9 обикновени храни, които всъщност могат да навредят на вашия домашен любимец

9 обикновени храни, които всъщност могат да навредят на вашия домашен любимец
pixabay

Ние считаме нашите домашни любимци за членове на семейството, но често забравяме, че телата им са различни от нашите и се нуждаят от различен набор от хранителни вещества. Може да дадем мляко на котката си или фъстъчено масло на кучето си, но въпросът е: по този начин вредим ли на любимите си пухкави същества? И отговорът е Да. 

Ето кои са храните, които не бива да давате на домашния си любимец:

1. Храна за домашни любимци, която е за друг вид животни

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

Не е токсично да давате храна за кучета на котки или обратно, но различните видове животни се нуждаят от различни хранителни вещества. Храната за котки съдържа по-високи нива на протеини и калории. Кучетата се нуждаят от храна с повече фибри.

Храната за котки също има високи нива на таурин. Нуждаят се от него за балансиран метаболизъм. Тази съставка липсва в храната за кучета, тъй като те не могат да я метаболизират.

2. Бобови храни

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

Основният проблем при консервираните бобови е, че те съдържат консерванти и сол, които са опасни за домашните любимци. Например половин чаша консервиран боб съдържа около 400 до 500 милиграма натрий. Но натриевият толеранс на домашен любимец е много нисък.

Решение:
Ако вашият домашен любимец обича боб, изберете зелен фасул, леща или сушен боб. Не трябва да бъдат солени или консервирани. И ги давайте в много малки количества. 

3. Риба тон

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

Най-големите любители на рибата тон са котките, но дори кучетата понякога приемат рибата като лакомство. Дори ако вашата котка иска да яде риба, не трябва да давате консервирана риба тон ежедневно, защото може да причини отравяне заради живака.

Решение:
Има специални котешки храни с риба, които са създадени така, че да не вредят на животинките. Давайте от тези храни, вместо обикновена риба тон. 

4. Фъстъчено масло

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

Обикновено кучетата харесват фъстъченото масло като лакомство. Но някои производители добавят към този продукт ксилитол, който е токсичен за домашните любимци. Ксилитолът е подсладител, който се използва вместо захар, тъй като е по-нискокалоричен. Ксилитолът може да причини ниска кръвна захар и чернодробна недостатъчност при домашни любимци.

Решение:
Проверете хранителните вещества в буркана с фъстъченото си масло и дори ако в него няма ксилитол, бъдете внимателни и не давайте този продукт на вашия домашен любимец всеки ден, защото твърде много захар може да доведе до затлъстяване.

5. Тесто с мая

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: кучета

Суровото тесто за хляб, което съдържа мая, може да доведе до отравяне при кучета. Тестото може да се разшири в стомаха на кучето и да предизвика разкъсване на корема. Тъй като маята ферментира, кръвният етанол може да се повиши до токсични нива. Клетките на маята произвеждат етанол, което води до липса на координация и повръщане.

Решение:
Най-доброто решение е никога да не давате шанс на кучето си да опита тесто с мая, но в случай, че се случи без да разберете, заведете кучето при ветеринар, за да избегнете нежелани последствия.

6. Мляко

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

Не става дума за малки количества, а за ежедневна консумация на мляко. Няколко супени лъжици мляко не са проблем за вашето куче. Но даването на цяла купа от него на вашия домашен любимец може да доведе до диария, разстроен стомах и повръщане. И не забравяйте, че те са като нас и могат да проявяват непоносимост към лактозата - всъщност почти всички котки имат непоносимост към лактоза.

Решение:
Чистата вода е най-добрата течност, която вашите домашни любимци да консумират.

7. Сурово месо

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки и кучета

От една страна, това е добър източник на протеини, но от друга страна, има бактерии, които могат да навредят на храносмилането на вашия домашен любимец. Определени щамове от бактерии могат да доведат до болести. А понякога съдържа малки кости и малкият ви приятел може да се задави.

Решение:
Изберете диета според съветите на вашия ветеринарен лекар. Те могат да ви дадат съвет за това какъв вид месо е по-добро за здравето на вашия домашен любимец. Ако не сте сигурни в качеството на суровото месо, което използвате, придържайте се към суха храна за домашни любимци, която съдържа достатъчно количество протеин.

8. Бадеми

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: кучета и котки

Бадемите по принцип не са забранени от повечето експерти, но има някои рискове, за които трябва да знаете. Яденето на големи количества бадеми редовно (или дори само веднъж) може да причини стомашен дистрес, затлъстяване и панкреатит при домашни любимци. Симптомите могат да включват повръщане, подуване на корема и диария.

Решение:
Даването на няколко ядки като лакомство е добре, казват специалистите, но трябва да наблюдавате броя на изядените ядки и да не ги оставяте на масата, ако вашият домашен любимец може да стигне до тях сам.

9. Цитруси

Домашни любимци, които трябва да избягват тази храна: котки

Обикновено цитрусовите миризми отблъскват котките. Но все пак може да има изключения. Във всеки случай е по-добре да не давате цитрусови плодове на котка, защото това е токсично за тях и причинява изгаряне на кожата след излагане на слънчева светлина. Също така, след като изядат някоя част от лимон, те могат да страдат от слабост, депресия, повръщане и тремор.

Решение:
Дръжте цитрусовите плодове далеч от котката си, така че да няма достъп до тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти