Упоритите и инатливи деца е по-вероятно да станат успешни в бъдеще

Упоритите и инатливи деца е по-вероятно да станат успешни в бъдеще
pixabay

Упоритите деца могат да бъдат кошмар. Понякога не разбираме защо не ни се подчиняват и се държат зле. Не знаем причините, които ги насърчават да оспорват нашия авторитет и някои от техните действия дори ни карат да мислим, че сме лоши родители. Но не се притеснявайте прекалено много, има нещо положително във всичко това, защото според проучване, проведено от ResearchGate, най-упоритите и бунтовнически настроени деца са по-склонни да станат успешни възрастни хора в бъдеще.

Ето какви са резултатите от проучването и какво се крие зад бунтовническото поведение на детето ви:

Какво казва науката за инатливите деца

Когато децата започват да учат, ние вярваме, че те трябва да оправдаят определени очаквания, като да получават добри оценки, да имат отлично поведение и да бъдат послушни и спокойни, за да имат обещаващо бъдеще. Това проучване, което е събрало информация от 1968 г., първоначално се основава на анализ на поведението на около 3000 деца на възраст между 8 и 12 години и включва стремежи, социално-икономически статус, семейно положение и въпросник за училищни и ежедневни дейности, чувства, мисли и навици на учениците.

След повече от 40 години проследяване, проучването показва, че децата, които обикновено се противопоставят на властта, са склонни да поставят под въпрос нещата, които се случват около тях и да мислят извън границите, които са били установени. Това им дава творческо предимство, когато става въпрос за нови идеи или бизнес стартиране. Онези, които се считат за бунтовници, непокорни, агресивни и упорити, успяват да работят на важни позиции на работното място, печелят повече пари от онези, които имат по-добри оценки и са били по-дисциплинирани в детството си.

Интелигентността, отговорността и ангажираността са важни

Характеристиките и поведението на учениците играят важна роля. Качеството на професионалното и академичното обучение, в допълнение към интереса и отговорността, които детето развива през целия си живот, са определящи фактори за постигане на успешна кариера и икономически успех.

Според анализираните променливи е установено, че успехът на инатливите и упорити деца в зряла възраст може да бъде резултат от техния егоизъм и способността им да поставят своите интереси на първо място. Тъй като не спазват наложените им правила, те стават експерти, когато преговарят. Те винаги търсят най-атрактивната и благоприятна възможност за себе си.

Това, което се смяташе за непокорно поведение преди 50 години, няма нищо общо с това, което е днес, а успехът на упоритите деца може да има друго обяснение

Начинът на живот, който съществуваше преди много години, вероятно не прилича много на сегашния ни начин на живот. От друга страна, възможно е в някои от случаите хората, които са били инатливи деца, да не са постигнали успех по най-етичния начин.

Ако детето ви е бунтовнически настроено или упорито, не трябва да се притеснявате, защото има вероятност детето ви да стане много успешен възрастен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти