Защо сте склонни да се влюбвате в едни и същи типове хора?

Защо сте склонни да се влюбвате в едни и същи типове хора?
Pexels

Влюбването е едно от най-вълнуващите преживявания в живота. Но замисляли ли сте се защо сте склонни да се влюбвате в едни и същи типове хора отново и отново? Въпреки че много хора може да мислят, че това е просто съвпадение, всъщност има психологическо обяснение зад този феномен.

Това не е съвпадение

Ако се чувствате като заседнали във филма "Вечното слънце на неопетнения ум", тогава е време да разберете защо сте склонни да избирате едни и същи типове хора. Според изследователите е обичайно хората да приписват края на една връзка на характера на бившия си партньор и да решат да потърсят различен тип човек. Въпреки това, техните изследвания показват, че хората са склонни да продължат да се срещат с подобен тип човек, въпреки това желание за промяна.

Изследователите са използвали данни от текущо многогодишно проучване на двойки и семейства в няколко възрастови групи, за да сравнят характерите на настоящите и миналите партньори на 332 индивида. Проучването установява, че склонността да излизате с някого с подобен характер е нещо повече от просто предпочитание.

Те подчертават значението на разбирането на нашите собствени модели във взаимоотношенията и влиянието, което те могат да окажат върху нашия любовен живот. Като разпознаем нашето привличане към определени типове хора, можем да вземем съзнателни решения да преследваме здрави и пълноценни взаимоотношения.

По-лесно е да използвате същата стратегия

Водещият автор на изследването, Юбин Парк, предполага, че във всяка връзка хората учат стратегии за работа с характера на партньора си. Ако характерът на новия партньор прилича на този на бивш партньор, използването на уменията, научени от предишната връзка, може да бъде ефективен начин да започнете нова връзка с положителна нотка.

Парк също така отбелязва, че ако някой постоянно изпитва едни и същи проблеми в отношенията си, той трябва да обмисли как гравитирането към подобни личностни черти на техните партньори може да допринесе за тези проблеми.

Това изследване подчертава важността на самосъзнанието и разбирането на нашите собствени модели във взаимоотношенията. Като разпознаваме нашето привличане към определени типове хора и размишляваме върху минали преживявания, можем да вземаме информирани решения и да изграждаме по-здрави взаимоотношения. 

Може да се дължи на травма от детството

Освен това има още една теория, наречена Имаго. Тя предоставя интригуващо обяснение за този феномен на романтичното привличане. Теорията предполага, че много хора имат рани или щети от детството си, с които не са успели да се справят, когато са били млади и безсилни.

Според теорията на Имаго, хората се стремят да разрешат символично тези проблеми, като избират конкретен тип човек, в който да се влюбят. Избраният любовен интерес представлява възможност за работа и коригиране на тези неразрешени проблеми по начин, който не е бил възможен по-рано в живота.

Представете си, че сте израснали в семейство, където баща ви е малтретирал майка ви както физически, така и емоционално. Като дете сте били безсилни да промените ситуацията, което е довело до развитието на "имаго" или образ на агресивен човек. Като възрастен може да откриете, че сте привлечени от хора с подобни агресивни черти, опитвайки се да ги промените по същия начин, по който сте искали, когато сте били по-млади.

От съществено значение е да осъзнаем влиянието на преживяванията от детството върху настоящия ни живот. Като изследваме тези преживявания и тяхното влияние, можем да коригираме това, което ни привлича.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay