Как вашето възпитание се отразява на взаимоотношенията ви?

Как вашето възпитание се отразява на взаимоотношенията ви?
Pexels

Според лицензирани брачни и семейни терапевти начинът, по който сме израснали през детството, има голям ефект върху връзките ни днес. Ако някога сте се чудили защо връзките ви са били неуспешни, опитайте се да се върнете към детството си. По-скоро отношенията, които сме изградили с нашите родители, играят основна роля в това какво очакваме от нашите партньори, как получаваме и изразяваме любов и как реагираме в стресиращи връзки.

Има 6 различни типа любовни стилове и се надяваме да ви помогнем да определите как обичате и как искате да бъдете обичани въз основа на книга, написана от експерти.

1. Угодникът

Угодниците обикновено са тези, които са израснали с лоши, контролиращи и осъждащи родители. Ако родителите ви винаги са намирали недостатъци в нещата, които сте правили, или ако смятате, че са ви показвали любов само когато сте имали добра оценка в училище, тогава може би ще сте угодник днес.

Угодниците търсят приемане и утвърждаване и винаги се уверяват, че поставят щастието на всички останали пред своето собствено. Ако сте угодник, тогава може да ви липсва инициатива, да сте много нерешителни и като цяло да сте пасивни във вашите отношения.

2. Жертвата

Жертвите са израснали в хаотични домове, а родителите им са били агресивни и груби. Те не обичат да бъдат забелязвани или да се говори за тях - те са доста потайни и са се научили как да понасят непоносимото. От време на време някои от тези деца изграждат цял вътрешен свят, за да стоят далеч от реалността на техния насилствен свят.

Като възрастни може да им е трудно да осъзнаят стойността си и често могат да се чувстват неспокойни, незаинтересовани и апатични. Те дори могат да се окажат във връзка с контролиращ партньор и да се придържат към нуждите на партньора си, както са направили с родителите си.

3. Контолиращият

Контролиращите се нуждаят от своя контрол върху определени аспекти от живота, защото това им позволява да изхвърлят емоциите, през които са преминали като деца. Този контрол всъщност е тяхната защита от негативни емоции като страх, смущение и безсилие. Тъй като гневът е едно от "безопасните" чувства, те обикновено се придържат към тази емоция. 

Когато станат възрастни и намерят партньор, те стават смели, волеви и твърди. Те са склонни да разчитат предимно на себе си, вместо на партньора си и е по-малко вероятно да поискат ръка за помощ. 

4. Колебливият

Колебливият е израснал с много непредсказуеми родители, които са били ненадеждни, нестабилни и нередовни, когато са изразявали любовта и топлината към децата си. Ако родителите ви са ви обещали като дете и в крайна сметка не са изпълнили това обещание, вероятно ви е било трудно да разчитате отново на тях, което може да ви е накарало да се почувствате пренебрегнати.

Като възрастен вие се стремите да намерите надеждна и стабилна връзка, нещо, което може би никога не сте имали като дете. Колебливите търсят идеалната любов и не обичат да се чувстват изоставени. Тъй като любовта никога не може да бъде съвършена, те могат да се окажат разочаровани и огорчени.

5. Избягващият

Избягващите израстват, разчитайки на себе си, и се научават как да бъдат независими - това е така, защото са свикнали родителите им да не показват много привързаност. Родителите им са ги учили, че да си емоционален е същото като да си слаб и че е най-добре да разчитат на себе си.

Поради това, като възрастни, те са склонни да крият емоциите си и рядко искат помощ или казват на някого какво искат/от какво имат нужда. В отношенията те може да се страхуват да покажат близост и интимност към партньора си и могат да изглеждат много изолирани.

6. Сигурният конектор

Във взаимоотношенията се смята, че сигурните връзки се чувстват спокойни с даването и вземането – те имат здравословен, стабилизиран начин да изразяват както собствените си грешки и силни страни, така и тези на партньора си, без да омаловажават никого.

Те нямат проблеми да споделят емоциите си с партньора си. Това е така, защото през цялото им детство са били учени да разрешават спорове и да приемат грешките си. Тези хора също нямат проблем с несъгласието или установяването на граници и обичат да изживяват нови неща. Ако сте със сигурен конектор, той/тя вероятно ще иска подкрепа от вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay