Мъжката гледна точка: За лъжата и изневярата

Един от най-чететените блогъри в България ще се опита да ни обясни защо мъжете ни мамят. И защо ние мамим тях.

От женска гледна точка, мъжете са точно толкова променливи, непредвидими, неразгадаеми, колкото и ние им се струваме на тях. Да, обикновено умеем да ги манипулираме, но това не означава, че не сме способни и съвсем безкористно да леем сълзи, защото не разбираме какво искат от нас. Какво чувстват към нас. Какво са готови да ни дадат и какво ще ни вземат завинаги.

В опита си поне малко да дръпнем перденцето към душевността на "извънземния" пол, през март сме поканили един мъж на гости в дамското царство на Jenite.bg. Избрахме именно "нашия" месец, за да покажем, че не сме чак толкова егоцентрични и глухи за всичко, освен собствения си глас. Мъже, искаме да ви чуем! Искаме дори да се вслушаме в чутото, да вникнем в него, за да ви разберем и обичаме по-красиво.

Както вече ви съобщихме миналия вторник, нашият гост е един от най-четените блогъри в България - Стефан Кръстев, известен във виртуалното пространство и като Cefules. Той има издадени над 10 книги в различни жанрове, неуморно споделя мъдростта си и в интернет. Но като оставим настрана популярността му, причините да изберем именно него са далеч по сериозни. Стефан Кръстев е "човек на грубата действителност и нежността в сюжетите, на мъжките професии, но на женските образи в творчеството". Разчитаме, че точно такава личност ще ни каже истината в очите - наблюдаваната, преживяната, преболедуваната. Цялата истина.

Днес това ще бъде истината за лъжите и изневерите. От мъжка гледна точка.

Една невинна грешка може да преобърне целия живот. Да, може не да разруши, а да възстанови отношенията, ако са се спуснали по инерция, по емоционалния наклон, надолу към бездната на безразличието.

Една невинна грешка може да пробуди позаспалото между двама. Повторно да ги накара да се обикнат. И двамата да открият новото един за друг, което е било пред очите им, но унесени в скоростта на ежедневието и спокойствието, създадено от близостта, която са започнали да възприемат като даденост, не са забелязвали.

Една невинна грешка може да направи отношенията им по-красиви. По-страстни и нежни. По-дълбоки и повече разбиране да има. Повече привличане, дори. И вместо край, тази грешка да е начало. Начало със стойност на възкресение. А, ако една невинна грешка не доведе до всичко това, връзката, колкото и здрава да е била, каквото и да са съградили заедно двамата, в личен и емоционален план, то тогава не са се заслужавали и отдавна вече не са се обичали.

Защото, щом обичаш, ще простиш. А ако не си способен да простиш, няма смисъл да се заблуждаваш, че си обичал. Но дори прошка да има, а отношенията да станат по-добри от преди, да преминат в нов разцвет, все пак обрат е станал. И животът никога няма да бъде какъвто е бил преди. Промяната е необратима реалност, а много хора не са подготвени за промяна, пък била тя и спасителна.

Мъжката гледна точка: За лъжата и изневяратаЗатова са и лъжите. И от мъжка, и от женска страна.

А причините за самата изневяра са много повече и много по-дълбоки, отколкото причината за лъжата.

Най-често мъжът изневерява от глупост. По-слаб се оказва от природата си. А мъжката природа е природа на завоевател. Тя – неговата природа – обича да покорява върхове. Съседни кралства, а черешата на двора му да е по-висока и по-плодоносна от тази на кошмията, че така му създава чувството, че е покорил по-дълбоки небеса, отколкото комшията. И тази покорителска природа е накарала дори Господ да му заповяда: "Не пожелавай жената на ближния си, ни нивата му, ни...". Вижте точно как е в Първа Моисеева книга.

Жената в тази Божия заповед е поставена до нива и до добитък, но не от Божие пренебрежение към жената, а от отношението му към мъжките чувства. По-точно тези, които формират нрава на мъжа, като нрав на завоевател. Какъвто е бил някога, такъв си и остава, мъжа. И когато почувства възможност за победа, изкушава се да си докаже, че е способен за нея.

Да, мисли си, че е влюбен, влюбен е и наистина, но това е влюбване в предизвикателството, в непревземаемата отвесна скала на платото. В прекрасната алегория на риска, който е пред него. А красотата на жената, като всяка красота, за него е риск. Риск, който е и тръпката на живота му, или както казват англичаните, "солта на живота". Точно тази покорителска природа формира мъжа в моментите на флирт, като прелъстяващ, докато жената срещу него е изкушаващата.

Мъжката гледна точка: За лъжата и изневяратаНай-често жената изневерява заради емоционална самота. Тя иска някого, с когото да сподели не само тяло, а дълбоките му трепети, страховете, надеждите си, красотата на онези усещания, които нямат форма и лице и за това не може да ги види в огледалото, но търси огледало за тях. А такова огледало може да бъде само мъжката душа на някого, когото намира за себеподобен. 

И ако е престанала да чувства онзи, с когото живее и когото обича, като достатъчно себеподобен, че да може в него да огледа себе си, тогава има усещане, че чезне и се губи. И колкото и да го обича, за да спаси себе си, понякога дори за да продължава да му дарява себе си, търси друг. Дори несъзнателно го търси. Но как да разбере кой е, освен ако не открие онази изкусителна част от себе си, която може да оцени само един такъв мъж.

В такива моменти тя изявява цялото си очарование. Защото е изкусителката. И достатъчно е само чувството ѝ, че е изкусителка. Това ѝ доказва, че е жива, че още е същата. В повечето случаи дори не е необходимо да стига до изневяра. А да съзнае, че е възможна. Да предизвика отсреща желанието за нея. Но вече пробудила прелъстителя, създала предизвикателството, понякога разрешава да бъде покорена, или просто не може да устои да не бъде покорена.

Отново природа!

Разбира се, това е обобщено описание. Твърде генерализирано, че да е точно за който и да е било частен случай, а при всеки частен случаи има много различни причини, куп други мотиви и възможности, емоционални нюанси. Които правят всяка изневяра по своему уникална.

Със сигурност две неща мога да кажа за изневярата:

Първо: Не съм от тези, които я одобряват, но пък и не мога да я упрекна!

И второ: Няма връзка с любовта. Не означава липса на любов към обекта на изневяра.

Създава предпоставка за погребването на тази любов, но не изневярата убива любовта, а в повечето случаи го прави лъжата, която обикновено следва изневярата. Колкото и благородна да е една лъжа, колкото и мотивирана да е, тя създава разстоянието между двамата. Тя отчуждава. Самият характер на лъжата се нуждае от следваща и следваща лъжа, а така дистанцията между двамата расте, докато накрая се стигне до там, че в една прегръдка има двама напълно непознати и чужди.

И тази прегръдка е само спомен за онова, което е било. Самата тя е лъжа. Лъжовен образ на нещо, което може и да го е имало, но отдавна вече го няма.

А тогава нито любовницата, нито любовникът са изневяра. Напротив, законният или законната са такава.

Жесток финал, но изстрадан. За щастие: отдавна.  

Ако искате да следите гостуването на Стефан Кръстев в Jenite.bg, присъединете се към нашата страница във фейсбук!

154 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.55
Мортиша Адамс 02.04.2013|14:33
Понякога не е толкова лесно , колкото си мислиш .
54
Masha Orso 13.03.2013|16:49
Хората просто не сме моногамни същества и това е, аз за това съм против брака и съм ЗА това щом чувствата се и връзката се изчерпат просто да бъдем достатъчно честни с партньора си и да кажем - край.
53
луда гъба 13.03.2013|16:02
Много са сладки мъжете с техните разсъждения
52
Росица Живкова 13.03.2013|15:55
Майко мила! Идва пролет, а тука бъка от текстове, от които ти иде да си сложиш въжето.
51
нова надежда 13.03.2013|15:19
Сладурана;) Един да напише от опит, а не какво БИ правил.
50
Дарин Трифонов 13.03.2013|15:04
не мога да разбера защо всички отричат възможността мъжете да не могат да издържат едва ли не и винаги при първа възможност изневеряват.сигурно рядко срещате такива мъже жени , но аз не изневерявам и никога не съм го намирал за нещо нормално
49
Zlatina Todorova 13.03.2013|14:57
не съм съгласна.зависи много какъв човек си по принцип и как възприемаш секса,но за мен има секс без емоционално обвързване,просто секс.и когато имаш връзка има възможност да се изневери без чувства просто леко залитане което няма никакво емоционално значние за теб и не се повлиява на любовта ти към половинката ти
48
Мartina Georgieva 13.03.2013|14:54
ето аз ще напиша :)) преди много често изневерявах.не знам защо,може би просто не намирах напълно това от което имах нужда в никои от мъжете с които съм била във връзка.но в един момент се промених и намерих човек с които се чувствам много добре и много обичам и сега честно казано не мога да си представя да му изневеря.не че е не възможно но съм почти сигурна че не бих го допуснала заради него и заради мен самата
47
Dobi Zvezdeva 13.03.2013|14:21
и аз така мисля.по добре да не знам имам предвид ако е било просто секс а не емоционална връзка месеци наред.предпочитам половинката ми да се постарая да прикрие изневярата за да не се чувствам наранена
46
viki stoilova 13.03.2013|13:55
След изневяра, вече няма да е същото дори и да събереш сили и да простиш.
45
galia ivanova 13.03.2013|13:37
това описание е объркано и нелогично.тук там има нещо смислено , но като цяло ми звучи глупавоп определение на нещата
44
Виличка Лъжичкова 13.03.2013|12:44
не мога да кажа,че съм безгрешна, затова ги разбирам хората, страстта и желанието понякога надделяват над здравия разум
43
Фани Василева 13.03.2013|12:18
И аз като по-млада мислех по същия начин, но от днешна гледна точка си мисля, че бих го простила при определени обстоятелства, все пак всички сме хора и понякога кривваме от правия път, а и колкото е трудно да се признае - може и сами да сме си виновни за това.
42
Milata Mila 13.03.2013|11:53
Това е едно от нещата,което не бих простила,за мен изневярата е предателство,което не заслужава прошка.
41
криворазбрана цивилизация 13.03.2013|11:36
никога не бих простила изневяра, по-скоро това ще сложи край на отношенията ни.
40
Radina Arabadjieva 13.03.2013|11:14
Истина си е, изневеряват мъжете от глупост, поне жените имат що годе по-приемлива причина.
39
Ема Маринова 13.03.2013|10:58
Мъжете изневеряват или защщото са си такива по природа и не могат без това(тези държат да го демонстрират пред всички),или защото са имали нужда и това са единични случаи (тези искат да го скрият от половинката си на всяка цена)
38
Анита Кралева 13.03.2013|10:43
Една невинна грешка може да пробуди позаспалото между двама. Честно казано, на мен такива грешки не ми се виждат невинни, а освен това ще съм му толкова ядосана, че няма да се побирам в кожата си!
37
Margо Filipova 13.03.2013|10:38
В толкова различни светове живеем, понякога ми е чудно как и къде се срещаме!
36
София Павлова 13.03.2013|10:27
Тяхната гледна точка винаги ми е била непонятна!
35
roni peteva 13.03.2013|10:02
Много ми хареса тази статия.
34
Margarita Nikolova 13.03.2013|09:27
Хубава статия...поздравления!
33
didka abadjieva 12.03.2013|19:36
Много истини има в тази статия.
32
meglena kostova 12.03.2013|19:03
кой го написа това?
31
траян тодоров 12.03.2013|18:37
че кой ни слуша нас
30
vili deneva 12.03.2013|18:33
Такива статии са много поучителни за всеки от нас.
29
мая анкова 12.03.2013|17:56
Най-често мъжът изневерява от глупост. самата истина
28
задънена улица 12.03.2013|16:52
Много мъже изневеряват когато са попаднали в някаква емоционална дупка или влизат в критическата възраст.
27
deja vu 12.03.2013|16:51
Понякога обаче болката е толкова силна у единия че е неспособен да прости
26
задънена улица 12.03.2013|16:50
Прошката си заслужава само ако нещата ще се променят към по-добро
25
deja vu 12.03.2013|16:45
Сексът винаги поражда емоционална обвързаност.
24
задънена улица 12.03.2013|16:43
Жените изневеряват когато страдат от липса на внимание. Когато половинката им не го уважава, не си изслушва.
23
angel eyes 12.03.2013|16:41
"не изневярата убива любовта, а в повечето случаи го прави лъжата, която обикновено следва изневярата." - така си е, няма какво да добавя
22
deja vu 12.03.2013|16:39
Съгласна съм че мъжът изневерява от глупост, а жената от емоционална самота. Точно така е в 90% от случаите.
21
vanya vaseva 12.03.2013|16:37
Никойн в коментарите си не е писал дали е изневерявал;)))
20
Diana Nenova 12.03.2013|16:36
Хората не сме моногамни същества, но от любов към другия и най-вече да не му причиним болка и страдание потискаме понякога желанието си да изживеем някоя авантюра. И това, ако не е любов...
19
vanya vaseva 12.03.2013|16:34
Лъжата е лоша, но знаеш ли колко хора искат да бъдат лъгани!
18
vanya vaseva 12.03.2013|16:32
Хареса ми много статията, мъдра и вярна.
17
deja vu 12.03.2013|16:29
Много талантлив български писател е Стефан Кръстев
16
Пламена Недялкова 12.03.2013|16:25
Много се радвам ако наистина има такива мъже , но съм почти сигурна , че те не съществуват . Секса е като храната :) можеш ли да ядеш всеки ден боб .... не , нали :)
15
Пламена Недялкова 12.03.2013|16:23
Хубава статия , която те кара да се замислиш . За мен секса не е изневяра , но ако се обвържеш емоционално с обекта това вече е изневяра .
14
deja vu 12.03.2013|15:46
Тръгне ли се веднъж по пътя на лъжите, няма спиране. Преди да кривнем от правия път, е най-добре да се поставим на мястото на другия, който излиза потърпевш. Как бихме се чувствали ние ако на нас ни изневерят.
13
brown sugar 12.03.2013|15:37
Не мисля, че са сложни. Ние си ги правим такива, както си правим с целия живот.
12
Alena Bukva 12.03.2013|15:36
Трудно си представям да мога да изневеря, но все пак не мога да кажа никога няма да ми се случи. Предпочитам обаче преди това да опитвам всичко друго за да променя ситуацията.
11
Alena Bukva 12.03.2013|15:35
И аз съм така. Лъжата е нещо много по-лошо, но понякога май е необходима. Не знам, сякаш още не съм узряла за този вид отношения.
10
Milen Stanchev 12.03.2013|15:35
Евала на мъжете, които не изневеряваме на жените си! Може да ни се иска, може тайночко да си представяме други жени, но НЕ изневеряваме на половинките си!
9
Kremena kremi 12.03.2013|15:34
Страхотен начин на изразяване наистина. И е много прав, дори за женската гледна точка :)
8
brown sugar 12.03.2013|15:34
Не знам, сигурно и в моя живот ще дойде момента на изневярвата или не..не се знае. Но не мога и аз да я упреквам. Мисля, че дори на моменти е необходима.
7
Alena Bukva 12.03.2013|15:34
"И достатъчно е само чувството ѝ, че е изкусителка. Това ѝ доказва, че е жива, че още е същата. В повечето случаи дори не е необходимо да стига до изневяра. А да съзнае, че е възможна. Да предизвика отсреща желанието за нея." - Ей това е много вярно за жените, браво на автора. Това е десятка.
6
Лола Стефанова 12.03.2013|15:33
Аз съм от хората, които не искат да знаят за прегрешенията си на половинката, тъй като това със сигурност ще съсипе доверието между нас, а нещо такова трудно се изглажда отново. Ако изневярата - признаването и прошката бяха толкова лесно нещо, то със сигурност щеше да има повече щастливи и хормонични съществуващи двойки.
5
Roberta Tododrova 12.03.2013|15:25
Много е прав, лъжата е по-лоша и от изневярата и по-непростима. Винаги съм казвала, че съм по-склонна да простя изневяра, отколкото лъжа, макар да не съм много сигурна в това, което твърдя, но за мен лъжата е предателство и след нея нищо вече не е същото.
4
monika georgieva 12.03.2013|15:21
Трябва да я покажем на повече приятелки :)
3
monika georgieva 12.03.2013|15:21
Страхотна статия . Отношенията между мъжа и жената са много сложни и е хубаво да четем такива статии .
2
Милена Симова 12.03.2013|15:03
Много красиво разказано, какво всички думи, които излизат от Cefules. Обожавам да чета блога му, а се радвам, че сега и тук мога да прочета нещо от него.
1
lilqna terzieva 12.03.2013|14:57
Много хубава статия е това . Трябва повече хора да я прочетат .
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти