е възможно повече от наличната вода. Този стремеж може да прерасне във война. Също така икономиките на много страни зависят от морето или океана и тези страни ще бъдат разрушени икономически.

6. Еверест няма да бъде най-високият връх

Въпреки че всички знаем, че връх Еверест е най-високият връх, всъщност това е най-високият връх над морското равнище. Ако вземем предвид всички планини - потопени и над водата, Mauna Kea е най-високата точка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти