Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"

Телевизионната водеща в откровенно интервю за очакването, бременността и майчинството

Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"
Личен архив-Миа Сантова

Миа Сантова е олицетворение и събирателен образ на съвременната борбена жена. Интелигентна, чаровна и излъчваща спокойствие. Миа е всичко онова, за което мнозина биха мечтали, а именно безброй почитатели, известност и успешна кариера, но всичко това тя постига с цената на постоянство, упоритост, безброй часове работа, дисциплина, висок дух и професионализъм.

Миа получава своето основно образование в Хелзинки, Финландия, средното завършва в Класическата гимназия в София, след което залага на висше със специалност "Журналистика" в Софийският университет "Св. Климент Охридски", но има и специализации в Reuters и ВВС.

Своята телевизионна кариера започва преди около 20 години в Нова телевизия, откъдето всъщност и започва нашето познанство.

През годините пътищата ни с Миа са се пресичали на няколко пъти. В началото на 2015 година съвсем случайно отново се срещнахме, но този път в Медицински комплекс "Д-р Щерев", само броени седмици преди да се появи на бял свят дългоочакваната ѝ дъщеричка Ида.

Към днешна дата Миа разказва с лекота за борбата с рака, за преживения аборт в напреднала бременност и страхът по очакването на мечтаното от нея дете.


Здравей, Миа. В началото на годината - точно на петък 13 (февруари) във вашия дом влезе най-прелестното същество Ида и се сбъдна една твоя мечта - да бъдеш майка. Какво беше усещането, когато за първи път я гушна?

Много ми е трудно да предам с думи усещанията си през този ден. Още от предишната вечер вкъщи се въоръжих с цялата сила, на която бях способна. Втълпих си, че на сутринта ще стана, ще се изкъпя и облека все едно отивам на работа. Това беше единственият начин да се събера и мобилизирам, защото страшно много се притеснявах. Изобщо цялата подготовка за раждането приех като задача, за изпълнението на която се изисква абсолютната ми концентрация. Беше някакъв мой си начин да не позволявам на страха да вземе превес.

Спомням си как легнах на операционната за секциото, цялото ми тяло се тресеше от студ, заради медикаментите и в един момент заплаках неудържимо. Всичко стана много бързо и в следващия момент ми показаха едно малко същество. Моето детенце! И все едно земята се завъртя с бясна скорост. Не можех да повярвам, просто ридаех от радост! Спомням си как моята прекрасна лекарка доктор Таня Тимева ме погледна строго и ми каза да се стегна и да престана да плача, защото не може да ме зашие. Малко по-късно в реанимацията ми донесоха едно малко вързопче – моята дъщеря. Тогава живота ми просто започна отначало.

Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"Личен архив-Миа Сантова

Изглеждаш фантастично и най-вече изключително щастлива. Как ти се отразява майчинството?
Преродих се емоционално. Наистина. Толкова чаках това детенце, толкова много се молих за него, толкова се надявах да успея да се справя и да дойде денят, в който да я гушна. Сякаш ми инжектираха живот с нейната поява. Светът ми започва и свършва с Ида! Това за мен е висшата Божествена любов.

Сега, когато се връщаш към онези 9 месеца, какви спомени будят те в теб?
Наложи се заради комплицираното ми състояние да лежа в продължение на повече от осем месеца от бременността. Беше трудно, беше голямо изпитание за търпението и волята ми. Човек като мен, който едва седи на едно място повече от половин час, изведнъж е принуден да не става от леглото. Направо си беше тест за издръжливост! А и като прибавим към това неистовия ми страх и притесненията за бебето, нещата бяха доста особени. Но се отдадох на четене на книги, което беше прекрасно, защото преди това никога не съм разполагала с толкова време за лежане и четене!

Въпреки трудностите, тревогите и страховете, през които си преминала, можеш ли да кажеш, че тези 9 месеца бременност са миг на щастие?
Разбира се! Сега, от дистанцията на времето, си давам сметка колко хубаво всъщност беше, че нещата се случиха по този начин. Така успях напълно да осъзная, че нося нов живот в себе се, че единственият вариант бебето да е добре е аз да се грижа за себе си и да спазвам строго лекарските препоръки. Само така можех да усетя всяко трепване на детето, всяко движение и накрая всеки сериозен ритник на Ида. А това е безценно!

Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"Личен архив-Миа Сантова

Какво те подкрепяше психически по време на бременността?
Само вярата, че този път всичко ще бъде наред! Че Бог ме чува, че Вселената работи по нейните неведоми пътища за нас!

Минала си през много трудности в живота си, които биха поставили на изпитание психиката на абсолютно всеки човек. Как успя да се справиш с тях и да продължиш да вярваш, че чудото ще се случи?
Винаги, дълбоко в себе си, знам, че накрая всичко се подрежда по най-правилния начин. Падаш, ставаш, отупваш се и пак, и пак, и пак. При мен нещата винаги са ставали по трудния начин. Нищо никога не е било с едно щракване на пръсти. Сигурна съм, обаче, че именно аз съм избрала този си път. Това е моят начин душата ми да се учи и да расте. Всички сме ковачи на собствената си съдба. Вярвам в това.

Кои бяха хората, които ти помогната да извървиш успешно тези 9 месеца?
Има няколко човека, без които нямаше да се справя! Разбира се, бащата на Ида - Светослав, който ми направи два огромни подаръка - своята обич и нашата дъщеря. Майка ми, която е моят пример за доброта, сила, целенасоченост и борбеност. Доктор Таня Тимева, която беше до мен от първия миг до проплакването на Ида. Тя е жената, която ми вдъхна увереност, че всичко ще бъде наред, спокойният ѝ интелект ми даде силата да не се поддавам на страховете си и да вярвам в нея и в себе си. Прекрасната Диди Димова, която ме напътстваше с безценните си съвети за бременността и раждането, караше ме да се усмихвам винаги, когато ми беше трудно. И държеше ръката ми по време на раждането! Ще им бъда благодарна през целия си живот!

Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"Личен архив-Миа Сантова

Много жени, които са имали проблемно забременяване или загуба на дете в напреднала бременност, са в пъти по-чувствителни към всеки сигнал, даден от тялото. Какъв беше твоя начин да овладееш емоциите и да се справиш?
Няма рецепта за тези страхове. Истината е, че е много трудно. Болката от спомена е толкова голяма, толкова силна, че понякога ми беше трудно да дишам от мъка. Когато забременях втория път, радостта ми беше огромна, но от друга страна притеснението беше не по-малко. Естествено, дълго време го държах в тайна. Знаеха само най-близките ми. В такива моменти човек става толкова суеверен, че чак не може да се познае. Но сигурно и това е нормална реакция. Знаех, че просто ми трябва търпение и смирение. Двете най-трудни за постигане състояния.

Доколко човек е подготвен да бъде родител след дългото чакане да има дете?
Никога ни си подготвен! Колкото и да са ти говорили, колкото и да изчел, действителността няма нищо общо с теорията. В дома и в живота ти влиза един нов човек и всичко се обръща с главата надолу! Нервите и стресът са огромни, но денят ти е изпълнен с божествена радост! Велико е!

Миа Сантова: "С раждането на Ида животът ми просто започна отначало!"Личен архив-Миа Сантова

Какво би посъветвала всички тези български двойки, които копнеят за рожба и продължават да се борят да сбъднат мечтата си?
Живеем във време, в което се случва и невъзможното. Това важи в най-голяма степен в областта на медицината. Всеки ден научаваме за уж безнадеждни случаи, в които е постигнат успех. Вярвам, че когато човек силно иска нещо и то е благородно, вселената намира начин да му го подари! А и човешката упоритост винаги бива възнаграждавана. Не съм обаче привърженик на прекалената намеса на нас, хората, в делата на природата. Мисля, че има една граница, която не бива да бъде прекрачвана, и човек не трябва да насилва нещата на всяка цена. Прекланям се пред хората, които са проявили висшето благородство да си осиновят дете! За мен това са истински хора!

Какво е твоето верую, на което се осланяш в трудни житейски моменти?
Не прави това, което не искаш да ти направят на теб. Знам, че всички сме частици от една гигантска енергия и тя се нарича Любов. Това ми е напълно достатъчно.

35 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти