Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хора

Според проучване

Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хора
Pexels

Със сигурност познавате поне един човек, който симпатизира на кучето или котката си повече, отколкото на други хора, но каква е причината за това? Изследователи от Northeastern University искали да проникнат по-дълбоко в причините за това явление и установили, че някои хора изпитват повече състрадание към животните, отколкото към хората.

Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хораPexels

Ето какво още са установили за любовта между човека и животното.

Как е изглеждало проучването:

Изследването, публикувано в списание "Общество и животни", е проведено от изследователите Джак Левин и Арнолд Арлуке. Те искали да разберат защо някои хора се интересуват повече от кучетата, отколкото от други хора. Експериментът се фокусира върху тестването на това, дали хората са по-обезпокоени от злоупотребата с животни или от злоупотребата с хора.

Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хораPexels

Според една от теориите, възрастта на жертвата би имала голямо влияние върху решението на участниците в изследването. Въпреки това изследователите били изненадани да открият, че видът също е определящ фактор за реакцията към злоупотребата.

Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хораPexels

Методът, който са използвали

За да се разбере този феномен, 240 ученици били помолени да демонстрират своето ниво на съпричастност по време на необичайни ситуации като възрастен или дете, които са били жестоко бити с бейзболна бухалка или кученце или възрастно куче, също малтретирани. Тези сценарии били "докладвани" с фалшиви новини. Тези, които четат историите на детето, кученцето и възрастното куче, проявяват повече състрадание, отколкото тези, които четат новината за възрастния човек.

Някои хора обичат своите домашни любимци повече, отколкото обичат други хораPexels

Защо хората ценят своите домашни любимци повече

Авторите на изследването посочват, че хората са по-обезпокоени от страданията на животните, отколкото от човешката болка. Реакцията се променя само когато жертвата на насилие е дете. Това може да се дължи на факта, че много хора смятат, че кучетата са уязвими, независимо от възрастта им, докато за възрастните хора се смята, че имат способността да се защитават. Друга възможна причина за това е, че хората гледат на своите кучета като на свои деца.

Резултатите

Проучването установило, че възрастта на жертвата е решаващ фактор за реакцията на хората. Проучването също така показва, че хората са по-склонни да проявяват съпричастност, ако жертвите не могат да се защитят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти