Родителите не получават достатъчно сън през първите 6 години след раждането на детето

Родителите не получават достатъчно сън през първите 6 години след раждането на детето
pixabay

Един възрастен човек трябва да получава от 7 до 9 часа качествен сън на нощ. Но има малък проблем, за който е невъзможно да се намери решение. Новородените не обръщат особено внимание на тези препоръки и държат майките и татковците си будни денонощно. И изглежда, че това недоспиване, свързано с раждането на дете, продължава по-дълго, отколкото предполагаме. 

Недостатъчният сън може да бъде много изтощителен, както емоционално, така и физически. Ето защо е по-добре да знаете поне за някои от трудностите в началото, за да можете да преминете през това вълшебно пътуване с максимална лекота.

Всички млади родители са наясно, че трябва да се сбогуват със съня си, когато бебето се роди. Но понякога те вярват, че това няма да трае много дълго и че ще получават повече сън, когато детето им порасне малко. Но какво, ако ви кажем, че ще имате по-малко количество и по-лошо качество на съня за около 6 години след раждането на бебето?

Резултатите от проучването показват, че през първите 3 месеца от раждането майките спят средно един час по-малко от преди. Може би не е изненадващо, че бащите обикновено спят повече от жените си, но и те губят около 15 минути от нощната си почивка. 6 години след раждането, майките спят по 20 минути по-малко, а бащите все още не получават своите 15 минути. И двамата родители потвърждават намаляването на качеството на съня.

Родителите не получават достатъчно сън през първите 6 години след раждането на дететоunsplash

Д-р Сакари Лемола, автор на изследването, подчертава, че не са очаквали да открият, че сънят не се възстановява дори 6 години след раждането. Но той обясни, че всяка възраст може да има своите собствени проблеми. Децата вероятно спират да плачат вечер след известно време, но тогава може да имат кошмари, да са болни или просто да се събуждат по-рано от родителите си.

Тази информация е много важна, защото липсата на сън може да доведе до много различни проблеми. Например, тя е свързана с проблеми с концентрацията, катастрофи, увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. Разбира се, това не означава, че трябва да спрем да раждаме деца в името на собствения си живот и здраве. Целта на тази статия е да запознае родителите и да им помогне да разберат какви промени в начина на живот трябва да направят.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти