Кои са най-надеждните методи за контрацепция, използвани от жените?

Кои са най-надеждните методи за контрацепция, използвани от жените?
Canva

Предлагат се всевъзможни методи, които предотвратяват нежелана бременност и често се чудим към кой от всички да прибегнем. Макар никой от тях да не предоставя 100-процентова защита е добре да знаем кои са най-надеждните варианти. Ето ги и тях:

*Имайте предвид, че и трите метода са предназначени за предпазване от бременност, но те не биха ви предпазили от болести, предавани по полов път!

Интракраниална спирала (IUD)

Интракраниалната спирала е малък устройство, което се поставя в матката от лекар. Тя предлага продължителна защита и може да бъде оставена там за период от няколко години, в зависимост от типа на спиралата. IUD е изключително надеждна, с ефективност от около 99% и не изисква дневно или седмично взимане на лекарства.

Имплантат за подкожна контрацепция (подкожен импланат)

Подкожният импланат е малко устройство, което се поставя под кожата на горната част на ръката. Той освобождава контрацептивни хормони и предоставя защита от бременност за период от няколко години (често около 3 години). Ефективността му също е около 99%.

Орални контрацептиви

Оралните контрацептиви са лекарства, които се приемат всеки ден по една таблетка в едно и също време. Ако се приемат правилно и редовно, те са много висока ефективност от около 91% до 99%, в зависимост от марката и начина на прием. Важно е да се съобразявате с инструкциите на лекаря или опаковката на лекарството и да не пропускате дозите.

Важно е да повторим, че нито един метод за контрацепция не предоставя 100% гаранция за предотвратяване на бременност и всеки метод може да има свои странични ефекти и рискове. Затова е важно да се консултирате с лекар, за да изберете метода, който най-добре отговаря на вашите нужди и здравословни обстоятелства.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay