Дървото на решенията ще ви подскаже кога да се разделите с половинката си

Дървото на решенията ще ви подскаже кога да се разделите с половинката си

Прекратяването на една връзка никога не е лесно, особено ако трябва да се откажете от някого, на когото държите. Може би сте надраснали партньора си - или обратното, или просто не изпитвате същите чувства като преди. Недоверието, изневярата, различията в житейските цели и лошата комуникация са основателни причини да продължите напред. Но дори и да направите правилния избор, все пак може да съжалявате след раздялата.

За съжаление, няма сигурен начин да разберете кога е подходящият момент да прекратите дългосрочна връзка. Понякога е най-добре да се доверите на интуицията си и да направите каквото смятате за правилно. Но дори и да е така, все пак трябва да мислите за партньора си и как вашите действия ще му се отразят. Например, може да сте в момент от живота си, когато искате да се изкачите по кариерната стълбица или да започнете бизнес. Вашият партньор пък настоява да имате деца и да се преместите в предградията. Обичате го и уважавате избора му, но вече не сте на същата страница. Въпросът е дали трябва да се откажете от мечтата си или да напуснете връзката и да започнете наново?

В такива случаи няма правилен или грешен отговор и вземането на решение може да бъде емоционално изтощително. Всяка връзка обаче има своя собствена динамика и понякога най-доброто, което можете да направите, е да продължите напред. Ако не сте сигурни какво да правите по-нататък, обмислете използването на "дървото за вземане на решения", за да придобиете известна яснота.

Какво представлява дървото на решенията за взаимоотношения и как помага?

Професионалният терапевт KC Davis препоръчва използването на дърво на решенията, за да разберете дали трябва да останете във връзка или да я прекратите. Запишете няколко въпроса, свързани с вашата ситуация, като начертаете различни варианти и техните възможни резултати. Този визуален инструмент ще ви насочва при вземането на решения, като същевременно ви помага да организирате мислите си.

Дърветата на решенията се използват широко в бизнеса, машинното обучение, маркетинга, финансите и други области. Например, предприемачите могат да използват този инструмент, за да вземат решение за маркетингова стратегия или да оценят възможностите за растеж.

Можете да използвате същия подход, за да оцените връзката си, кариерата си или други области от живота си. Диаграмата следва естествения поток на мислите, което улеснява разбирането на последствията от вашите действия. В същото време ви помага да идентифицирате първопричината за всеки проблем, с който се борите и колко далеч сте готови да стигнете, за да го разрешите.

Ето как да го разчертаете

Тук има видео, в което можете да видите конкретен пример.

Първо вземете химикал и хартия и помислете за основния проблем, който ви кара да поставяте под въпрос връзката си. След това напишете въпрос, свързан с този проблем. Да приемем, че сте разбрали, че вашият партньор ви е изневерил. Имайки това предвид, запитайте се: "Склонна ли съм да приема поведението му?" Ако отговорът ви е Да, тогава има смисъл да останете във връзката. Но ако не желаете да приемете това, което току-що се е случило, обмислете различни начини на действие, които бихте могли да предприемете.

Ако изберете втория вариант, опитайте се да определите дали партньорът ви се опитва да ви нарани. Запишете този въпрос и възможните отговори. Например, вашата половинка може да е изневерила по причини, които нямат нищо общо с вас. Друга възможност е той да го е направил, защото ви е бил ядосан. След това избройте възможните резултати за всяка опция. Те могат да включват положителни резултати (напр. вашият партньор ви е изневерил, но е готов да се промени) или отрицателни резултати (напр. действията му са причинили непоправими щети на връзката ви).

Продължете да разширявате своето дърво, докато придобиете повече яснота. Когато приключите, направете крачка назад и анализирайте всеки сценарий и се вслушайте в инстинкта си. Ако чувствате, че раздялата е неизбежна или че вече не можете да се доверите на партньора си , може би е време да продължите напред.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay