Позитивно раждане за щастливи мама и бебе

Олга Дукат за видовете раждане и значението на средата за емоционалния баланс на бъдещата майка

Първата дула в България, автор на книгата "7 стъпки към позитивното раждане", основател на Център "Естествени идеи", консултант по кърмене, майка. Това не са пет различни жени, а една-единствена - Олга Дукат. Тази събота тя организира международната конференция "Раждането - медицина, психология и право". Именно за най-вълнуващия и труден миг в живота на една жена си поговорихме с Олга. Вижте какво ни разказа тя за стъпките към позитивно раждане и ролята за емоционалното състояние на родилката на всички присъстващи.

Как намираш мотивация постоянно да споделяш своя опит с останалите майки?
Не знам, може би съм пристрастена. Занимавам се с това, защото на мен не ми беше никак лесно, когато раждах и отглеждах първото си бебе. Но вече знам колко хубаво може да бъде и искам да помогна на другите майки да преживеят позитивна бременност, раждане и родителство.

Как реши да станеш дула в България - доколкото знам, ти си първата?
Не мога да кажа, че съм си избрала да стана дула. Това, което исках да направя, беше да се сертифицирам за инструктор за подготовка за раждането. Тогава, преди около три години, в България много малко се знаеше за това какво е дула. Когато видях, че има комбинирани курсове за инструктор и дула си помислих "Голяма екзотика е за България! Едва ли някога ще практикувам като дула, но пък е много интересно какво включва обучението”.

Любопитството надделя и се записах. В точния момент, когато завършвах обучението, срещнах майки, които искаха да имат такъв човек до себе си по време на раждането. А пък след като усетих на практика какво е да бъдеш дула, вече нямаше мърдане! Влюбих се безвъзвратно в тази работа.

По какъв начин лекарите приемат присъствието на дула по време на раждането?
Имах страхотен късмет да срещна лекари, които ме приеха като част от екипа и ме подкрепиха в това начинание. С тези лекари работим успешно и до днес. Но като цяло медицинските специалисти не приемат възторжено идеята за дула. За тях това е човек, който ще се бърка в работата им и ще се меси в медицинските решения. Непрекъснато се опитваме да ги убедим, че ролята на дулата е друга, а именно - психологическа подкрепа на раждащата и грижа за нейния комфорт.

a8659356-f1d0-5944-3bdb-64e9c98c79dbКакви емоции носи асистирането при раждане?
Всяко раждане те изненадва и всяко едно е уникално - няма две, които да си приличат. Вълшебно е да наблюдаваш как една жена се превръща в майка. Как очите й блестят от радост и гордост, как мъжът, изпълнен с умиление, се превръща в баща и най-голямото чудо – появата на новия човек. Изненадваш се от погледа на това малко и крехко същество – толкова осъзнат, сякаш носи в себе си цялата мъдрост на Вселената.

Да бъдеш там и да станеш свидетел на всичко това наистина е чест и привилегия. Понякога работата е изтощителна, непредсказуема, свързана с чести отсъствия от вкъщи и дълги нощни бдения, но си заслужава!

Какъв е най-лесният начин родилката да се отърве от напрежението?
За всяка жена е различно. Много е важна спокойната усамотена обстановка, подкрепата, възможността да се движи и да променя позата си така, както й е най-удобно, да поема течности, ако има нужда. Добре е светлините по време на раждането да са приглушени, може да се пусне приятна музика, да се запалят свещи - така се създава съвсем различна атмосфера. Също така помагат дълбокото дишане, топъл душ, масаж и други съвсем леснички, но много ефикасни неща.

По какъв начин зависи позитивното раждане от предварителната психическа нагласа? А от мястото на раждане и екипа?
И двете са много важни. Когато майката е мотивирана, вярва, че раждането е нормален процес, разбира смисъла на болката, тя има всички шансове да преживее едно позитивно раждане. Разбира се, усложнения могат да възникнат и при най-подготвените и информираните, но дори и тогава това ще й помогне да вземе най-добрите решения. Много неща зависят от майката, но тя има огромна нужда от подкрепата на екипа, за да се справи.

Позитивно раждане за щастливи мама и бебеThinkstock/Guliver
У нас допуска ли се присъствие на бащата по време на раждането? Как това ще повлияе на родилката?
Да, допуска се, макар и не във всички болници. В някои болници се изисква допълнително заплащане. Жената се чувства по-спокойна и сигурна, когато има близък човек до нея, а мъжът посреща бебето (да не забравяме, че то е и негово). Има двойки, за които е изключително важно да изживеят този момент заедно. Разбира се, всичко е индивидуално, ако таткото или майката се притесняват, е по-добре бащата да не присътва.

Кой е най-важният съвет, който даваш на жените, на които им предстои да станат майки?
Да забравят всички съвети и да се вслушат в своето бебе и в своята интуиция!

Разкажи ни повече за домашното раждане. Има ли начин това да се случи законно в България?
Жените, които избират да родят вкъщи, се стремят към максимално естествено раждане без медицински интервенции, не искат да се отделят от бебето и от близките си. Никой не може да забрани на една жена да роди вкъщи, но в България медицинските специалисти нямат право да помагат при извънболнично раждане. Въпреки това някои жени раждат вкъщи без помощтта на медицинско лице, което е изключително рисковано. В последните години тези жени стават все повече. В България липсва правна уредба на домашното раждане, която съществува в другите европейски страни, но вярвам, че това ще се промени.

Какво ще кажеш за раждането във вода? Набира ли популярност този метод, или българските жени все още трудно възприемат естествените идеи?
Водата отпуска и помага на раждащата жена да се справи с болката по-лесно, вероятността от разкъсвания намалява, а за бебето преходът към новата среда е плавен и нежен. Водното раждане засега е възможно само в 2-3 болници в цялата страна, но жените, които търсят информация за този метод, стават все повече.

Като заговорихме за естественото, какво е мнението ти за секциото? С какво то е по-лошо от "нормалното” раждане и с какво го превъзхожда?
Плюсовете му основно са, че отнема малко време и лесно се планира. Безспорно има ситуации, когато цезаровото сечение е за предпочитане пред нормалното раждане. Но когато не се налага, защо да се подлагаме на сериозна коремна операция? Както и при всяка операция, рискът от инфекция, кървене, сраствания и други усложнения е много по-голям в сравнение с нормалното раждане. Възстановяването след секцио в повечето случаи е по-трудно и продължително. Майката и бебето често са разделени, което затруднява началото на кърменето. Освен това естественото раждане е дълбоко емоционално преживяване за жената и детето.

73 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.30
Diana Dimitrova 07.11.2012|10:28
тАЗИ СТАТИЯ ЩЕ Е МНОГО ПОЛЕЗНА ЗА МАМЧЕТАТА :)
29
galia ivanova 07.11.2012|10:12
винаги трябва да сме позитивни , особено като ще раждаме , най-върховният момент в животът на една жена ;)
28
pateshki ustni 07.11.2012|10:10
щастието идва с много любов :)
27
dobromira ivanova 07.11.2012|10:04
Какви сладки бебчета :) Изглеждат много доволни и мамчетата също .
26
apetitna parjola 07.11.2012|09:33
всяка една майка трябва да е позитивно настроена ,защото това определено влияе и на детето :)
25
ina ina 07.11.2012|09:32
Те всички бебчета мисля , че са различни .
24
ina ina 07.11.2012|09:31
Снимките са страхотни:) Толкова са щастливи и майките и бебчетата
23
Mary Bloody 07.11.2012|09:01
Напълно съм съгласна, но в този информационен век, който ни засипва с противоречива информация от всякъде е някак трудно да се фокусираш в интуицията си и вродените инстинкти, при все че винаги ще се намери някой, който да те разколебае.
22
София Павлова 06.11.2012|17:12
Да забравят всички съвети и да се вслушат в своето бебе и в своята интуиция! това е вродено, всяка майка знае какво е най добро за нея и за детето й. Много силно подкрепям тази гледна точка!
21
Margо Filipova 06.11.2012|16:52
бебето от снимките е невъзможно сладко!
20
Апликация Велчева 06.11.2012|16:46
колко много се радваш? иска ми се да разбера твоята радост и да я споделя с теб, защото си толкова радостна когато четеш такива статии
19
кака Кайсийка 06.11.2012|16:45
мацо, крайно време е да започнеш да мислиш за зачеването, защото в зачеването му е майката и таткото.
18
Апликация Велчева 06.11.2012|16:45
ти си един много положителен човек, който ще подходи положително, когато започне да зачева. така, че зачевайте да зачеваме :)
17
кака Кайсийка 06.11.2012|16:44
дано да имаш успех, самарянино
16
Анита Кралева 06.11.2012|16:31
Много добре за бъдещите майки!
15
Vivi Vasileva 06.11.2012|16:19
Така е, а от друга страна е от огромна помощ на майката. Аз лично се изненадах, че среща такова одобрение и разбиране сред лекарите тази професия.
14
ivanka stoqnova 06.11.2012|15:14
Много хубаво интервю!Това да бъдеш дула според мен не е професия,а призвание, което изисква голяма отдаденост и много любов. Присъствието на дула по време на раждането вече е необходима в нашия модерен и забързан свят.
13
Vanya Black 06.11.2012|14:26
Съдейки по себе си, мисля че подобна помощ никога не е излишна, все пак говорим за човек, който е специалист. Да, съветите на мама, бала, приятелки и прочие ни успокояват, но да си признаем не за всички наси въпроси има отговор... Като се сетя аз колко се филмирах, четейки по време на бремеността си всевъзможни неща по разни форуми, си мисля че такъв един човек (дула) би ми била от полза.
12
forum arbiter 06.11.2012|13:26
Така си е. Аз самата се замислям когато дойде момента, как и с кой ще се съветвам освен с майка ми естествевно
11
Kremena kremi 06.11.2012|13:25
Мда, обикновено тази роля се поема от майката, бабата или родила приятелка... Ама един такъв човек със сигурност ще е доста полезен за една бъдеща родилка.
10
Soul Food 06.11.2012|13:24
"И двете са много важни. Когато майката е мотивирана, вярва, че раждането е нормален процес, разбира смисъла на болката, " - А бе аз го разбирам смисъл ана болката, ама тя доколкото знам е доста голяма!? Колко и да го разбираш просто трябва да си силен психически и физически, че да я издържиш!
9
forum arbiter 06.11.2012|13:24
Важна е много предравителната настройка, която има една бъдеща майка, най-важното ед а е спокойна. За мне това сигурно ще е голям проблем защото от сега ме е страх като си помисля какви болки ще са при раждането...ама няма как:)
8
Kremena kremi 06.11.2012|13:22
В никакъв случай не бих искал да раждам в домашни условия...Едно раждане още от едно време дори в домашни условия е било контролирано от лекар.
7
Milen Stanchev 06.11.2012|13:07
Винаги и задължително трябва да се подхожда към едно дете положително още от самото зачеване. Това е моята логика по тази тематика и ще си отстоявам мнението до край.
6
Gotina Maca 06.11.2012|12:03
Не съм се замисляла за нещо подобно до момента!
5
borislava tihomirova 06.11.2012|11:58
много се радвам като чета такива хубави , полезни статии
4
Desislava Stoyanova 06.11.2012|11:53
Много хубава статия, но определено не всеки може да си го позволи!
3
nedostapnata moma 06.11.2012|11:49
много хубава статия :)
2
Poli Geerhart 06.11.2012|11:17
Де да можеше всяка жена да си позволи една такава дама до себе си, която да я напътства, успокоява и да и дава компетентни съвети. Този момент от живота на човек колкото е щастлив, толкова е изпълнен и с тревоги.
1
Roberta Tododrova 06.11.2012|09:39
Определено младите майки имат нужда от помощ и подкрепа в периода на бременността и раждането и една дула би спомогнала те да се чувстват добре и да преминат периода с позитивизъм, както и да преодолеят по леко следродилната депресия.Професията дула определено има бъдеще според мен.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти