Часът на раждането ви определя дали сте "сова" или "чучулига"

Часът на раждането ви определя дали сте "сова" или "чучулига"
Pexels

Най-общо казано хората се делят на два вида- сови или чучулиги. Чучулигите са ранобудните хора, които стават сутрин и имат енергия да свършат страшно много неща. Совите са хората, които сутрин просто не са активни. Ако има нещо за вършене, предпочитат да го оставят за късните часове на деня. 

Совите и чучулигите имат различен стил на живот, различни навици, различни предпочитания и различна среда, предполагат изследователите. Освен това, след някои проучвания, било установено, че моментът, в който сте родени, всъщност е "виновен" за това че сте сова или чучулига. Опитайте се да си спомните дали сте родени в ранните часове на деня или в късните, защото това може да обясни много.

Хората, които са родени сутрин, са по-активни сутрин

Очевидно хората са "програмирани" още от момента на раждането. След редица тестове, психолозите стигнали до извода, че хората, които са родени в ранните часове на деня са "чучулиги" или са по-активни сутрин, отколкото вечер. Същото важи и за хората, които са родени в късните часове- съответно те са "сови". 

Оказва се, че часът на раждането настройва биологичният часовник. Светлината, която виждаме, когато се родим, влияе на целия ни живот. Казано по-просто, ако сте родени през нощта, когато не е имало светлина, това е бил началният момент на вашата дейност. Така че, вие просто сте програмирани така.

Хората, които са родени преждевременно, могат да бъдат повлияни от своя момент на раждане по изключителен начин

Има хора, които са склонни да се събуждат изключително рано сутрин. Проучване сочи, че тези хора са се родили преждевременно. Освен това били открити и други интересни факти. Група недоносени деца е изследвана, докато спи през нощта. Те са имали по-малко общ сън с около 45 минути и по-лошо качество на почивката през нощта в сравнение с децата, които не са били недоносени.

Също така изследователите забелязват, че бебетата с ниско тегло при раждане се събуждат средно с 40 минути по-рано от останалите.

Как се отразява режима ни на сън?

Чучулигите обикновено са по-здрави. При совите по-често се срещат проблеми като депресия и промени в настроението. От друга страна, совите пък са по-креативни. Чучулигите са по-малко импулсивни, но по-продуктивни, когато става дума за работа от 09.00 до 17.00 ч.

А вие "сови" или "чучулиги" сте?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти