7 тревожни признака на пасивно агресивно поведение

7 тревожни признака на пасивно агресивно поведение
Pexels

Нека бъдем реални – понякога всички сме виновни за пасивно-агресивно поведение. Знаем, че сме, въпреки че сме наясно колко е токсичен.

Има ситуации, в които чувстваме, че е по-лесно да мълчим или да се цупим, отколкото да направим нещо емоционално зряло и всъщност да изразим емоциите си по здравословния начин.

Докато не се случва често и го идентифицирате като опасно, вероятно няма за какво да се тревожите.

Но какво ще стане, ако си имате работа с някой, който напълно не е наясно с моделите на поведение?

Как се справяте с романтичен партньор, чиято основна форма на комуникация е пасивната агресия?

Е, първо, трябва да дефинирате пасивно-агресивното поведение и да научите всички признаци на пасивна агресия. След това можете да потърсите най-ефективните начини да се справите с него.

Какво означава пасивно агресивно? Клиника Майо определя пасивно-агресивното поведение като "модел на индиректно изразяване на негативни чувства, вместо открито адресиране към тях".

Навремето пасивно-агресивното разстройство беше класифицирано като разстройство на личността, но Американската психиатрична асоциация реши да го премахне от DSM-IV (Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства) и вече не се счита за състояние на психичното здраве.

Въпреки това само по себе си това не прави пасивната агресия по-малко тежка. Това все още е сериозно състояние, което оказва влияние върху психическото благополучие.

Не само това: пасивно-агресивното поведение също засяга членове на семейството, колеги и особено романтичните партньори на тези, които страдат от него.

Симптоми на пасивно агресивно поведение

Какви са признаците на пасивна агресия? Кои са червените знамена, на които трябва да обърнете голямо внимание?

1. Мълчалив отговор на спора

Когато влезете в спор с пасивно-агресивен индивид, никога няма да го накарате да отговори. Те няма да ви кажат какво ги притеснява, нито ще назоват грешките ви на глас.

Вместо това, това, което ще получите, е нещо друго: мълчаливо отношение и цупене. Ще видите, че са в лошо настроение и че нещо не е наред, но нито дума няма да излезе от устата им.

Тези двойки, които непрекъснато се карат във връзка и Втората световна война тече всеки ден, може да си помислят, че това е някак си освежаващо след цялата драма. Но повярвайте ми, това е червен флаг!

Да държите емоциите си в бутилка, включително чувството на гняв, не е здравословно. Всяка форма на директна комуникация, която понякога включва и спорове, е по-добра от пасивно-агресивните начини за справяне с нещата.

Как да се справя

Ако сте в пасивно-агресивна връзка, партньорът ви трябва да подобри комуникационните си умения – това е съвсем ясно. Но те не могат да го направят без вашата помощ.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да ги оставите да се охладят малко и да им дадете пространствоНе искайте отговори веднага и оставете ситуацията да се успокои, преди да влезете в нова конфронтация.

След като изтече достатъчно време, върнете се при пасивно-агресивния индивид и му кажете, че искате да разберете повече за чувствата им. Кажете им, че са чути и ги насърчете да говорят.

2. Сарказъм и ирония

Друг пример за пасивно-агресивно поведение е прекомерната употреба на сарказъм и ирония. Нека бъдем честни – всички ние го използваме от време на време, но разликата тук е, че хората, които страдат от пасивно-агресивно разстройство, използват сарказма, за да прикрият истинските си чувства.

Вместо да ви критикуват открито, те едва доловимо ще ви обидят. В същото време те очакват да приемете намека и магически да промените всичко, което ги притеснява.

Да вземем това като пример: Вашият колега, член на семейството или партньор не харесва избора ви на облекло за деня.

Но когато ги попитате какво мислят за това, те ще кажат нещо като: "О, пуловерът ти е наистина хубав. От баба си ли го взе назаем?" или "Харесва ми. Но не знаех, че 80-те са отново на мода.”

Как да се справя

Най-лошата идея е да се пуснете по течението и да отвърнете на огъня с поредната саркастична шега. Знам, че искаш да им дадеш да опитат собственото им лекарство, но повярвай ми, това ще задълбочи още повече конфликта.

Вместо това им кажете, че сте напълно наясно какво правят. Кажете им високо и ясно, че им е позволено да изразят мнението си, без да ви обиждат.

3. Упоритост и мрачност

Чести признаци на пасивна агресия са упоритост, мрачност и враждебно поведение.

Всъщност през 2009 г. екип от експерти направи проучване. Междуличностни и биологични процеси в психиатрията: Конструктивната валидност на пасивно-агресивното разстройство на личността при пациенти, страдащи от пасивно-агресивно разстройство.

И познай какво? Повечето от тях са мрачни и спорещи.

Честно казано, всички сме виновни за това от време на време. Независимо от това, когато тези отговори станат единствената форма на противопоставяне, която човек може да покаже, това определено е червен флаг.

Какво означава това в една романтична връзка? Е, имате определени изисквания от партньора си.

И е напълно нормално те да не са съгласни с някои от вашите условия или да не могат да отговорят на вашите стандартиНе това е проблемът – проблемът е, че те няма да кажат нищо за това.

Вместо това те ще станат мрачни и тъжни, без да ви кажат истинската причина зад този тип поведение.

Как да се справим с него

Най-добрият съвет, който мога да ви дам тук, е да избирате битките си. Ако искате да опитате и да поправите тази връзка, имайте предвид, че не можете да промените това за партньора си, така че не го губете заради всяко малко нещо, за което той се инати.

4. Постоянно оплакване

Според някои научни изследвания съществува тясна връзка между пасивната агресия и негативистичното разстройство на личността. Пасивно-агресивните хора обикновено са и песимисти и рядко виждат нещо положително в живота.

Казано по-просто: пасивно-агресивните хора се оплакват през цялото време. Но те рядко протестират срещу нещо конкретно.

Всъщност те се заяждат и мрънкат през цялото време. Те очевидно не са доволни от собственото си психическо благополучие, но отказват да направят каквото и да било по въпроса.

Вместо това те предпочитат да разпространяват негативната си енергия навсякъде и да унищожават благосъстоянието на всички останали в процеса.

Как да се справя

Ако негативността е една от преобладаващите личностни черти на вашия партньор, най-важното е да не й позволявате да ви завладее. Не позволявайте на тяхната негативност да вземе най-доброто от вас.

Междувременно винаги можете да направите всичко възможно, за да им покажете всичко красиво, което животът може да предложи.

5. Отричане на обидата

Напълно нормално е от време на време да се чувстваме негодуващи, особено когато сме били третирани несправедливо. Въпреки това е несправедливо да твърдиш, че всичко е наред, когато всъщност таиш злоба за нещо, което се е случило преди векове.

Точно това прави вашият партньор. Те са разочаровани и огорчени, но отказват да го признаят. И когато ги извикаш за поведението им, те те обвиняват, че си луд.

Не сте близо до съвършенството и признавате, че сте направили грешка в миналото. Но ако кажат, че са ви простили, трябва ли това наистина да ви се обвинява до края на живота ви?

Как да се справя

Първо и най-важно, направете всичко възможно да коригирате грешките си. Но ако знаете, че сте се извинили и сте направили всичко по силите си, за да покажете угризения, игнорирайте пасивно-агресивните им начини. Не позволявайте на вашия човек да ви кара да се чувствате виновни за нещо, за което уж са ви простили.

 6. Обезценяване на жертвата

Пасивната агресия често е свързана с нарцистично разстройство на личността. За да бъдем точни, това е един от симптомите на прикрития пасивно-агресивен нарцисизъм.

Ако имате работа с този тип нарцисисти, те ще използват цялата си енергия, за да ви накарат да се почувствате по-малко достоен. Те ще положат много усилия, за да намалят самочувствието ви и в крайна сметка да разрушат психическото ви благополучие.

Номерът е, че те няма да използват директни обиди – поне не в началото. Но чували ли сте някога за нещо, наречено комплименти отзад? Това е още по-ефикасно средство за убиване на нечие самочувствие.

По принцип комплиментът с обратна ръка е идеално смесена комбинация от комплимент и обида. Например, ако получите повишение, вашият партньор нарцисист ще каже нещо подобно:

"Не очаквах да получиш това повишение. Много добре".

Виждате ли какво направи? На пръв поглед те поздрави, но всъщност показа, че никога не е вярвал в теб или че не го заслужаваш.

Проблемът е, че повечето жертви не разбират това веднага. Вместо това техните партньори ги саботират от години с помощта на тези и подобни манипулативни техники.

Преди да се усетиш, спираш да вярваш в себе си. Мислите, че нищо, което правите, никога не е достатъчно добро и чувството ви за самоуважение е разрушено.

Как да се справя

Най-доброто нещо е да напуснете тази ситуация възможно най-скоро. Но знам, че преминаването от нарцисист е процес, така че докато това се случи, моля, работете върху увереността си.

Не забравяйте, че никой не е по-важен от вашето психическо здраве. Вместо да се фокусирате върху техните обиди, съсредоточете се върху всички добри неща, които сте постигнали.

Имайте предвид, че мнението на някой друг никога не може да определи кой сте. Освен това вашият партньор очевидно вижда, че сте много по-добър от тях; в противен случай те не биха почувствали необходимостта да обезценят стойността ви на всяка цена.

 7. Отлагане

Пропускане на крайни срокове, закъснение, никога нищо не свършено, умишлено неуспех, забавяне, намиране на извинения... Можете ли да свържете това с партньора си? В този случай си имате работа с пасивно-агресивен човек.

Нека ви кажа, че всичко това са червени знамена на пасивно-агресивно поведение. Това е доста често срещано при хора с избягващ тип личности.

Тук ще бъда напълно честен с теб. Ако вашият партньор прави всичко това, той го прави, за да ви подлуди.

Рано или късно ще се оплачете от безотговорното им поведение. И знаете ли какво ще стане тогава? Ще се правят на тъпи и ще се държат така, сякаш нямат представа за какво говорите.

Естествено, ще се ядосате и те просто ще се държат като обидени.

Как да се справя

Съжителството с такъв човек изглежда като мисия невъзможна. Но докато не ги оставите, опитайте се да не разчитате на тях за важните за вас неща.

Искате ли вашият партньор да коси тревата? Повярвайте ми - по-добре е да го направите сами или да се обадите на градинаря.

Но това също е ситуация, в която трябва да избирате битките си. Не се дразнете за неща, които изобщо не ви засягат.

Например, ако откажат да отидат на преглед при лекаря си или отлагат най-после да се явят на последния преглед – това си е техен проблем. Просто ги оставете и им покажете, че техните токсични личностни черти изобщо не ви притесняват.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay