10 невинни въпроса, които могат да наранят чувствата на хората

10 невинни въпроса, които могат да наранят чувствата на хората
Pexels

Понякога може да не осъзнаваме, че това, което питаме, не е подходящо, защото смятаме, че това са неутрални въпроси. Може също така просто да искаме да се свържем с хората, но, за съжаление, да задаваме неудобни въпроси. Дори по-лошо, понякога просто да се опитваме да бъдем мили и полезни, но нараняваме човека отсреща. Има някои популярни въпроси, които можем да избягваме да задаваме, защото могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

1. "Защо все още си...?"

Да попитате някого защо все още е необвързан може да изглежда като комплимент, особено след като кажете, че е добре изглеждащ, но все пак може да го накара да се почувства ужасно. Въпросът повдига някои негативни обобщения за необвързаните и може да го накара да започне да се пита какво не е наред с него. Всъщност всяко "Защо все още си...?" напомня на човека, че е останал на същата фаза от живота си.

2. "Защо изглеждаш толкова уморен/а?"

Може просто да сте загрижени за тяхното благосъстояние, но може да изглежда така, сякаш им казвате, че изглеждат зле. Освен ако не сте особено близки, по-добре е да избягвате да задавате този въпрос, тъй като човекът срещу вас може да изглежда уморен поради проблем, който не иска да обсъжда, или може би просто така изглежда обикновено. 

3. "Какво правиш?"

Може да изглежда като нормален въпрос, но да попитате: "Какво правиш?" може да накара някого да се чувства неудобно, когато говори с вас. Това въпрос може да се разберем в смисъл "Какво работиш?". И ако в момента на човека му липсва посока в кариерата, това определено няма да е тема, за която иска да говори. Можете да опитате да попитате: "Какво те вълнува?" вместо това.

4. "На колко години си?"

Освен ако не сте в култура, в която трябва да разберете възрастта на другия, за да определите как да говорите помежду си, няма нужда да питате за нечия възраст. Може би защото след като сте достигнали зряла възраст, възрастта вече не е просто число. Това се превръща в мярка за това докъде сте стигнали и какво трябва да сте направили до този момент.

5. "Кой университет си завършил?"

Не всеки човек е завършил университет и в това няма абсолютно нищо лошо. С този въпрос обаче изглежда така, сякаш всеки задължително трябва да има висше образование. Ако човекът, с когото разговаряте, няма завършено висше образование, вероятно ще се почувства много зле. 

6. "Тренираш ли?"

Човекът срещу вас може да го сметне за обидно, сякаш му се подигравате. Има два варианта, може да го сметне за упрек, че тренира твърде много или за забележка, че не изглежда достатъчно добре. 

7. "От къде си?"

Въпреки че може просто да сте искрено заинтересувани да знаете произхода на някого, това може да се усети като дискриминация срещу някого, защото смятате, че той не изглежда така, сякаш принадлежи към собствената си страна. Това може да го накара да постави под съмнение собствената си идентичност и да изглежда, че се опитвате да ги стереотипизирате.

8. "Защо не излизаш повече?"

Имате добри намерения, когато задавате този въпрос, защото искате да насърчите някого да опита нови неща. Но може да е обидно, ако не е казано намясто. 

9. "Отслабнал/а ли си?"

Макар че обикновено го считаме за комплимент, може човек да отслабне заради болест или стрес. Ако случаят е такъв, вероятно не е в настроение да го обсъжда...

10. "Какво се случи?"

Обикновено това наистина е просто невинен въпрос. Но ако на някого се е случило нещо трагично, е малко безчувствено да го питате за това. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay